Listan publicerades först 2015 och har nu uppdaterats med fler titlar.
Det går att argumentera för att Steven Spielberg är vår tids mest inflytelserika regissör. Det rena antalet klassiker han stått för är i det närmaste absurt, och han fortsätter att leverera än idag. Senast med "The Fabelmans", filmen som skildrar hur hans filmintresse väcktes till liv, når svenska biodukar i veckan.
Nedan följer en lista på samtliga Spielbergs 34 långfilmer hittills baserad främst på läsarnas egna betyg på MovieZine, följt av en liten kommentar kring varje film. Så, håller du med om placeringarna?
34. 1941 - Ursäkta var är Hollywood? (1979)
Spielbergs sämsta film blev nominerad till tre Oscars (Bästa Foto, Bästa Ljud, Bästa Specialeffekter) men sitter bara inne på 5.8 i snittbetyg på IMDB. Den gjordes fyra år efter "Hajen", och skrevs av Robert Zemeckis, men trots att den kom i ett stim av bra filmer från Spielberg lyckades denna krigskomedi med John Belushi inte göra något större intryck på den breda massan.
33. Always (1989)
Nyinspelning av Spencer Tracy-klassikern "Hjältar dör aldrig" från 1947. Den flygburne brandbekämparen Pete dör i en olycka men går igen som spöke för att hålla ett vakande öga på sin flickvän. Richard Dreyfuss från "Hajen" och "Närkontakt av tredje graden" spelar huvudrollen.
32. SVJ - Stora vänliga jätten (2016)
När Steven Spielberg ger liv åt Roald Dahls saga är de visuella ambitionerna på topp. Men trots en dos charm fick vi inte återuppleva den Amblin-magi som gjorde exempelvis barnfilmen "E.T." till en klassiker. Det här är jättesnyggt, och jättetomt.
31. Indiana Jones och kristalldödskallens rike (2008)
Här snackar vi flopp. Den hett efterlängtade fjärde filmen i "Indiana Jones"-serien mottogs med hånskratt och risiga recensioner, och anses allmänt vara ett absolut bottennapp för Spielberg. Och visst, det kan man kanske förstå efter att ha sett den mytomspunna "liansvingar-scenen".
I sommar kommer femman, "Indiana Jones and the Dial of Destiny", där Spielberg för första gången lämnar över regin till James Mangold.
30. Hook (1991)
"Hook" blev femfaldigt Oscarsnominerad, och med Robin Williams och Dustin Hoffman i huvudrollerna borde ju inget ha kunnat gå fel. Men fel gick det. Den något oortodoxa tolkningen av J.M. Barries klassiska Peter Pan-saga föll inte särskilt många i smaken.
29. Världarnas krig (2005)
Nyinspelning av invasions-klassikern från 1953, fast nu med Tom Cruise i huvudrollen. Slutet gjorde många biobesökare förvirrade då det kändes kort, avhugget och poänglöst. Aliens som dör av bakterier? Verkligen? Förvisso troget H.G. Wells bokförlaga, men fortfarande; bakterierna räddade oss. Antiklimax.
28. The Lost World - Jurassic Park (1997)
Hur följer man upp en av världens bästa filmer? Svaret är nog att man inte ens försöker. Speciellt inte om man får för sig att trycka in ett irriterande barn som karate-kickar raptorer som om det inte fanns någon morgondag. Långt ifrån ettans självklara stjärnglans, men inte nödvändigtvis en dålig film för det.
27. Amistad (1997)
Stjärnspäckat drama om slaveri med Matthew McConaughey, Anthony Hopkins, Morgan Freeman och Stellan Skarsgård som fick fyra Oscarsnomineringar. "Tråkig" och "alldeles för lång" är vanliga klagomål bland MovieZines läsare.
26. A.I. Artificiell intelligens (2001)
Spielberg tog över sci-fi-projektet från Kubrick och levererade en underskattad historia om artificiell intelligens, som också innehöll finfina prestationer från Haley Joel Osment och Jude Law som människoliknande robotar. "A.I." är värd en titt, även om den tenderar att bli lite väl seg mot slutet.
25. Tjejen som spelade högt (1974)
En kvinna, spelad av Goldie Hawn, hjälper sin make fly från finkan, varpå duon sedan ger sig ut på ett uppdrag för att kidnappa sitt barn från en fosterfamilj. Spielbergs första film att få en bred release. "Tjejen som spleade högt" blev det första samarbetet mellan Spielberg och John Williams, kompositören som tonsatt många av hans filmer sedan dess. Snart firas deras 50-åriga samarbete med en ny Spielberg-producerad dokumentär.
24. Lincoln (2012)
Ett hjärteprojekt för den historiskt intresserade Spielberg. Med sig på resan fick han superskådisen Daniel Day-Lewis som vann sin tredje Oscar för rollen som Abe Lincoln, en av tidernas mest populära amerikanska presidenter. Välgjort såklart, men lite väl händelsefattigt.
23. War Horse (2011)
Melodramatiskt, sötsliskigt, och alldeles för långt. Så skulle man utan problem kunna beskriva "War Horse" från 2011. Svallande orkestermusik och purpurröda solnedgångar är mitt bestående minne av filmen som baserades på Michel Morpurgos bok. Sexfaldigt Oscarsnominerad.
22. Duellen (1971)
Ett av Spielbergs tidiga verk, innan stjärnstatusen, var tv-filmen "Duellen", där en intet ont anande pendlare trakasseras av en lastbilschaffis. En intensiv och spännande thriller som nog många har missat.
21. Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet (2011)
Ett matinéäventyr av klassiskt snitt där hisnande mo-cap-teknik gav liv åt de klassiska Tintin-böckerna (filmens handling är en blandning av några olika). En film mest för fansen, och vi väntar fortfarande på den utlovade uppföljaren som ska regisseras av Peter Jackson.
20. The Post (2017)
Steven Spielbergs välgjorda politiska drama med skådespelarveteranerna Tom Hanks och Meryl Streep i huvudrollerna är baserad på verkliga händelser i 70-talets USA. "Det är en njutning att se dem tillsammans på vita duken" skrev vår recensent vid premiären.
19. München (2006)
Unisont hyllade "München" handlar om Svarta september-attentatet under 1972 års olympiska spel i München, där tolv människor miste livet, och vad som hände efteråt. Eric Bana och Daniel Craig spelar huvudrollerna. Femfaldigt Oscarsnominerad.
18. The Terminal (2004)
Ett av flera samarbeten mellan Tom Hanks och Spielberg där den förstnämnde spelar östeuropeisk resenär (med horribel brytning) som tvingas bo på en flygplats. Rätt underhållande, men aningen för sliskigt för min smak.
17. Minority Report (2002)
Stort sci-fi-spektakel baserat på Philip K. Dicks novell med samma namn, som i efterhand blivit känt som en film som på många sätt förutsåg vilka typer av uppfinningar vi en dag skulle få tillgång till. Riktigt bra sci-fi med en storspelande Tom Cruise i huvudrollen.
16. Spionernas bro (2015)
Här fick Spielberg regissera Kalla kriget-drama efter ett manus av bröderna Coen. Och är man ett Coen-fan känner man igen den underfundiga humorn som tittar fram med jämna mellanrum, även under de mer intensiva bitarna. En otippad kombo, men det fungerar ofantligt bra.
15. West Side Story (2021)
En onödig remake på en tidlös klassiker? Jo, kanske det. Men också en praktfull musikalisk hyllning till gamla goda tiders Hollywood-filmskapande. När Steven Spielberg tar sig an "West Side Story" sätter han den i en urläcker förpackning, men har lite svårare att träffa rätt med de romantiska scenerna.
14. Indiana Jones och de fördömdas tempel (1984)
Man vet att man har att göra med en speciellt begåvad regissör när en ultraklassiker som "Indiana Jones och de fördömdas tempel" hamnar först på en 13:e plats på en sådan här lista. Filmen anses allmänt vara sämst i originaltrilogin, men det gör den knappast mindre underhållande.
13. Purpurfärgen (1985)
11-faldigt Oscarsnominerad, men lyckades inte kamma hem en enda statyett. Whoopi Goldberg spelar en kvinna som tampas med att hitta sin identitet efter över 40 år av misshandel. "Purpurfärgen" blev något av en vändpunkt i blockbuster-mästaren Spielbergs karriär som här började ta sig an tyngre och mer allvarliga historier. Som nästa film på listan:
12. Solens rike (1987)
Christian Bales andra stora roll (efter rollen som Jum-Jum i "Mio min Mio") är ett underskattat verk om livet i ett kinesiskt (drivet av japaner) koncentrationsläger, baserat på J.G. Ballards självbiografi. Scenen där Jim skiljs från sin mamma var en ren mardröm att se som mammig 8-åring...
11. Närkontakt av tredje graden (1977)
En i raden av fantastiska, tidiga Spielberg-klassiker. Spielberg har i efterhand sagt att ingenting i hans liv har varit svårare än att klippa de sista 25 minuterna av "Närkontakt av tredje graden".
10. Ready Player One (2018)
Efter en lång rad dramafilmer fick vi för några år sen se Spielbergs mest lekfulla sidor komma fram igen. Med sci-fi-historien om en futuristisk online-värld fick han göra en härlig homage till 80-talet och några av hans egna filmer dyker upp som påskägg.
9. The Fabelmans (2022)
75 år gammal bestämde sig Steven Spielberg för att det var dags att berätta om sin egna barndom och familj. Genom ett nostalgiskt filter ser han tillbaka på uppväxten i Arizona, präglad av en stark kärlek till film och även de familjehemligheter som kommit att påverka honom som person.
8. Catch Me If You Can (2002)
Leonardo DiCaprio briljerar i rollen som Frank Abagnale Jr. som genom bluffar och båg lyckas hålla sig undan FBI-agenten Carl Hanratty. Underhållande, visst, men kanske lite väl högt upp på den här listan, tycker ni inte?
7. Indiana Jones och det sista korståget (1989)
"Indiana Jones och det sista korståget" var sist ut i originaltrilogin om Indy och har i skrivande stund lagt beslag på 120:e plats över listan på tidernas bästa filmer på IMDB. I scenen med nazisterna som gör heil-hälsningen i Berlin fick Spielberg alla skådespelare som utförde gesten att samtidigt hålla andra handens fingrar korsade bakom ryggen.
6. E.T. (1982)
En tidlös klassiker där Spielbergs fäbless för familjerelationer verkligen kom till sin rätt. "E.T. phone home" är en av filmhistoriens allra mest igenkännbara repliker, och filmen var den första där vi fick se en väldigt ung Drew Barrymore charma en hel värld.
5. Hajen (1975)
Spielbergs stora genombrott har åldrats väl tack vare sparsamt användande av specialeffekter. Spielberg insåg också att det är läskigare med det man inte kan se, kontra det man faktiskt kan se. Något alldeles för många av dagens skräckfilmsregissörer fortfarande har svårt att förstå. "We're gonna need a bigger boat" är även det så ikoniskt som det blir.
4. Jurassic Park (1993)
Toppar listan över världens bästa filmer hos många människor, och välförtjänt så. Känslan av verklighetsflykt hade sällan varit starkare än när portarna öppnades till Jurassic Park och några av världens häftigaste dock-effekter visades upp för världen. Sjukt nog står sig effekterna riktigt bra än idag, och åtminstone jag tar dem över "Jurassic Worlds" effekter vilken dag som helst. Sprängfylld av sekvenser att minnas. "It's a UNIX system!"
3. Jakten på den försvunna skatten (1981)
Första filmen i serien, Indiana Jones debut, var ett härligt stycke filmhistoria skrivet av Lawrence Kasdan ("Rymdimperiet slår tillbaka") efter en idé av George Lucas. Full pott: 5 av 5 i betyg här på MovieZine till ett klassiskt, odödligt äventyr.
2. Rädda menige Ryan (1998)
Tom Hanks och Steven Spielberg parade ihop sig för den definitiva andra världskrigs-filmen där öppningsscenen, landstigningen vid Normandie, skildrades mer brutalt och nära än någonsin förr. Duon gick sedan vidare till nya WWII-äventyr med serien "Band of Brothers", men det var här det startade. Fullständigt omskakande.
1. Schindler's List (1993)
En av de tyngsta filmerna som någonsin gjorts är utan tvekan "Schindler's List" från år 1993. Andra världskrigets fruktansvärda lidande visades utan att väja för hemskheter som vi kanske inte hade velat se.
Det är en film man minns länge, om inte för livet, efter att man sett den, och Spielberg belönades med en Oscar för bästa regi för sitt arbete. Han avsade sig också sitt regissörsarvode innan han antog uppdraget. Tydligen var stämningen så dämpad under inspelningarna, på grund av temat, att Spielberg bestämde sig för att ringa in sin gode vän Robin Williams för att dra skämt och lätta upp humöret bakom kameran.
Vilken Spielberg-film håller du som etta?