Film

Skribent

Alexander Kardelo

19 oktober 2024 | 16:30

Vi har just sett 10 brutala minuter ur ”Kraven the Hunter”

Aaron Taylor-Johnson överraskade fansen under New York Comic Con. MovieZine var där för att spana in nya Marvel-rullen.
Jag erkänner, jag är inte överdrivet pepp på ”Kraven the Hunter” - än. Filmen som kommer ut i december är ännu en ”Spider-Man-spinoff utan Spider-Man” från Sony, som inte haft mycket tur med sina Marvel-karaktärer på sistone. ”Venom”-filmerna är visserligen hyfsat populära, men både ”Morbius” och ”Madame Web” har blivit utskrattade. Dessutom har denna fått sin premiär framflyttad flera gånger.
 
Kan ”Kraven the Hunter” lyckas bättre och bli den succé studion hoppas på? Eller ännu en flopp som bevisar att ingen annan än Marvel Studios bör ägna sig åt Marvel-filmer?
 
Efter en liten smygtitt på Comic Con i New York under fredagskvällen är jag fortfarande inte helt såld på den här filmen. Men det finns också en del som talar för den, som jag tror att många serietidningsfans kommer att uppskatta. Man har nämligen sett till att göra en barnförbjuden, mörk och brutal film - något som är sällsynt i den här genren.
 
- Serietidningarna är ganska intensiva. När studion gav oss möjligheten till att göra en R-rated film kändes det självklart! En otrolig chans som öppnade upp för en del brutala scener, och även en del intensiva karaktärsscener som är kärnan i serierna, förklarar regissören JC Chandor.
 
Large 3887d8cc1804cf8899eec639ba630c95 kraven1
 

Brutala filmklipp får Comic Con-publiken att jubla

 
Under panelen på NYCC bjuds jag och mer än tusen andra besökare på de allra första filmklippen ur filmen.
 
”Kraven the Hunter” inleder med en fångtransport som färdas genom snöiga landskap, med vad som låter som en rysk kampsång på soundtracket. Fången Sergei (Aaron Taylor-Johnson) kommer snart till sitt nya fängelse och meddelar sin cellkamrat att han inte tänker stanna mer än tre dagar.
 
Sergei blir hotad av två gangsters på rastgården men ger igen med övermänsklig styrka. Sedan förs han till en gangsterboss som har fängelset i sitt järngrepp. Vår antihjälte är dock inte mycket för artighetsvisiter och småsnack - han bryter av en tand från en tigerfäll och använder den för att hugga ihjäl bossen, plus några andra som har oturen att komma i vägen.
 
Vi får snart se att Kraven kan klättra på väggar, en färdighet som är nyttig att ha om man vill fly från ett fängelse. Så han skapar kalabalik med några döda vakter, flyr ut genom ett takfönster och försvinner in i en snöstorm.
 
En andra scen som visades upp följer en attack mot Kravens tillhåll, en stuga i skogen. Han är väl förberedd mot objudna gäster med ett arsenal av vapen och Rambo-knivar. Ett gäng beväpnade goons är chanslösa när Kraven har preppat skogen med dödsfällor i bästa ”Ensam hemma”-stil, men betydligt mer brutala.
 
Publiken i salongen både chockas och jublar när folk blir krossade och spetsade på löpande band. Blodet sprutar och tempot är högt. En karaktär råkar ut för en särskilt smärtsam död med en björnfälla i skallen.
 
Large 3887d8cc1804cf8899eec639ba630c95 kraven2
 

"En gammeldags gangsterfilm" - med en touch av Marvel

 
Regissören bakom filmen är JC Chandor, tidigare känd för draman som ”All is Lost” och ”A Most Violent Year”. Han berättar dock att det var en superhjältefilm som lockade honom till yrket.
 
- Den första filmen jag någonsin såg på bio var Richard Donners ”Superman” när jag var 5-6 år gammal. Den lämnade ett stort avtryck på mig, jag blev filmregissör tack vare den filmen. Längs min karriär har jag blivit erbjuden några såna här filmer. Men det som lockade med Kraven var att karaktären aldrig har visats på vita duken förr. Jag fick ansvara för att skapa en helt ny värld och hitta rätt personer för att spela de här karaktärerna.
 
Han beskriver sin vision för filmen som ”en gammaldags gangsterfilm med en Marvel-spinn”. Och upptäcker att han ofta dras till moraliskt komplexa karaktärer:
 
- När jag ser tillbaka på mina senaste filmer så finns det helt klart en röd tråd. Jag gillar att utforska gråzonen inom människor. Jag tror inte att någon vill bli en skurk. Och många som är skurkar inser det nog inte ens. Så vi hade en utmaning från början: hur skapar vi en karaktär som tror att han gör det rätta? Vi inleder filmen med en grabb som inte vill ha något med sin pappa eller det kriminella livet att göra. Men på ett märkligt sätt kommer ödet i hans väg.
 
Samtidigt var det viktigt att hitta en jordnära ton, och sätta den rätta balansen mellan storslagen superhjälteaction och något man som biopublik kan tro på:
 
- Vi tar det hela seriöst. Vi vill ge fansen vad vi vill ha. Det är jag verkligen stolt över. Vi bryter inte den fjärde väggen. Vi tror på allt som händer, vi tar det seriöst, som om det hände på riktigt. Men tar man ett steg tillbaka så är det här fortfarande en film som vet om att den är kul. Ett roligt biobesök en fredagskväll helt enkelt. Jag längtar tills folk får se den.
 
Large 3887d8cc1804cf8899eec639ba630c95 kraven3
 

Aaron Taylor-Johnson såg fram emot att spela antihjälte

 
När Aaron Taylor-Johnson kliver upp på NYCC-scenen är publiken i extas. Det var inte känt på förhand att han skulle vara med på panelen, så det är en trevlig överraskning. Aaron får svara på hur det var att kliva in i Kraven the Hunters skor och fylla ut hans väst:
 
- Bilden av Kraven är så ikonisk så det var viktigt att göra honom rättvisa, rent fysiskt. Men han är också en unik serietidningskaraktär. Det är alltid intressant att spela skurken. Det ger mer djup och komplexitet. Han är verklig, inte en utomjording eller ett CGI-monster. Han är en man som gjort ett val - att vara jägare, mördare. Det kommer med många lager.
 
- Som alla stora jägare respekterar Kraven sitt byte. Han respekterar naturens ordning. Han är ett rovdjur i toppen av näringskedjan. Det är något jag aldrig har sett i en serietidningsfilm innan.
 
 
"Kraven the Hunter" får svensk biopremiär 13 december.
| 19 oktober 2024 16:30 |