TV-tips

Skribent

Martin Persson

17 juli 2024 | 05:01

På tv ikväll: Dune-regissören levererade med snygg actionfilm 2015

Denis Villenueve har alltid bemästrat både action och drama.
Denis Villenueve är för många idag, så klart, mest känd för sina eposer i Dune- och Blade Runner-universumen. Men för många av oss som följt honom sedan start är han ett etablerat namn med en rik filmografi bakom sig.
 
Den kanadensiske regissören, som ligger bakom mästerverk som ”Nawals hemlighet”, ”Prisoners” och den något underskattade bisarra filmen ”Enemy”, ville 2015 utforska gränslandet mellan USA och Mexiko och kampen mot drogkarteller. Resultatet blev ”Sicario” och med sig fick han namn som Emily Blunt, Benicio Del Toro och Josh Brolin och till producent anlitade han den alltid så fantastiske Taylor Sheridan (”Hell or High Water”, ”Yellowstone”).
 
Filmen är något så ovanligt och uppskattad som en riktigt smart och välskriven actionfilm. Villenueve bjuder på en känsloladdat, spännande och fartfylld berättelse fylld av de tragedier och realistiskt hårdbarkade sanningarna som kampen mot droger innefattar. Karaktärsgalleriet är fantastiskt, Benicio Del Toro i synnerhet bjuder på en komplex och skrämmande men sympatisk anti-hjälte.
 
”Sicario” nominerades till tre Oscars för sitt foto, musik och ljud. De isländske kompositören Jóhann Jóhannsson levererar ett synnerligen minnesvärt soundtrack som man gärna vill återvända till. Manuset är dock lika anmärkningsvärt.
 
En uppföljare, ”Sicario 2: Soldado” släpptes 2018, denna gång regisserad av Stefano Sollima. Man lyckades måhända inte helt återskapa samma succé som den första filmen, men filmen är ändå en solid uppföljare.
 
 
Här kan du se Sicario:
•Ikväll 21:00 på TV6
•Streama på Viaplay
•Streama på Prime Video
•Hyr & köp på SF Anytime
| 17 juli 2024 05:01 |