Film

Skribent

MovieZine.se

1 december 2013 | 14:01

Topp 10: Redaktionens favoritfilmer från 2013

MovieZines recensenter slår sina kloka huvuden ihop för att kora årets bästa filmer.

Nu när 2013 börjar lida mot sitt slut är det åter dags att utse de bästa filmerna från året som gått. Och det görs väl knappast bättre än i form av en lista? Här kommer utan omsvep därför MovieZines tio bästa filmer från 2013: ett år då vi drogs ut i rymden, sjöng med till Göteborgspop och fick ta del av flera starka historier ur verkligheten.

10. Smärtgränsen

Den dokumentärliknande stilen och de avskalade rollprestationerna gör "Smärtgränsen" till en nästan olidligt smärtsam film att se. Den är en brutal skildring av mobbning mellan jämnåriga kamrater där huvudpersonen Alejandra tvingas utstå en plågsam tortyr, men utan att porträtteras som varken offer eller hämndlysten hjältinna. Inte heller blir filmen överdramatiserande eller allt för sentimental, utan behåller den realistiska stilen som gör filmen så påträngande. Det är en viktig, om än jobbig, film om hur en kvinna kan behandlas av en monstruös omvärld. Mexikos Oscarsbidrag i fjol. 

9. Känn ingen sorg 

Måns Mårlinds och Björn Steins film med Håkan Hellströms låtar som byggklossar är lika sorglös och lekfullt romantisk som låtarna själva, men med både allvar och vemod under ytan. Karaktärerna som känns igen från låttexterna är lätta att tycka om, och deras vänskap skildras på ett fint sätt utan att bli alltför stereotypa. Oron som först infann sig när nyheten om att en film med Håkan Hellströms låtar skulle komma försvann som i ett trollslag när filmen väl haft premiär i juli, och den möttes nästan uteslutande av hyllningar från både publiken och kritikerkåren. Årets bästa svenska film har därför en självklar plats på denna topptiolista.

8. Du gör mig galen!

Att göra en komedi om psykisk ohälsa är att bege sig ut på tunn is. Men David O. Russell har lyckats göra en dramakomedi om manodepressivitet som är både mysig, rolig och rörande. Bradley Cooper lockar fram sympati i rollen som Pat, som gör allt för att vinna tillbaka sin exfru och Oscarsvinnaren Jennifer Lawrence är perfekt som den deprimerade Tiffany som inte släpper taget om Pat. Filmen lyckas balansera mellan de obekväma scenerna med Pats raseriutbrott och de mer lättsamma, humoristiska scenerna mellan Pat och Tiffany, och på det stora hela blir det en charmig och varm film att må bra av.

7. Syster

"Syster" utspelar sig i de schweiziska alperna, där föräldralösa Simon bor tillsammans med sin syster i skuggan av en lyxig skidanläggning. Han stjäl från de rika turisterna och säljer stöldgodset för att försörja sig och systern. Filmen skildrar kontrasten mellan rikedom och lyx å ena sidan och misär och fattigdom å andra. Det är en på samma gång omskakande och varm film som ingjuter både förtvivlan och hopp, och där de dramatiska vändningarna tvingar en att ifrågasätta sina förutfattade och värderande meningar om karaktärerna just när man tycker sig kunna greppa historien.

6. 12 Years A Slave

Den sanna historien om Solomon Northup som på mitten av 1800-talet tillfångatogs och såldes som slav i USA är lika gripande och fruktansvärd som själva händelsen är avskyvärd. Filmen, som bygger på Northups egna memoarer, skildrar slavarnas vedervärdiga liv på plantagen i den amerikanska södern utan några försköningar eller något förbarmande över plantageägarna. Northup, som ändå åtnjuter vissa privilegier tack vare sin musikalitet, torteras och arbetas till bristningsgränsen och förbi. Filmen skildrar smärtsamt men angeläget människans natur från dess allra värsta sida, i form av plantageägarna, men även om den medmänsklighet som kan uppstå trots de hårdaste prövningar man kan föreställa sig. Stor favorit inför vinterns alla filmgalor.

5. Philomena

Steve Coogan fortsätter på sin nya bana som dramaskådespelare, och tillsammans med veteranen Judi Dench skildrar han en gripande men underbar historia om en moders villkorslösa kärlek. Filmen baseras på en sann historia om en kvinna som tvingades lämna ifrån sig sitt barn som ung, och som 50 år senare beger sig av tillsammans med en utdankad journalist som vill skriva en bok, för att hitta sonen. En nedtonad humor och en sentimentalitet som aldrig känns påprackande gör "Philomena" till en opretentiöst gripande och känslosam upplevelse.

4. Stories We Tell

Zombiefilmskådespelerskan som blev dramafilmregissör, Sarah Polley, ger sig in i dokumentärfilmsgenren och gör det så bra! Med en blandning av bilder, intervjuer och gamla Super 8-filmer försöker hon att reda ut förhållandena i sin familj, och särskilt sin mors förhållande till sin far. I en serie intervjuer med familj, vänner och bekanta upptäcker hon sanningens relativitet - hur minnen ser olika ut beroende på vem de tillhör. Filmens oväntade sluttvist är dock vad som gör den till mer än bara en film om familjerelationer och identitet, utan också till en fascinerande metaberättelse om filmens natur.

3. Before Midnight

"Before Midnight" är den tredje i serien av filmer om Jesse och Celine, som har kommit med nio års mellanrum sedan 1995. Trovärdigheten och realismen i karaktärernas utveckling under åren tillsammans med de nu välbekanta inslagen av djup, sökande och underhållande konversation under promenader i vackra omgivningar är vad som ger filmen dess charm, och gör "Before Midnight" till den perfekta uppföljaren till "Bara en natt" och "Bara en dag". Regissören Richard Linklater står tillsammans med huvudrollsinnehavarna Julie Delpy och Ethan Hawke för ett manus som med en blandning av intellektualitet och fräckhet tar oss igenom huvudkaraktärernas livskriser.

2. Gravity

Efter det varma kritikermottagandet på Venedigs filmfestival blev "Gravity" snabbt en snackis och en av årets mest omtalade och emotsedda filmer. Och visst höll den måttet. Det gastkramande skräckscenariot där Sandra Bullock och George Clooney driver omkring i rymden innehåller förvånansvärt mycket spänning, och lämnar en bokstavligen andlös. Fotot och den digitala tekniken är klanderfri och gör sig riktigt bra i 3D - rymden har aldrig känts så realistisk, eller så otäckt oändlig. "Gravity" är utan tvekan en av de hetaste kandidaterna i Oscarsracet.

1. Jakten

Danskarna fortsätter att leverera film i toppklass, här i form av ännu ett starkt och gripande drama med Mads Mikkelsen i huvudrollen. Han spelar mannen vars liv äntligen börjar te sig ljus efter en svår skilsmässa, men vars värld återigen ställs på ända när en av flickorna på förskolan där han jobbar hävdar att han har antastat henne. Vad som följer är en hetsjakt där hela samhället deltar för att stöta ut honom. Mikkelsen vann skådespelarpriset i Cannes, och är i toppform när han visar hela spektrumet av människans känslor i en film om vänskap, medmänsklighet och vad ett löst rykte kan göra med ett samhälle.

Bubblare:

Återträffen, Beasts of the Southern Wild, Blue Jasmine, Spring Breakers, Blå är den varmaste färgen, Zero Dark Thirty, Rush, Cloud Atlas, The Master, Prisoners, Les Misérables, Elysium, Frances Ha, The Act of Killing, Django Unchained.

Listan är sammanställd av Alexander Dunerfors, Mats Karlsson, Andreas Samuelson, Jonna Vanhatalo Birro, Jake Bolin, Lotta Zachrisson, Jakob Åsell och Victoria Machmudov.

Vilka var dina favoritfilmer i år? Kommentera nedan.

| 1 december 2013 14:01 |