"Man of Steel", "Star Trek Into Darkness", "Hobbit: Smaugs ödemark" och "The Hunger Games: Catching Fire" för att nämna några. Storfilmerna med en given publik härskade på biodukerna och i DVD-butikerna liksom de flesta filmåren och de flesta av oss flockades kring de tryggt välbekanta titlarna.
Men som alltid finns de mindre publikdragande titlarna, små indierullar och utländska filmer som saknade stora specialeffekter, filmstjärnor och superhjältar men hade desto mer att erbjuda i historieväg. Här är våra favoriter bland årets mindre sedda filmer.
10. Compliance
Riktiga historier kan ibland vara för bra för att vara sanna och det faktum att det här dramat inspirerats av verkliga händelser gör den extra stark. En man som utger sig för att vara polis ringer till chefen på en snabbmatsrestaurang under en hektisk fredagskväll och påstår att en ung anställd stulit från en kund. Ett påtvingat förhör och kroppsvisitering inleds - och eskalerar. En tyst, stillsam och obehaglig film i stil med Michael Haneke och Ruben Östlund.
9. The Way Way Back
Den Oscarsbelönade manusduon bakom "The Descendants" regidebuterar med den här charmiga, stjärnspäckade växa-upp-historien där den ensamma 14-åringen Duncan (Liam James) tvingas spendera sommaren med sin mamma och hennes osympatiska pojkvän (en framgånsgrikt otypsikt rollsatt Steve Carell). Duncan får ett jobb på det lokala vattenlandet och blir vän med den avslappande, oansvarige ägaren (en lysande Sam Rockwell).
8. Eskil & Trinidad
Något så ovanligt som en modern, svensk familjefilm som faktiskt tar barn och deras vardag på allvar. Om elvaårige Eskil som tvingas flytta från mamman i Danmark till Norrland med sin hockeyälskande pappa. Grälen mellan föräldrarna tär på Eskil men vänskapen med en ny klasskamrat och den mystiske Trinidad ger honom nytt ljus. En oförtjänt förbisedd liten film som trollbinder utan tillgjord humor men med en tilltalande berättelse, fint foto och bra skådespelare.
7. Safety Not Guaranteed
Fyndig tidsresekomedi som bygger på den sanna titelannonsen som efter att Jay Leno uppmärksammat den blev ett internetfenomen. I filmen är annonsören en egensinnig knäppgök (Mark Duplass) som letar efter en partner till sin planerade tidsresa. En trio tidningsjournalister söker upp honom och deras praktikant (den fabulösa Aubrey Plaza) fascineras av den övertygade tidsmaskinsuppfinnaren. En trevlig, välspelad och finstämd indierulle.
6. Vi
Medan resten av Skarsgårdarna skördar framgångar (nåja) i Hollywood så visar Gustaf var skåpet ska stå på blågul hemmaplan. I det här psykologiska kärleksdramat är han något av en manlig kusin till Glenn Close i "Farlig förbindelse" när han förvandlar sitt och Anna Åströms inledningsvis romantiska förhållande till ett påtvingat helvete. En ytterst välspelad, modig och (både bostavligen och känslomässigt) naken film med en obehaglig igenkänningsfaktor som får vem som helst att föredra singellivet.
5. Stories We Tell
Skådespelerskan-som-blev-regissören Sarah Polley följer upp sina spelfilmer med en fantastisk dokumentär där hon återigen bevisar att hon bemästrar filmskapandets konst, även den som riktar ljuset på riktiga människor. En fängslande och intim film där Polley och hennes familj öppenhjärtligt berättar om deras stora hemlighet och genom både intervjuer samt Super 8-klipp skildrar Polleys uppväxt.
4. Bully
En dokumentär med egentlig premiär 2011 men kvalar in ändå tack vare den svenska DVD-releasen. Aldrig har mobbning på film känts så avdramatiserat hårt och äkta. Hjärtskärande intervjuer med både föräldrar till mobbade barn som tagit sina liv och hackkycklingar som dagligen kämpar för att stå emot trakasserierna behöver ingen melankolisk bakgrundsmusik för att få tittaren att frustrerat gråta och knyta nävarna åt den grymma verkligheten.
3. Syster
Schweiz officiella Oscarsbidrag avvek från alla sentimentala moralkakor för en direkt och smärtsam skildring av två föräldralösa syskon vars relation sätts på prov när den yngre brodern blir försörjare genom att stjäla från skidåkare i alperna. Ett tragiskt men magiskt likväl kompetent hantverk som fångar och trollbinder publiken.
2. Seven Psychopaths
En metafilm som går lite sin egen väg, är att beskriva den här udda men sympatiska lilla thrillerkomedin signerad Martin McDonagh, som återförenas med sin "In Bruges"-stjärna Colin Farrell. Den senare spelar en manusförfattare som tillsammans med hundkidnappande vännerna Sam Rockwell och Christopher Walken (vilket team!) får en psykotisk gangster (Woody Harrelson) efter sig. Kombinationen av ett så påhittigt, smart manus och en suverän ensemble (Tom Waits som seriemördare!) växer inte på träd.
1. Smärtgränsen
Mexikanskt drama om en tonårsflicka vars fyllesex filmas och sprids bland klasskamrater som snart utsätter henne för trakasserier och förnedring, en terror som eskalerar mer och mer... En plågsamt intim och långsam studie i tonårsmobbning och den snedvridna bilden på unga kvinnor. En svårsmält men desto viktigare och mer relevant film som är svår att skaka av sig efteråt, med all rätt.
Bubblare:
Grabbers, People Like Us, Lola Versus, Ruby Sparks, Broken, Den ovillige fundamentalisten, Foxfire, Timothy Greens märkliga liv, The Lifeguard, The Pervert's Guide to Ideology, Berberian Sound Studio, John Dies at the End, Gloria, At Any Price, Paradis: Hopp, Ginger & Rosa, Antiviral, Deadfall, Frances Ha, Not Fade Away, Stoker, Djupet, No, Paradis: Kärlek, Ingen riktig finne
Läs också:
Topp 10: Filmer du missade under 2012
Topp 10: Årets bästa filmscener
Topp 10: Redaktionens favoritfilmer från 2013
Topp 10: Höstens bästa DVD-filmer
Topp 10: Queerfilmer du missat
Topp 10: Porrparodier du inte trodde fanns