Idag har den skrämmande autentiska virusfilmen "Contagion" premiär på Sveriges biografer. Framför kameran ser vi Jude Law, Gwyneth Paltrow, Marion Cotillard, Matt Damon, Bryan Cranston, Laurence Fishburne, och många fler. Bakom kameran har vi en regissör vars meritlista är fruktansvärt imponerande, bred och varierad. Han har gjort allt från svartvita lågbudgetfilmer till dyra heistfilmer och har många gånger övervägt att ge upp sitt yrke. Regissören jag pratar om heter Steven Soderbergh, och han är allt annat än en konventionell regissör.
Steven Andrew Soderbergh föddes den 14:e januari 1963 i Atlanta i USA och har trevligt nog svenska rötter. När hans förfäder emigrerade till USA bytte de namn från Söderberg till Soderbergh. I hans unga år flyttade familjen till Baton Rouge där hans far blev rektor på Louisiana State University. Pappans position gjorde att Steven kunde låna filmutrustning från skolans filmprogram, och han började då i sina tonår skapa små filmer med Super 8-kameror. Efter att själv ha slutfört sin utbildning på LSU flyttade han till Los Angeles för att bygga upp en filmkarriär.
Tråkigt nog gick det mycket trevande fram för Steven, och efter flera små och obetydliga jobb återvände han hem för att fortsätta utveckla sin stil och röst med Super 8-filmer. Till slut lyckades han få lokala jobb där han skötte musikvideoregi, vilket ledde till hans första stora break, när han år 1985 fick chansen att regissera den Grammy-nominerade konsertfilmen "9012Live" till rockbandet Yes. År 1987 ville Soderbergh återigen göra en satsning på en långfilmskarriär, och valde då att återvända till Los Angeles. Under resan dit började han arbeta på manuset till sin första långfilm, "Sex, Lies and a Videotape". Väl i Los Angeles lyckades han samla ihop drygt en miljon dollar och spelade sedan in filmen i Baton Rouge. "Sex, Lies and a Videotape" skildrar Graham Dalton (spelad av James Spader) som finner njutning i att spela in kvinnor när de pratar om sex. Den kom ut år 1989 och tog världen med storm efter att den vunnit priset för bästa film på Cannes Filmfestival. Soderbergh hedrades också med en Oscarsnominering för bästa manus, något som placerade honom i rampljuset.
Tyvärr blev de följande åren mycket turbulenta för Soderbergh, då de filmer han levererade blev mycket ojämnt mottagna.
Den första filmen han gjorde efter "Sex, Lies and a Videotape" blev 1991 års "Kafka", ett svartvitt "kafqueskt" drama där Jeremy Irons spelar en fiktiv variant av den paranoide Franz Kafka. "Kafka" blev en besvikelse på alla sätt och vis, den stora kritikermajoriteten tyckte att den var mycket sämre än Soderberghs debutfilm och den drog bara in drygt en miljon dollar i USA (katastrofalt dåligt med tanke på budgeten på elva miljoner dollar). Efter "Kafka" kom periodfilmen "King of the Hill" (1993) som kretsar kring en pojke (Jesse Bradford) som kämpar mot fattigdom och ensamhet under den stora depressionen. Efter det kom "The Underneath" (1995), en remake av filmen "Criss Cross" från 1949. "The Underneath" blev en väldigt stiliserad film med speciella färger, många flashback-sekvenser och liknande. Både "King of the Hill" och "The Underneath" mottogs svalt.
År 1997 återvände Soderbergh till Baton Rouge där han gjorde filmen "Schizopolis" för ynka 250 000 dollar. Filmteamet bestod av fem personer och alla använde relativt enkel utrustning. Soderbergh själv gör huvudrollerna Fletcher Munson och hans dubbelgångare Jeffrey Korchek. Filmen är centrerad kring hur Munson upptäcker att Korchek har ett förhållande med hans fru, något som leder till oanade konsekvenser. Under tiden han klippte "Schizopolis" filmade också den produktive Soderbergh under tio dagar in filmen "Gray's Anatomy" (1997), en monolog med den kreativa legendaren och mångsysslaren Spalding Gray.
Med 1998 års "Out of Sight", en filmatisering av Elmore Leonards roman, återvände Soderbergh till Hollywoods mainstream-värld. I "Out of Sight" får vi lära känna bankrånaren Jack Foley (George Clooney) som knepigt nog förälskar sig i en envis U.S. Marshal-agent (Jennifer Lopez) som är honom på spåren. Filmen blev en mild finansiell affär men älskades av kritiker och hedrades med två nomineringar på Oscarsgalan, en för bästa adapterade manus och en för bästa klippning. "Out of Sight" var en välbehövlig knuff framåt för Soderbergh, vars glans i filmvärlden hade bleknat under nästan tio års tid.
Han fortsatte framåt med "The Limey" (1999), en annorlunda hämndfilm där den brittiska före detta gangstern Wilson (Terence Stamp) åker till Los Angeles för att hämnas på de som mördade hans dotter. Även Peter Fonda, Luiz Guzman och Melissa George gör roller i filmen. "The Limey" blev ett misslyckande ur ett pengaperspektiv, men fick mycket varm kritik efter dess premiär på Cannes Filmfestival. Han följde upp direkt med 2000 års "Erin Brockovich", en relativt kommersiell film med Soderberghs mått mätt. Julia Roberts vann en Oscar för sin roll som titelkaraktären, en ensamstående mamma som tar sig an det stora företaget "Pacific Gas and Electric Company", som försökte mörka sina utsläpp av gift i staden Hinkleys vattenreservoar. Detta är en sann historia och den riktiga Erin Brockovich gör en cameoroll i filmen, som en servitris vid namn Julia.
"Erin Brockovich" blev en stor succé ur alla perspektiv och precis som "Out of Sight" öppnade den upp en hel del nya dörrar för Soderbergh.
Samma år levererade Soderbergh ytterligare en stor succé, drogdramat "Traffic" (2000). Filmen har imponerande nog kring 110 talande roller och känns som en blandning av kommersiell film och indie. "Traffic" är ett rikt porträtt av det fruktansvärda drogkriget i USA och Mexiko. Filmen skildrar detta krig ur flera olika perspektiv, vi ser bland annat Michael Douglas som en nytillsatt chef för regeringens drogbekämpnings-organ, Benicio del Toro som en mexikansk polis och Catherine Zeta-Jones som en ovetande fru till en knarkkung. På den 73:e upplagan av Oscarsgalan blev Soderbergh den första sedan Michael Curtiz (1939) att få två Oscarsnomineringar för bästa regissör samtidigt ("Traffic" och "Erin Brockovich"), och han plockade hem den för "Traffic". År 2000 blev året då Soderbergh på allvar slog sig fram i mainstreamvärlden.
År 2001 forstatte Soderbergh på sitt kommersiella spår när han regisserade ensemble-filmen "Ocean's Eleven". I filmen drar skurken Danny Ocean (George Clooney) tio kollegor (Brad Pitt, Matt Damon, Bernie Mac, Elliot Gould, Casey Affleck, Scott Caan, Don Cheadle, Eddie Jemison, Shaobo Qin och Carl Reiner) för att kunna utföra en stor Las Vegas-kupp. Målet är tre kasinon som styrs av Terry Benedict (Andy Garcia), en hänsynslös snubbe som har ett förhållande med Dannys exfru Tess (Julia Roberts). "Ocean's Eleven" blev Soderberghs tredje stora kommersiella succé på rad. Med 2002 års "Full Frontal" valde Soderbergh att återvända till smalare filmer igen. Julia Roberts, Catherine Keener och David Duchovny gör huvudrollerna och får improvisera fritt. "Full Frontal" har inget tydligt narrativ och är en hyllning till filmer som släpptes under den franska nya vågen. Precis som efterföljande års science fiction-film "Solaris" (2003) - där Soderbergh gjorde en George Clooney-ledd remake på Tarkovskijs klassiska original - blev "Full Frontal" negativt mottagen av kritiker. Båda dessa filmer blev besvikelser finansiellt sett och ansågs vara mycket svaga och bleka.
Efter ett attraktivt erbjudande valde Soderbergh år 2004 att komma tillbaka till mer lättsamt och brett område genom att regissera "Ocean's Twelve", den andra delen i "Oceans-trilogin". Hela casten från första filmen återvände för att återigen grundlura ett väl utvalt mål. Tyvärr blev filmen sämre mottagen än den första, bland annat klagades det på den stora mängd exposition som filmen innehåller. Vi ungefär samma tid som Soderbergh jobbade med "Ocean's Twelve" var han också med och utvecklade två TV-projekt hos HBO, dels den politiska serien "K Street" (2003) och komediserien "Unscripted" (2004-2005). Båda dessa serier präglades en hel del av skådespelarnas improvisation.
Med 2006 års "Bubble" ville Soderbergh experimentera lite med film igen.
Den cirkulerar kring tre fabriksarbetare som nästlas in i en svår kärlekstriangel som får förödande konsekvenser. "Bubble" gjordes med en minimal budget, ett filmteam på tio personer och ingen av huvudrollsinnehavarna var skådespelare sedan tidigare. Nästa projekt blev också ett experiment, "The Good German" (2006). Den svartvita och 4:3-skurna filmen är en hyllning till amerikansk film noir och tysk expressionism. Även här samarbetade Soderbergh med George Clooney, som ackompanjeras av bland andra Cate Blanchett, Toby Maguire och Tony Curran. Clooney gör rollen som en krigskorrespondent under andra världskriget som tillsammans med sin före detta älskarinna (Cate Blanchett) dras in i ett mordmysterium. Liknande de flesta andra av Soderberghs experimentella filmer möttes båda dessa av hård kritik och röda siffror på Box Office-listorna.
Efter dessa misslyckanden återvände Soderbergh än en gång till bekanta marker med "Ocean's Thirteen" (2007), den sista delen i trilogin. Bortsett från Julia Roberts och Catherine Zeta-Jones kom hela casten tillbaka för att avsluta serien, med ett stort tillskott i form av Al Pacino som enligt många höjde filmen över tvåan. Den blev positivt mottagen av kritiker och blev en finansiell succé. Mellan åren 2007 och 2008 tog Soderbergh sig an hans största projekt någonsin, hans tvådelade episka berättelse om revolutionären Che Guevara. Filmerna "Che - The Argentine" (2008) och "Che - Guerilla" (2008) blir tillsammans ett nästan fem timmar långt porträtt. Titelrollen görs av Benicio del Toro, som fick oerhört god kritik för sin roll och hedrades med flera priser. Efter att filmen/filmerna haft premiär på Cannes Filmfestival fick den mycket blandad kritik, många tyckte att Soderbergh skapat en alldeles för positiv och "snäll" bild av Che.
År 2009 var det dags för ett experiment igen, då han gjorde lågbudgetfilmen "The Girlfriend Experience" med porrskådisen Sasha Grey i huvudrollen. Grey spelar i filmen en prostituerad som riktar sig till rikare män i New Yorks politiska kvarter. I bakgrunden finns 2008 års presidentval och finanskrisen som påverkar Greys karaktär på olika sätt. Filmen fick blandad kritik och drog in ungefär lika lite som den kostade att producera. Nästa Soderbergh-projekt blev "The Informant!" (2009) där han ställer sig någonstans emellan mainstream och smal film. "The Informant!" är en svart komedithriller som berättar den sanna historian om lustigkurren Mark Whitacre (Matt Damon) som helt plötslig bestämmer sig för att vända sig emot det företag han jobbar på och prata med FBI om deras skumma affärer. När han får bära dolda mikrofoner och liknande fantiserar han om att han är en James Bond-liknande hemlig agent. Detta upplägg leder sedan till en hel del dråpliga och oväntade situationer. "The Informant!" fick mycket god kritik, framför allt för Matt Damons annorlunda prestation. År 2010 gjorde Soderbergh en ny Spalding Gray-film, "And Everything Is Going Fine", en film som fick otroligt fin kritik.
Om man lämnar dåtiden och blickar mot nuet och framtiden har Soderbergh som alltid mycket på gång. Utöver "Contagion" som idag har premiär är det snart dags för hans spionthriller "Haywire" där MMA-stjärnan Gina Carano gör huvudrollen. Tillsammans med bland andra Michael Douglas, Channing Tatum, Antonio Banderas, Michael Fassbender, Ewan McGregor och Bill Paxton skådespelar hon i något som utifrån trailers och liknande verkar vara en klassisk hämndberättelse.
Trots hans funderingar kring att ge upp sitt yrke på grund av ständigt jobbiga produktionsvillkor ser framtiden mycket ljus ut för Soderbergh.
Just nu håller han på att filma "Magic Mike" med Channing Tatum, Alex Pettyfer, Matthew McConaughey och Olivia Munn. Filmen baseras delvis på Tatums egna erfarenheter som strippa innan han blev skådespelare. Soderbergh håller också på att utveckla en remake av "The Man from U.N.C.L.E.", en spion-TV-serie från 60-talet. Efter att George Clooney hoppade av projektet har skådespelare som Ryan Gosling, Joseph Gordon-Levitt, Bradley Cooper och vår egna Alexander Skarsgård pratats om när det gäller huvudrollen. Både "Magic Mike" och "The Man from U.N.C.L.E." har planerats till 2012. År 2013 har Soderbergh ytterligare ett projekt som landar, HBO-filmen "Behind the Candelbra" (hette tidigare "Liberace"). I filmen ser vi Michael Douglas som underhållaren Liberace och Matt Damon som hans älskare Scott Thorson.
Förhoppningsvis kommer Soderbergh bara ta ett kortare uppehåll från filmskapande efter dessa projekt, något som han har sagt i vissa intervjuer. Men man vet aldrig, ibland är han inne på att sluta helt och ibland är det en paus han pratar om. Vi får helt enkelt se, personligen tycker jag det vore otroligt tråkigt att förlora en så kreativ, varierad och skicklig filmskapare som både kan göra stora och små filmer, det finns alldeles för få av den typen i Hollywood idag.