I årets upplaga av Oscarsgalan, den 88:e i ordningen, hittar vi två svenska nomineringar. Den ena hos Alicia Vikander i kategorin bästa kvinnliga biroll för filmen "The Danish Girl”. Den andra, kanske något mer oväntade, är för bästa smink där Eva von Bahr och Love Larsson har chansen att vinna för sitt arbete med "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann". Kanske kan en genomgång av Sveriges tidigare vinster ge en hint om årets chanser.
1944 - Ingrid Bergman (Bästa kvinnliga huvudroll)
Ingrid blir den första från Sverige att få pris under Oscarsgalan med sin roll i filmen "Gasljus". Hon spelar Paula Alquist, fru till en man med en mörk hemlighet. Han är villig att gå långt för att dölja den, till och med låta sin hustru tro att hon är galen. Filmen och dess föregångare inom teatern har gett upphov till uttrycket "gaslighting".
1948 - "Människor i stad" (Bästa kortfilm)
Arne Sucksdorffs 20 minuter långa impressionistiska porträtt av Stockholm är den hittills enda svenska kortfilm som vunnit på galan.
1951 - "Kon-Tiki" (Bästa dokumentär)
Egentligen en norsk produktion men svenske Olle Nordemar regisserade.
1956 - Ingrid Bergman (Bästa kvinnliga huvudroll)
Sin andra statyett får Ingrid för sin roll i den amerikanska filmen "Anastasia". Hon spelar Anna Koreff, anlitad av en rysk affärsman för att imitera den försvunna, ryska storfurstinnan Anastasia Romanov. Anna är dock så övertygande att han själv börjar tro att det är sant. De som sett den tecknade filmen med samma namn känner säkert igen delar av historien.
1960 - "Jungfrukällan" (Bästa utländska film)
Ingmar Bergmans första Oscarsvinst, några år efter att han börjat få uppmärksamhet utanför Sverige, framför allt i Frankrike.
1961 - "Såsom i en spegel" (Bästa utländska film)
Återigen vinst för Ingmar Bergman, denna gång med historien om Karin (Harriet Andersson) och hennes gradvisa fall från verkligheten. I rollistan ser vi även Max von Sydow som Karins man.
1972 - Sven Nykvist (Bästa foto)
Ännu en Bergmanfilm, "Viskningar och rop", belönas. Det är filmfotografen Sten Nykvist som får ta emot priset för bästa foto. Han skulle komma att arbeta med över hundra filmer under sin livstid, 24 av dem tillsammans med Ingmar Bergman.
1974 - Ingrid Bergman (Bästa kvinnliga biroll)
Ingrids tredje och sista utmärkelse, denna gången för den brittiska filmatiseringen av Agatha Christies "Mordet på Orientexpressen".
1975 - Ulla-Britt Söderlund (Bästa kostym)
Svenska Ulla-Britt belönas för sitt arbete med filmen "Barry Lyndon", Stanley Kubricks äventyrsdrama som utspelar sig i 1700-talets England.
1983 - "Fanny och Alexander" (Bästa utländska film), Sven Nykvist (Bästa
foto), Anna Asp (Bästa scenografi), Marika Vos (Bästa kostym), Tom Rolf (Bästa klippning)
1983 blir Sveriges hittills mest framgångsrika år, åtminstone om en ser på listan över Oscarsvinnare. Ingmar Bergmans "Fanny och Alexander" tar hem det i fyra kategorier och slår sig in på den internationella filmscenen. Även Tom Rolf får ta emot en statyett (tillsammans med en rad andra) för klippningen av "Rätta virket".
1988 - "Pelle Erövraren" (Bästa utländska film)
En svensk/dansk produktion av Bille August, även denna med Max von Sydow bland rollerna.
1995 - Per Hallberg (Bästa ljudredigering)
Mel Gibson-filmen "Braveheart" leder till att Per Hallberg tilldelas det första svenska ljudpriset, delat med Lon Bender. Filmen vinner även pris för bland annat bästa film.
2007 - Per Hallberg (Bästa ljudredigering)
Per Hallberg vinner ännu en gång, nu för sitt arbete med "The Bourne Ultimatum" tillsammans med amerikanska Karen Baker Landers.
2009 - Paul N.J. Ottosson (Bästa ljud & Bästa ljudredigering)
"The Hurt Locker" ger Ottosson båda priserna inom ljud, det första tillsammans med Ray Beckett.
2013 - Per Hallberg och Paul N.J. Ottosson (Bästa ljudredigering), "Searching
For Sugar Man" (Bästa dokumentär)
För tre år sedan händer något ovanligt då "Skyfall" och "Zero Dark Thirty" båda vinner i kategorin för ljudredigering. Det hade förekommit delade platser tidigare men inte mer än en handfull gånger. Malik Bendjelloul vinner för sin dokumentär om jakten på en sångare som själv inte visste hur lyckad han var.
Oscarsgalan 2016 sänds på Aftonbladet TV söndagen 28 februari. Tror ni det blir någon svensk Oscar i år?
Sofie Eliasson