Film

Skribent

Paul Dakwar

31 augusti 2024 | 06:00

Visste du att... Vi har Winona Ryder att tacka för "Bram Stoker's Dracula"

Både Winona Ryder och Francis Ford Coppola är aktuella igen, Ryder med nya “Beetlejuice”-uppföljaren och Coppola med sin nya storfilm “Megalopolis”. Och de har varandra att tacka för ett av Coppolas mest hyllade mästerverk.
Francis Ford Coppola, en av de mest hyllade regissörerna i Hollywood, hade precis avslutat produktionen av “Gudfadern III” när han ställdes inför en oväntad kris: Winona Ryder, som var tänkt att spela den avgörande rollen som Mary Corleone, tvingades dra sig ur på grund av sjukdom.
 
Detta ledde till ett drastiskt beslut där Coppola valde att ersätta henne med sin dotter, regissören och skådespelaren Sofia Coppola. Denna oväntade förändring skapade en storm av kritik, där Sofias prestation blev hårt ifrågasatt. Filmen blev också känd som den svagaste filmen i “Gudfadern”-trilogin.
 
Efter dessa händelser uppstod en oväntad vändning. Winona Ryder, som kände en skyldighet att gottgöra för den kaos hon orsakat, presenterade Coppola med ett manus hon nyligen fått i sina händer – en ny version av Bram Stokers “Dracula”. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Coppola, som till en början var rätt nere efter mottagningen av “Gudfadern III”, fann sig snart fascinerad av möjligheten att ge nytt liv åt den klassiska vampyrhistorien. Det tog bara tre dagar efter att ha fått manuset från Ryder för stjärnregissören att sedan bli fast besluten att ta sig an projektet.
 
– För mig var han den perfekta regissören för jobbet. Berättelsen var en enda stor opera och han (Coppola) är en vandrande opera, berättade Ryder i en intervju med NBCs Bobby Wygant.
 
Large 23f371e163427c9f6490783265ac6704 b3afb762269f7100 600x338
 
Så föddes “Bram Stoker’s Dracula och som med åren har cementerats som en av Coppolas mest visuellt imponerande verk.
 
Filmen fick blandade recensioner vid sin premiär, där kritiker särskilt riktade in sig på Keanu Reeves, som ansågs vara felcastad som den brittiske advokaten Jonathan Harker. Trots detta, eller kanske just på grund av de udda valen, har “Bram Stoker’s Dracula” vuxit till att bli en kultklassiker.
| 31 augusti 2024 06:00 |