Film

Skribent

Martin Persson

2 september 2024 | 15:00

”Titta vi flyger”-skådisen lurades till att säga det snuskigaste skämtet

Skämtet var så kontroversiellt att skådisen inte ville yttra det.
”Airplane – Titta vi flyger” står, i mitt och många andras tycke, fast som en av tidernas starkaste komedier.
 
Filmen kom 1980 och är regisserad av en genialisk trio bestående av Jim Abrahams och bröderna Jerry och David Zucker. Det är en helgalen och välskriven fars på allra bästa sätt om ett flygplan fullt av roliga figurer som möts då en före detta pilot tar sig på jobbet att landa.
 
Det regissörstrion gjorde unikt mot många andra var att (mestadels) använda sig av etablerade dramaskådisar istället för komiker i rollistan. Peter Graves fick rollen som planets kapten och gavs minst sagt kontroversiell dialog, där han frågar en ung pojke under en rundtur i cockpiten ”Have you ever seen a grown man naked?”.  Detta följs därefter upp av flera galna historier om gladiatorfilmer och turkiska fängelser i ikonisk men än idag chockartad dialog.
 
Graves var, som man förstår, inte alltför benägen att läsa in denna dialog och förstod inte grejen med filmen. Efter att hans familj övertygat honom att fortsätta med rollen gick han med på det, med villkoret att regissörerna skulle förklara vad man menade med ”turkiska fängelser”.
 
Zucker-bröderna och Abrahams försäkrade honom om att detta skulle förklaras senare i filmen och på något vis rentvå hans karaktär. Men någon sådan scen kom så klart inte, berättar David Zucker i en intervju med The Telegraph.
 
Konst kan ofta skapas kontroversiellt, som vi alla vet och inom komedins värld kan det vara berättigat att ta risker för att få sin film att bli något utöver det vanliga. I fallet med "Airplane" lyckades man stort och gav oss en enormt underhållande och tidlös komedi. På vår lista över 80-talets 10 bästa komedier hamnade filmen på förstaplats! Något måste man alltså gjort rätt med sin vågade stil.
| 2 september 2024 15:00 |