Film

Skribent

Jonatan Blomberg

7 augusti 2024 | 20:00

Matt Damon riskerade sin lön på nya filmen - för att få "göra precis vad vi vill"

Matt Damon förklarade för MovieZine varför hans nya produktionsbolag med Ben Affleck har en annorlunda affärsmodell, där de medvetet riskerar sina löner.
Matt Damon och Ben Affleck har gjort och producerat filmer ihop sedan "Good Will Hunting", för snart 30 år sedan. Men under 2022 startade de det nya produktionsbolaget Artists Equity tillsammans, som bland annat låg bakom långfilmen "Air" i fjol och nu är aktuella med actionkomedin "The Instigators" hos Apple TV+. Och ett helt gäng andra filmer till på gång inom en snar framtid.
 
Enligt Damon så har de anställda på produktionbolagets senaste filmer i genomsnitt tjänat minst 18 % mer än man gjort på sin tidigare bäst betalda film i karriären. Sättet man lyckats med detta på är genom att Damon och Affleck sätter sina egna löner som garanter mot att projekten inte kommer att gå en krona över budget, för i så fall kommer allt som överskrider budgeten tas direkt ur deras egna fickor. Eftersom Damon och Affleck riskerar sina egna löner får däremot Artists Equity i gengäld full kontroll över hur filmen görs.
 
Inför premiären av "The Instigators" så fick MovieZine chansen att prata med både Matt Damon och Casey Affleck, som spelar huvudrollerna i den nya filmen. Under det samtalet förklarade Damon mer i detalj hur han och Ben Affleck ser på deras framtida filmskapande:
 
 
Casey Affleck, regissören Doug Liman och Matt Damon under inspelningarna av "The Instigators" i Boston.
 
Det gick ju väldigt bra med "Air" senast och nu får vi se nästa film från ditt och Ben Afflecks produktionsbolag Artists Equity. Vad kan vi förvänta oss från er härnäst och hur var det att jobba med Apple TV+?
 
- Apple var verkligen helt fantastiska att jobba med. Vi fick allt vi behövde för att göra en så bra film som möjligt. Vår arbetsmodell är att vi styr produktionen själva och gör filmen på vårt sätt, vilket är ganska annorlunda i jämförelse med hur de flesta andra filmer görs. 
 
- Vi ger våra nyckelroller bakom kulisserna väldigt mycket ansvar för sina egna områden och låter alla avdelningar hantera sina egna budgetar. Vi är helt övertygade om att det gör oss mycket mer effektiva. 
 
- Det vi också gör är att vi tar på oss ansvaret själva för allt som överskrider originalbudgeten. I det här fallet var det alltså Artists Equity, samt Doug Liman och jag personligen som hade våra löner som deposition. Med andra ord, om vi drog över budgeten så drogs det av från våra löner först. 
 
- Men det är också tack vare det upplägget som vi får den här friheten att göra precis vad vi vill, hur vi vill. Så vi får frihet att sköta produktionen. Fördelen för Apple i det här fallet, är att man vet att vilken budget man än har givit oss till att börja med, så kommer den siffran aldrig att växa och bli något annat sedan. 
 
- Vi kan liksom inte gå över budgeten, för då är det vi själva som börjar betala för det. Det är ett riktigt partnerskap som baseras på tillit. Åt båda håll. Och än så länge, under fem eller sex filmer, så har vår besättning i genomsnitt fått 18 % högre lön hos oss än hos sin bäst betalda film innan. Det tyder ändå på att vårt sätt att arbeta på fungerar riktigt bra för alla inblandade. 
 
- Nu är vi fortfarande bara i startgroparna av våra planer, i framtiden hoppas vi kunna göra omkring fem filmer om året. Det här året kommer vi nog hinna klart med fyra stycken. Det är ambitiöst, men det är verkligen otroligt kul. På inspelningsplatserna, med tanke på att vi rör om i sättet att arbeta, så har vi fått alla att dra åt samma håll. Alla är på sätt och vis en ägare av "sin del" av filmen och det är något som känns av, vem man än pratar med under inspelningarna. 
 
 
Några andra kommande Artists Equity-filmer att hålla utkik efter framöver är "Small Things like These", "The Accountant 2", "Kiss the Spider Woman", "Unstoppable", "Animals" och "RIP".

Hela vår långa intervju med Matt Damon och Casey Affleck kommer du att kunna läsa här på MovieZine när "The Instigators" släpps den 9 augusti hos Apple TV+. 
 
| 7 augusti 2024 20:00 |