Det är nu trettio år sedan "Tillbaka till framtiden" hade premiär. Inte nog med det; framtiden som besöks i "Tillbaka till framtiden del II" har i år hunnit bli vår nutid. Tiden går fort när man… reser i tiden. Hur som helst är detta två goda skäl till att gräva lite i kuriosaträsket. Så spänn fast säkerhetsbältet; det är dags att besöka år 1885, 1955 samt den avlägsna framtiden år 2015!
1. Manusförfattaren Bob Gale fick idén till "Tillbaka till framtiden" efter att ha hittat sin pappas årsbok från high school i källaren. Bob började då spåna på huruvida de två skulle kunna ha blivit kompisar om de hade gått i skolan tillsammans.
2. Tidsmaskinen var från början tänkt att vara ett kylskåp istället för en bil. Steven Spielberg skrotade dock den designen; han var rädd att barn som såg filmen skulle börja leka tidsresenärer och riskera att kvävas.
3. Sid Sheinberg på Universal Pictures förslog på fullaste allvar att titeln "Back to the Future" skulle ändras till “Spaceman From Pluto”. Kreativt men något missvisande kan tyckas. Steven Spielberg var inte helsåld på förslaget och skickade Sid ett meddelande med orden “Tack för ditt roliga skämt-memo”. Frågan togs inte upp igen.
4. Den ikoniska DeLorean-bilen valdes som tidsfarkost tack vare dess “vingdörrar”. Detta då designen skulle kunna ge intrycket av en UFO-farkost.
5. En av Biffs sköna hantlangare i del 1 är Billy Zane i en tidig roll. Snäppet bättre och mer värdigt än "Fantomen" (1996) i alla fall.
6. Michael J. Fox är tre år äldre än Crispin Glover, den underbart märkliga skådisen som spelade hans pappa i den första filmen.
7. Trots filmens science fiction-tema, förekommer det bara 32 scener med specialeffekter i "Tillbaka till framtiden". Möjligen inte så konstigt med tanke på filmens ålder men icke desto mindre imponerande. “Bättre en praktisk effekt från 1985 än en pissig CGI-effekt från i år” som det gamla talesättet heter.
8. När Marty går på audition i del 1 är en av domarna ingen mindre än Huey Lewis, som även bidrog med två låtar till filmens soundtrack. För er som tillhör den yngre generationen; Huey Lewis & The News var poppis för trettio år sedan och är även en av Patrick Batemans favoriter:
9. Den svenska skejtaren Per Welinder tillsammans med Tony Hawk hjälpte till med alla skateboard-scener i "Tillbaka till framtiden".
10. "Tillbaka till framtiden" blev ratad över fyrtio gånger av studiobolagen. Orsaken var att samtida tonårsfilmer var lite mer vågade och barnförbjudna. Ironiskt nog tackade Disney nej till filmen på grund av incestvibbarna de fick genom att Martys mamma anno 1955 blir kär i honom.
11. Den ikoniska “To Be Continued” i sista scenen av del 1 finns bara med på videoversionen av filmen. Texten fanns ej med på varken bioversionen eller de senare digitala släppen av filmen…
12. …vilket har att göra med att slutscenen i ettan från början var menad som ett skämt. När filmen släpptes fanns inga uppföljare planerade.
13. Karaktären Docs namn, Emmett Lathrop Brown, ger lite ledtrådar till filmernas tema. Emmett är den fonetiska versionen av “Time” baklänges. På samma sätt är Lathrop misstänkt likt “portal” stavat baklänges. Sneaky, sneaky...
14. Elijah Wood gör sin storslagna filmdebut i "Tillbaka till framtiden del II". Han spelar en av pojkarna Marty pratar med på restaurangen i början av filmen.
15. "Tillbaka till framtiden del II" slutar med att Doc åker tillbaka till år 1885 tack vare stormovädret, varpå Marty strax därpå får ett sjuttio år gammalt telegram levererat. Slutscenen signalerades redan i början av filmen. Doc kommenterar där hur han önskar att postverket var lika pålitligt som meteorologirapporten.
16. Det finns en lite märklig scen i del två som senare fått sin förklaring. Efter att Biff har återvänt till 2015 fastnar han med sin käpp i bilen varpå han vrider sig i smärta. I bioversionen förklarades aldrig vad det hela handlade om. Enligt Robert Zemeckis upplevde Biff samma sak som Marty i slutet av del ett; att något i dåtiden ändrades så att han slutade att existera år 2015. I en scen som inte filmades hade Biffs fru (Martys mamma) skjutit ihjäl honom varpå han började att “försvinna” i den aktuella scenen.
17. Skyltfönstret som Marty kikar på i början av del 2 innehåller några sköna easter eggs. Eller vad sägs om tv-spelet Hajen till NES från 1987 och en Roger Rabbit-docka. Robert Zemeckis arbetade under inspelningen även med "Vem satte dit Roger Rabbit" (1988).
18. På skoldansen i del 2 ser man Biff spetsa bålen. I första filmen kan vi se George dricka från samma bål precis innan konfrontationen med Biff på parkeringen. George kanske fick (ett tidigare frånvarande) mod att stå upp mot Biff tack vare gammal hederlig alkohol?
19. Alla huvudrollsinnehavare hade tackat ja till del 2 innan manus var klart. Dock uppstod problem när Crispin Glover (George McFly) tyckte att han skulle få på tok för lite betalt. Det hela slutade med att han hoppade av. Istället använde man sig av en annan skådis som med en rejäl dos smink fick spela George. Alla scener med honom filmades bakifrån, på håll eller med solglasögon. Crispin uppskattade inte detta och stämde filmmakarna. Det hela slutade med en uppgörelse på 765 000 dollar till herr Glover.
20. Docs skjorta, som han bär under stora delar av del 2, har cowboys till häst samt ett tåg som motiv. Låter lite som finalen av "Tillbaka till framtiden del III"?
21. I originalmanuset till "Tillbaka till framtiden del II" var det inte “Hajen 19” som gick på bio år 2015 utan “Godzilla 2015”. Med andra ord var den profetian ganska träffsäker med tanke på Godzilla-rullen som kom förra året. Övriga visioner om år 2015: Not so much.
22. Brodyren vid axlarna på Martys ohyggligt fräsiga skjorta i del 3 består av symbolen för atomenergi.
23. Robert Zemeckis har sagt att han egentligen inte ville att del 2 skulle utspela sig i framtiden. Han menar att alla framtidsvisioner på film blir helt missvisande.
24. Scenen där Marty hängs i del 3 blev lite väl verklighetstrogen när en säkerhetssele slutade fungera. Michael J. Fox ströps på riktigt och svimmade av. Detta till inspelningsteamets förtjusning då de trodde att han bara spelade väldigt, väldigt bra.
25. Marty avväpnar “Mad Dog Tannen” med en pajform av märket Frisbie i "Tillbaka till framtiden del III". Nämnda formar av det märket användes faktiskt som vår tids frisbees back in the days. De gav också namnet till just Frisbeen (duh) med en liten ändring av stavningen.
26. Doc Browns hångel med Clara i del 3 var Christopher Lloyds första filmkyss efter en (vid tillfället) karriär med över 46 filmroller under 15 års tid.
27. Clint Eastwood tillfrågades om det var ok att de använde hans namn för Marty i "Tillbaka till framtiden del III". Clint sa ja och skall ha varit smickrad över hyllningen.
28. Del 3 var den enda filmen i trilogin där Marty och Doc utbyter catchphrases. När de diskuterar fotot av gravstenen säger Marty “Great Scott” och Doc svarar med “Yeah, this is heavy”.
29. "Tillbaka till framtiden" del 2 och 3 spelades in i följd under en elva månader lång period, med enbart tre veckors uppehåll mellan de två delarna.
30. Före detta president Ronald Reagan och tillika "Tillbaka till framtiden"-fan var nära på att medverka i den avslutande delen. Han skulle haft en mindre roll som borgmästare Hubert men fick motvilligt tacka nej.
Läs också: