Film

Skribent

Alexander Svensson

9 september 2024 | 06:00

Digitalpremiär: Därför ska du ge Kevin Costners underskattade "Horizon" en chans

Kevin Costners oförtjänt sågade jätteflopp går idag upp på digitaltjänster. Och den är bättre än sitt rykte!
Del ett av Kevin Costners självfinansierade mastodontprojekt “Horizon: An American Saga” blev en av sommarens stora biofloppar, till den grad att den kommande andra delen förlorat sitt premiärdatum och den tredje delen fått ekonomiska bekymmer. Kritikerna var inte nådiga, och många av dem beskrev “Horizon” som överdrivet ambitiös, rörig, lång, ofokuserad och tråkig. Men nu, när “Horizon” idag släpps på streaming så är jag här för att berätta att de har fel: “Horizon” är bättre än sitt rykte.
 
Jag ska börja med ett erkännande: jag är inget stort westernfan. Har aldrig varit, och lär aldrig bli. Däremot kan jag uppskatta individuella filmer, och vad jag framförallt uppskattar är en episk berättelse, lite oavsett genre.
 
 
Och episk är Horizon verkligen, på en nivå som få andra filmer i år är. Det känns på många vis som en tv-serie i filmformat, vilket håller tack vare filmens längd. Karaktärsgalleriet är nära nog på “Game of Thrones”-nivå i storlek, vidderna öppna och storslagna, trådarna många. Visserligen är det mycket det filmen fått kritik för: spretighet och ofokuserad storlek. Men jag vill hävda att den kritiken missar vad “Horizon” är för något. Det är del ett i en lång, fyradelad berättelse. Att kräva att alla trådar ska hänga ihop direkt är som att kräva att Jon Snow och Daenerys Targaryen skulle ha mötts i första säsongen av “Game of Thrones”.
 
“Horizon: An American Saga - Kapitel 1” är en inledning, inte en helhet, och det är så den måste ses. Och ur det perspektivet gör den ett riktigt bra jobb: det är en berättelse med hjärta där man får skäl att bry sig om många av karaktärerna och deras öden.
 
 
Sienna Millers änka, Michael Rookers sergeant, Luke Wilsons karavanledare, den unge pojken som blir medlem i ett brutalt gäng indianjägare. Allesammans är intressanta och välspelade, och som tittare vill man veta hur det går för dem, och därmed hur berättelsen utvecklas framöver. Kevin Costner bryr sig helt uppenbart om sina karaktärer, och då gör även vi det.
 
En annan underskattad aspekt av “Horizon” är hur fruktansvärt välgjord den är. Den inledande timmen särskilt är både fantastiskt snyggt gjord och väldigt spännande. Det finns ett flertal andra scener som är minnesvärda, ofta på grund av just spänningen och karaktärerna. “Horizon” är inget sömnigt fabriksjobb till film, utan en väldigt tydlig vision. Och det är både uppfriskande och fint.
 
Med tanke på den kvalité som finns i “Horizon” så förtjänar Kevin Costner att få göra klart sin vision och få ut alla fyra filmerna på bio, något jag verkligen hoppas sker. “Horizon: An American Saga - Kapitel 1” är klart sevärd, och finns från och med idag att köpa på digitaltjänster som SF Anytime.
 
| 9 september 2024 06:00 |