Novemberregnet smattrar mot fönsterrutorna och solen hinner knappt visa sig om dagarna innan den försvinner igen. Få saker lockar mer än tv-soffan, men där uppstår i vanlig ordning den moderna tidens allra djupaste dilemma - vad ska jag titta på?
Bra timing då att HBO Max nyligen har lanserats, med ett massivt utbud av både nya och gamla serier. Här nedan guidar vi till 10 favoritserier på HBO Max som inte är helt nya, men som definitivt är värda en chans om du missade dem förra gången.
JUST NU: Skaffa HBO Max för halva priset!
1. Years and Years
Dras du till smarta och tänkvärda framtidsanalyser? Då är ”Years and Years” (2019) serien för dig. Detta brittiska sci-fi drama tar sin utgångspunkt i en verklighet inte så långt ifrån vår egen. Men "Years and Years" utforskar sedan den hur den teknologiska och geopolitiska utvecklingen kan extrapoleras till något mer extremt över tid, och hur det påverkar den någorlunda normala brittiska familj som serien följer.
Serien är skriven av den av den namnkunnige Russell T. Davies, hjärnan bakom bland annat ”Queer as Folk”, den moderna återupplivningen av ”Doctor Who”, och nu senast av hyllade ”It’s a sin”. I rollistan utmärker sig framförallt Emma Thompson som hal politiker.
2. The Great
En humoristisk satir över maktspelet vid det ryska hovet under Katarina den Storas tid? Tja, varför inte. I ”The Great” (2020) gestaltas Katarinas resa till makten, från hennes ankomst till hovet och via det olyckliga äktenskapet med tsar Peter III, maken som hon senare själv kom att avsätta i en palatskupp.
Men ”The Great” är ingen tung historieskildring, utan livet vid hovet, med alla dess bisarra kutymer och extravaganser, presenteras med ett modernt och dråpligt perspektiv. Resultatet blir en uppsättning karaktärer som är bra mycket spydigare än vad genren vanligtvis tillåter, likaså en okarakteristiskt frekvent användning av F-ordet.
I huvudrollen ser vi en märkligt porträttlik Elle Fanning, och hennes festglada drummel till make och tsar spelas inlevelsefullt av Nicholas Hoult. Säsong 2 har premiär den 19 november, så det är hög tid att ladda upp med att se (eller se om) första säsongen. Huzzah!
3. Brave New World
Mottagandet var ganska svalt för denna sci-fi dramathriller från 2020, men det är en intressant och visuellt riktigt snygg tolkning av Aldous Huxleys klassiska bok ”Du sköna nya värld” från 1932. Serien är något hollywoodifierad, men behåller de centrala koncepten från boken samtidigt som den har getts mer fart i dramaturgin.
”Brave New World” är i grunden huvudsakligen karaktärsdriven, men lyckas balansera mer de filosofiska inslagen med tillräckligt mycket action för att hålla uppe tempot. Alden Ehrenreich (Han Solo i "Solo: A Star Wars Story"), Jessica Brown Findlay och Harry Lloyd gör bra ifrån sig i huvudrollstrion, och bland birollerna utmärker sig en Demi Moore på dekis och Joseph Morgan, känd från ”The Originals”, i en perifer men viktig roll.
4. A Discovery of Witches
En riktigt höstmysig serie är ”A Discovery of Witches” (2018), där unga historikern Diana Bishop (Teresa Palmer) snubblar över ett mystiskt manuskript, vilket sätter igång ett politiskt spel mellan de vampyrer, häxor och demoner som förekommer i serien. Diana är själv häxa men har försökt lägga undan det arvet och leva ett vanligt liv, något som blir svårt när hon blir indragen i den maktkamp som uppstår, tillsammans med vampyren Matthew Clairmont (Matthew Goode).
Serien bygger på en boktrilogi av historikern Deborah Harkness, och har ofta beskrivits som en mer vuxen version av ”Twilight”. En hel del referenser till faktiska historiska personer och händelser är att vänta, och dessutom gott om mysiga, rustika miljöer.
5. Castle Rock
Inga Stephen King-fans lär väl ha missat mash-up serien ”Castle Rock” (2018), som blandar ett brett spektrum av karaktärer, platser och teman från Kings vidsträckta universum. De redan King-frälsta kan få ut extra nöje av att sitta och plocka de många referenserna, men även för andra utöver de största fansen bjuder ”Castle Rock” på spännande småstadsmysterier med övernaturliga inslag.
Första säsongen kretsar kring en gåtfull ung man som plötsligt dyker upp i Shawshank-fängelset. kusligt spelad av Bill Skarsgård.
Andra säsongen kan ses som något av en prequel till ”Lida”, och följer den unga sjuksköterskan Annie Wilkes (Lizzy Kaplan), innan hon fullt hunnit utvecklas till den sociopatiska enstöring som så småningom kommer att kidnappa författaren Paul Sheldon.
6. Penny Dreadful
Få saker passar höstmörkret bättre än gotisk skräck, och ”Penny Dreadful” (2014) lyckas med konststycket att baka in flera av de klassiska gotiska berättelserna i en och samma serie. Här samsas karaktärer från Bram Stokers Dracula, Mary Shelleys Frankenstein, Dr Jekyll och Mr Hyde, och Dorian Gray.
”Penny Dreadful” utspelar sig huvudsakligen i det viktorianska London, och kretsar kring Vanessa Ives (Eva Green), ett medium med god kännedom om stadens mer ljusskygga varelser. Eva Green passar in oerhört väl i de viktorianska miljöerna och gör en karismatisk huvudroll, flankerad av bland annat Josh Hartnett som amerikansk gunslinger och Timothy Dalton som välbärgad utforskare.
7. 30 Coins
Spanska skräckserien ”30 Coins” (”30 Monedas”) liknar inte mycket annat. Handlingen kretsar kring Father Vergara (Eduard Fernandez) en präst i exil med ett mörkt förflutet, som försöker få en nystart i en avlägsen spansk landsortsby. Men så lätt är det inte att fly sitt förflutna, och när övernaturliga företeelser börjar drabba staden måste Father Vergara slå sig ihop med en lokal veterinär och stadens borgmästare för att lösa mysteriet kring det silvermynt som verkar dra till sig fenomenen. Myntet sägs vara ett av de 30 silvermynt som Judas fick i betalning för att förråda Jesus, och spåren leder även till en större konspiration inom den katolska kyrkan.
”30 Coins” tar en del oväntade vägar som avviker från Hollywood-mallen, och bjuder därmed på en tittarupplevelse utöver det vanliga, men som förutsätter någorlunda god tolerans för splatter.
8. Sharp Objects
När författaren Gillian Flynn fick sitt stora genombrott med ”Gone Girl” 2012 var hennes debutbok ”Sharp Objects” redan utgiven sedan flera år tillbaka, men det skulle dröja till 2018 innan den omvandlades till tv-serie. Den mörka, suggestiva tonen från ”Gone Girl” återfinns även i ”Sharp Objects”.
Amy Adams spelar den psykiskt sköra reportern Camille, som motvilligt återvänder till sin hemstad för att rapportera kring en potentiell seriemördare som härjar. Serien lyckas skapa en krypande nervig stämning kring Camilles dysfunktionella familj, och drar skickligt med oss in i hennes härjade psykiska tillstånd. ”Sharp Objects” är en rejäl nagelbitarthriller och Amy Adams är fullkomligt strålande i huvudrollen.
9. The Night Of
Nerviga miniserien ”The Night Of” (2016) följer den lågmälde collegestudenten Naz (Riz Ahmed), och konsekvenserna efter en olycksalig kväll då han plockar upp en okänd tjej i sin pappas taxi, som efter en dimmig natt av sex och droger hittas mördad.
Serien präglas av en lågintensiv spänning där Naz blir arresterad och hans familj dras in i dramat kring den påföljande utredningen och rättegången. Men omständigheterna kring kvällen är oklara, och inte ens Naz själv verkar veta exakt vad som har hänt. ”The Night Of” har ett realistiskt och melankoliskt anslag, och lyckas trots det ganska långsamma tempot skickligt hålla intresset levande hela vägen. Det skadar inte heller att skådespelarinsatserna genomgående håller mycket hög nivå, inte minst från John Turturro i rollen som Naz cyniska, eksemplågade försvarsadvokat.
10. Barry
Bill Hader spelar titelrollen i denna lite udda komedipärla från 2018, som driver med Los Angeles skådespelarkultur, där varenda servitris tror sig vara nästa stora stjärna.
Titelns Barry är en introvert men skicklig yrkesmördare som långsamt men ofrånkomligt börjar bygga upp en längtan till skådespelaryrket. Det är dock inte helt enkelt att få ihop livspusslet med såväl teaterlektioner som att bli jagad av tjetjenska gangsters.
”Barry” bjuder på en del oförglömliga sidokaraktärer i form av teatergurun Gene Cousineau (Henry Winkler) och den övertrevliga maffiafixaren NoHo Hank, men starkast skiner Bill Hader när han med minimala uttryck lyckas gestalta den alltmer pressade Barry, ständigt omgiven av ytliga, självupptagna teatermänniskor som är helt omedvetna om allt annat än deras egen senaste rollprestation. Nedtonad men väldigt charmig humor.
Ett abonnemang på HBO Max kostar 89 kr i månaden. Just nu erbjuds alla nya kunder 50% rabatt livet ut! Du betalar endast 44,50 kr per månad. Erbjudandet gäller fram till sista november - läs mer på hbomax.se...