Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

6 oktober 2024 | 13:00

Bill Skarsgård får konkurrens - nu kommer ännu en "Nosferatu"-remake

Doug Jones eller Bill Skarsgård? Snart är det din röst som avgör vilken stumfilmsremake som har vassast klor.
Det är inte helt ovanligt att Hollywood får samma idé två gånger, och att två filmer med samma karaktärer får eller samma tema får premiär nära varandra. Den här gången har de båda filmerna åtminstone sina egna tydliga identiteter.
 
Den med starkast profil är naturligtvis “Nosferatu”, regisserad av Robert Eggers (“The Lighthouse”) och med vår egen Bill Skarsgård i huvudrollen som den Dracula-liknande greven Orlok. Men faktum är att den andra filmen, David Lee Fishers “Nosferatu - A Symphony of Horror”, var först. Fisher finansierade filmen genom en kampanj på Kickstarter i slutet av 2014.
 
I den här filmen är det Doug Jones (“The Shape of Water”, “Pans Labyrint”, “Hellboy”) som spelar Orlok. I en intervju med ScreenRant berättar skådespelaren att konkurrensen inte innebär några bittra känslor från hans sida:
 
- Jag är ett stort fan av Robert Eggers, och jag längtar efter att se deras film också, och jag tror att Bill Skarsgård också kommer att göra succé. Men vi har alla vår egen tolkning av den ursprungliga berättelsen, och jag tror att fansen där ute förhoppningsvis kommer att vilja se dem alla och fira denna berättelse, denna fabel om Nosferatu i vilken version som än kommer ut. Och förhoppningsvis finns det tillräckligt med publik för dem alla. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Doug Jones som greve Orlok.
 
 
Eggers tolkning beskrivs som hans egen version och vision, en film där hans hantverkare kommer att synas tydligt. Versionen som Fisher släpper är å andra sidan en extremt trogen kopia, eftersom han förutom gamla vanliga praktiska kulisser dessutom digitalt placerat skådespelarna i filmrutor direkt från originalfilmen.
 
Lite som Gus Van Sants “Psycho”, upphöjt till 11. Den här processen är inte ny för David Lee Fisher, han gjorde samma sak med en annan stumfilmsklassiker, “Doktor Caligari”, som släpptes 2005.
 
“Nosferatu - A Symphony of Horror” har redan visats på festival och har precis haft släppts digitalt i USA, men kommer finnas tillgänglig för streaming på Apple TV+ nu i oktober - bara ett par månader innan Eggers “Nosferatu” landar på biograferna.
 
I den sistnämnda ser vi, förutom unge herr Skarsgård, bland andra Lily-Rose Depp, Nicholas Hoult och Willem Dafoe. Svensk biopremiär är satt till 3 januari 2025.
 
 
| 6 oktober 2024 13:00 |