Film

Skribent

Nader Ryan Pahlevani

15 oktober 2024 | 08:00

Digitalpremiär: Nytändning eller trist fan-service? "Alien: Romulus" är en vattendelare

Årets största rymdskräckis kryper hem till dig.
Regissören Fede Alvarez ("Evil Dead", "Don't Breath") blåste nytt liv i "Alien"-serien med årets sci-fi-succé "Alien: Romulus". Filmen var tänkt att släppas direkt för streaming på tjänsten Hulu men fick ändå gå upp på bio, vilket gjorde både fans och filmbolaget glada. Rymdfilmen har skrämt ihop $349 miljoner på en budget av $80 miljoner, så med facit i hand var det ett bra beslut. 
 
Handlingen följer en grupp ungdomar i rymdkolonin Jackson Star; en ursmutsig planet där solen aldrig skiner. Livet är hårt och deppigt och för Rain (Cailee Spaeny) är målet att lämna planeten i hopp om något bättre. När möjligheten dyker upp i form av ett gammalt rymdskepp som driver runt Jackson Star tar Rain och hennes vänner tillfället i akt. Väl framme på rymdskeppet dröjer det inte länge utan att en viss varelse gör sig påmind om sin existens och kampen för att överleva börjar...
 
 
Nytändning eller trist fan service? Åsikterna går minst sagt isär gällande "Alien: Romulus" där många menar att detta exakt är vad filmserien behövde, medan andra tycker att filmen är en blek kopia av bättre föregångare.
 
MovieZines recensent Anna Hedlin var inte helt övertygad och gav filmen en tvåa i betyg. Hon skriver att "det här en ambitiös film som arbetar med stora och viktiga frågor om mänsklighet, men i slutändan vill den så mycket att den fäller krokben för sig själv." 
 
Jag tycker dock detta var en medryckande, snygg och fartfylld del i en ojämn serie som med mediokra "Alien: Covenant" hade låst in sig i ett hörn. Karaktärerna är inte minnesvärda men med läckra effekter, ett vidrigt slut och roliga blinkningar till tidigare filmer är detta en värdig addition till "Alien"-serien. Nu finns filmen att hyras/köpas digitalt på SF Anytime och liknande. 
 
Vad tycker du om "Alien: Romulus"? Kommentera gärna. 
| 15 oktober 2024 08:00 |