Film

Skribent

Alexander Kardelo

17 september 2024 | 09:30

Biosuccé för Burtons ”Beetlejuice Beetlejuice” - men filmen kunde ha gått direkt till streaming

Tim Burton fick kapa budgeten med 50 miljoner dollar för att garantera en biopremiär.
”Beetlejuice Beetlejuice” gör succé på biografer runt om i landet och påminner fans om varför vi blev förälskade i Tim Burton från första början.
 
Men den fantasirika spök-komedin kunde ha blivit en streamingfilm istället. Iallafall om Warner Bros fick som de ville. Enligt en ny intervju pitchades en första idé som en Max-exklusiv premiär. Lyckligtvis sa regissören ifrån.
 
- Det hade aldrig funkat för Tim. Vi pratar om en visionär konstnär vars filmer kräver att ses på vita duken, säger Pamela Abdy från Warner Bros.
 
Men en biopremiär kommer också med sina uppoffringar. Filmens tänkta budget på närmare 150 miljoner dollar fick kapas. Och när Burton gick med på att spela in filmen för under 100 mille skulle han få sätta upp den på bio. Tim Burton och hans skådespelare gick med på att sänka sina löner och fick ned budgeten till 99 miljoner dollar, skriver Variety.
 
Det låter kanske komplett ologiskt att en biofilm ska få lägre budget än en streamingfilm. Men säg mig, när brukar Hollywood jobba med logik? Vad de än gjorde så lönade det sig och ”Beetlejuice Beetlejuice” har nu spelat in över 264 miljoner dollar världen över - redan en kassako för studion, med andra ord.
| 17 september 2024 09:30 |