Video

Skribent

Martin Persson

24 september 2024 | 17:30

Så gör en mästare film – djupdyk i Francis Ford Coppolas värld

Förbered dig inför ”Megalopolis” med en video om mästerregissörens filmskapande.
Få regissörer har gjort lika stort avtryck i den moderna filmhistorien som Francis Ford Coppola.
 
Som en del av den ”Nya Hollywoodvågen” under 1960- och 70-talet blev han tillsammans med andra namn som Woody Allen, Steven Spielberg och Stanley Kubrick en del av generationen som gav nytt liv och ny stil till filmskapandet.
 
Francis Ford Coppola är kanske mest känd för ”Gudfadern” och är snart aktuell med sin mastodontfilm ”Megalopolis”, men som alla vi fans vet sträcker sig hans expertis mycket längre än så.
 
I videon nedan diskuteras Coppolas stil i detalj. Hans ton och teman om övervakning i ”Avlyssningen”, krigets skugga i ”Apocalypse Now” och faran med att följa falska idoler och utstaka sin egen väg i ”Rumble Fish” är intressanta iakttagelser, likaså den personliga prägeln som inspirerade hans filmer med egeninspirerad rekvisita och klädval och den minst sagt tumultartade inspelningen av ”Apocalypse Now”.
 
Coppolas ljus- och färgsättning är likväl alltid lika intressant och skapar en egen symfoni av mörker eller isolation, med ”Avlyssningen” i sin unika stil, eller mer film noir-aktigt stuk i andra filmer.
 
Ta en titt på videon nedan för en mer nyanserad bild av Francis Ford Coppolas filmskapande och stil. Vill du se hans nästa film ”Megalopolis” ska du bege dig till biografen nu på fredag, då den har premiär den 27 september.
 
| 24 september 2024 17:30 |