Det görs mer tv-serier än någonsin förr, vilket är ett lyxproblem för alla oss som gillar välgjorda tv-produktioner. För hur ska man egentligen kunna hålla koll på vilka nya tv-serier som förtjänar att ges en chans? När det kommer till just svenska titlar här under hösten, så ska jag i den här artikeln försöka lyfta fram de sju titlar som jag personligen ser fram emot allra mest.
"Estonia" (TV4 Play) - 15 oktober
Snart 30 år efter Estoniakatastrofen så vet vi fortfarande inte riktigt vad som hände när skeppet sjönk. Jag är själv precis så pass gammal att jag minns hur barnprogammen ställdes in morgonen efteråt för extrainsatta nyhetsinslag och att jag väckte mina föräldrar för att klaga över detta. Mycket mer än så minns jag inte, mer än chocken i deras ansikten över det som hade hänt. I den här dramatiseringen av de verkliga händelserna får vi se hur efterspelet blev allt mer politisk under den internationella haverikommissionens utredning. Handlingen utspelar sig i Sverige, Finland och Estland.
"Hålla samman" (SVT) - 27 oktober
Det hade mycket väl kunnat röra sig om en skräckserie eller ett becksvärt drama, som "The Father" eller "Still Alice". Men "Hålla samman" har skrivits som en dramakomedi med stort hjärta, vilket baserat på trailern här ovan känns som en bra mix. Alzheimers sjukdom är något jag själv går och oroar mig över att "drabbas av" i framtiden - och då samtidigt drabba alla i min närhet utan att jag själv märker av det. I "Hålla samman" är det Lennart Jähkel som spelar en pappa vars två vuxna döttrar behöver sätta sina egna liv på paus, när deras pappa får diagnosen Alzheimers sjukdom.
Serien är skapad av Erik Ahrnbom som tidigare även skrivit manus till SVT-serierna "Bron" och "Tunna blå linjen". "Masjävlar"-regissören och Guldbaggevinnaren Maria Blom har regisserat fyra av säsongens totalt åtta avsnitt.
"Tore" (Netflix) - 27 oktober
"Tore" har skapats av William Spetz, som även axlar huvudrollen som titelkaraktären Tore. Handlingen låter oss tittare följa Tore vars liv brakar samman totalt efter att den viktigaste personen i hans liv plötsligt blir påkörd och dör. När det första avsnittet visades under Way Out West så fanns MovieZine på plats och rapporterade då om hur serien drev publiken till tårar. En dramakomedi av det här slaget hos Netflix känns utan tvekan som att det finns gott om potential för, så jag ser verkligen fram emot att få se hela säsongen i ett svep.
"Ondskan" (TV4 Play) - 5 november
Jan Guillous roman från 1981 har redan blivit Oscarsnominerad långfilm (2003) och nu 20 år senare kommer tv-adaptionen. Precis som med "Tore" så fanns MovieZine på plats när "Ondskan" premiärvisades under Way Out West i somras. Då svarade seriens regissör Erik Leijonborg ("Tusenbröder") på en av de mest självklara frågorna:
- Ja, varför göra om en utmärkt film? Därför att frågorna är universella. Tanken var att ge den här gamla klassikern en ny vinkling, även om man kanske inte ser det i första avsnittet. Under inspelningen i Litauen bröt också kriget i Ukraina ut. Det blev ännu mer påtagligt då hur man måste konfrontera dem här frågorna och att det inte alltid finns lätta svar på ondskan i sin renaste form.
Och kanske blir det här även första gången för vissa yngre tittare att introduceras för "Ondskan". Handlingen utspelar sig 1959 på den anrika internatskolan Stjärnsberg, dit den 16-årige Erik omplacerats efter att ha misshandlat en klasskompis. På skolan råder något som kallas för "kamratuppfostran" där sistaårseleverna tillåts bestraffa alla andra elver både psykiskt och fysiskt... något som inte uppskattas av Erik.
"Börje" (Viaplay) - 19 november
I över två års tid har jag gått och väntat på "Börje", tv-serien som kommer att låta oss följa en ung Börje Salmings resa från Sverige till Toronto Maple Leafs och NHL. I huvudrollen som Börje kommer vi att få se Valter Skarsgård ("Beck", "Zebrarummet"), som jag nu hoppas kommer visa prov på lika mycket talang som resten av Skarsgårds-skådespelarna bevisat att man klarar av gång på gång. Salming var själv involverad i skapandet av serien innan han tragiskt gick bort i slutet av förra året.
Faktumet att Hedda Stiernstedt är med också, som jag kallade för "Sveriges starkaste lysande nya skådespelarstjärna" för fem år sedan, bådar också riktigt gott. Amir Chamdin ("Partisan", "Cornelis") har regisserat serien och alla avsnitt har skrivits av Martin Bengtsson ("Threesome", "Hamilton").
"En helt vanlig familj" (Netflix) - 24 november
Den nya Netflix-serien "En helt vanlig familj" är baserad på boken med samma namn och låter oss följa en familj bestående av prästen Adam, juristen Ulrika och deras 19-åriga dotter Stella. Men hur väl känner egentligen föräldrarna sin dotter? Allt ställs på sin spets den dag hon plötsligt buras in och anklagas för mord. Med tanke på hur bra Netflix lyckades med "Störst av allt" för några år sedan, så finns det all anledning att hoppas på en minst lika bra och spännande adaption i deras nästa svenska originalserie (med liknande upplägg).
"Sanningen" (TV4 Play) - premiär i december
Jag har ju redan nämnt att jag brukar gilla Hedda Stiernstedts skådespel. Men när det kommer till kriminaldramat "Sanningen" så är det faktumet att manusförfattaren Camilla Ahlgren ("Störst av allt", "Gåsmamman") och skådespelerskan Sofia Helin får en liten "Bron"-reunion som lockar mig mest. Sofia kommer att axla rollen som Iris Broman, den nya chefen för "Kalla fall"-gruppen i Malmö.
Utan att veta allt för mycket om handlingen (och jag vill nästan inte ta reda på mer, utan gå in utan förkunskap i tittandet), så har jag i alla fall en stark känsla av att vi kommer att kunna få ta del av en riktigt spännande svensk tv-serie när "Sanningen" börjar sändas någon gång under årets sista månad.
Läs också: "Flora and Son" är årets charmigaste nya långfilm
Vilka svenska tv-serier tänker du ge en chans under hösten? Kommentera gärna nedan!