Film

Skribent

Martin Persson

29 juli 2024 | 16:30

Robert Downey Jr. spelade nästan Doktor Doom – för 20 år sedan

Detta är inte första gången Iron Man-skådisen bekantar sig med skurkrollen.
I en av Comic Cons största twister annonserade man ”Avengers: Doomsday” regisserad av inga mindre än Marvelveteranerna Anthony och Joe Russo.
 
Man sparade inte heller in på chockfaktorn därefter utan lät Doktor Doom själv träda in på mässan och ta av sig masken – och där bakom fanns ingen mindre än Iron Man själv, Robert Downey Jr. som nu gör sin comeback i MCU.
 
Om Robert spelar Tony Stark i någon annan form (som kanske blivit Doktor Doom i ett annat multiversum), eller om han helt enkelt föreställer den nya karaktären är än så länge inte känt. Men det är faktiskt inte helt och hållet en slump att just Robert Downey Jr. blir Doom i en Marvelfilm. Det har faktiskt varit nära att hända förut.
 
I ett samtal mellan Kevin Feige och Jon Favreau, där man firar jubileet för den första filmen i MCU, ”Iron Man”, diskuterar man hur Robert Downey Jr. till en början var planerad att spela den berömda ärkefienden i ”Fantastic Four” från 2005:
 
- Jag minns när jag träffade Robert att han redan varit på g med att spela Doktor Doom när han träffade Kevin Feige, så han var van vid Marvel sedan tidigare, även om han lämnat den möjligheten bakom sig. Men jag fick en speciell känsla när vi träffades där jag direkt kände att han var ämnad att spela min Iron Man.
 
Resten är historia, som ni känner till. Rollen som Doktor Doom i de ursrungliga ”Fantastic Four”-filmerna gick i slutändan till Julian McMahon, medan Robert istället blev Tony Stark med hela världen.
 
Det verkar alltså som att cirkeln är sluten till sist och att Robert Downey Jr. i slutändan fick det bästa av båda världar.
 
Personligen är jag en av de (kanske få) som ändå tycker att de äldre ”Fantastic Four”-filmerna är rätt skapliga ändå. Men hur hade det blivit med Robert Downey Jr. som Doktor Doom, bättre eller sämre?
 
”Avengers: Doomsday” väntas ha premiär 2026 och följs 2027 av ”Avengers: Secret Wars”. Är man sugen på mer av ”Fantastic Four” behöver man däremot bara vänta till nästa år, då filmen ”The Fantastic Four: First Steps” släpps.  
| 29 juli 2024 16:30 |