Film

Skribent

Martin Persson

31 augusti 2024 | 04:00

På tv inatt: Se två av Frankrikes bästa skådisar i ljuvlig romcom från 2019

"En av de bättre romantiska komedierna jag sett på länge", tyckte MovieZines recensent.
Jag minns när jag i vanlig ordning satte mig i biostolen på den lokala arthousebion under våren 2020. Filmen jag skulle se var en ny fransk komedi, ”La Belle Époque”.
 
Regissören Nicolas Bedos var en favorit sedan tidigare och skådisar som Daniel Autueil (”Dolt hot”) och Guillaume Canet (”Små vita lögner”) är lika briljanta som alltid inom fransk film. Det kändes dessutom som ett lovande koncept, med en berättelse om en deprimerad man i medelåldern som söker lycka i ett underligt koncept, där man får hjälp att med teaterrekvisita åka tillbaka till önskad tidsperiod i sitt liv.
 
Filmen var mycket bra, mycket välspelad och rolig i samma genomtänkta stil som en Ruben Östlund-film.
 
”Det här bådar gott för filmåret 2020” tänkte jag glatt.
 
Vad var då problemet? Strax efter drog COVID-19 pandemin tyvärr igång, så något fint filmår 2020 blev det dessvärre inte direkt, om än med vissa uppehåll. Så för egen del blev ”La Belle Époque” minnesvärt som ett något bitterljuvt avslut på det normala ett tag. Men visst var det en fantastisk och mycket sevärd film!
 
Dessutom vann den och nominerades till ett flertal Césarpriser (franska Oscars), bland annat "Bästa manus", "Bästa regi", "Bästa manliga huvudroll", "Bästa kvinnliga biroll" och "Bästa film", där manuset kammade hem en vinst. Här på Moviezine gav dessutom vår resencent Oscar Söderman filmen 4/5 i betyg och beskrev det som "en av de bättre romantiska komedierna jag sett på länge". Beröm gav likväl han till dess unika och intressanta manus.
 
Kolla in denna välskrivna, välskådespelade och unika pärla på TV ikväll under bättre omständigheter än när en släpptes.
 
 
”La Belle Époque” visas ikväll 23:00 SVT2. Streamar även gratis på SVT Play och finns att hyra & köpa hos SF Anytime och Viaplay.
| 31 augusti 2024 04:00 |