Film

Skribent

Viktor Jerner

29 december 2015 | 09:00

Viktor Jerner listar årets filmer

Alex Garlands "Ex Machina" finns bland årets tio bästa filmer.
Året närmar sig sitt slut, och det har blivit dags att sammanfatta dess skinande toppar i filmvärlden. Det som följer här nedan är min lista över de tio filmer som jag tycker är ”créme de la créme” från de här tolv månadernas muskulösa utbud. Det har kanske inte riktigt nått upp till förra årets höjder, men det är inte särskilt långt ifrån heller. 

Värt att notera är att jag dock fortfarande har en del filmer att se innan jag kan känna mig helt komplett och nöjd, exempelvis Jacques Audiards ”Dheepan”, Ramin Bahranis ”99 Homes” och Marielle Hellers ”The Diary of a Teenage Girl”. Sen får man också ha i beaktning att internationella 2015-snackisar som ”The Revenant”, ”The Hateful Eight”, ”Room”, ”Brooklyn” och ”Steve Jobs” har fått 2016-releaser här i Sverige. Jag ser nästan smärtsamt mycket fram emot alla dessa, men de får vänta lite till. Mästerliga filmer som "Birdman", "Whiplash", "Wild" och "Calvary" - som alla hade ordinarie biopremiär i Sverige i år - hade utan tvekan platsat på listan, men med tanke på att jag såg dem redan i slutet av 2014 har jag lagt dem åt sidan.

Hur som helst, här är listan som den ser ut hittills: 

10. The Lobster

Den grekiska regissören och det galna geniet Yorgos Lanthimos gör sin engelskspråkiga debut och ger oss den kanske konstigaste filmen om dating jag någonsin har sett, och det menar jag på ett ytterst positivt vis. Enormt träffande i sin emotionella subtilitet och Colin Farrell, Rachel Weisz och Lea Seydoux är kanon. 

9. Carol

Blickarna som Cate Blanchett och Rooney Mara ger varandra i den här nästan minimalistiska, återhållsamma och elektriska Todd Haynes-filmen är att dö för. Deras skådespel är så fruktansvärt kraftfullt och den vackra skildringen av en homosexuell kärleksrelation i 50-talets USA kommer inte släppa taget om mig i första taget. Edward Lachmans foto är tveklöst ett av årets snyggaste. 

8. Love & Mercy

Om man inte visste att Brian Wilson – mannen bakom ”The Beach Boys” – är ett geni så vet man det efter den här filmen signerad Bill Pohlad. En fräsch, annorlunda och nyanserad film bland all medelmåttighet i det konventionella biopic-träsket. Paul Dano och John Cusack storspelar och vågar köra två helt olika skildringar av Wilson, vilket ger lite härlig ”I’m Not There”-känsla.  

7. Mad Max: Fury Road

Förra året fick vi ”The Raid 2”, och det här året är det 70-åriga George Miller som levererar den häpnadsväckande, banbrytande och blytunga actionstänkaren som inte tar några fångar. Adrenalinet och oljan sprutar ur varje por och vissa scener tillhör actiongenrens bästa genom tiderna. Charlize Therons stenhårda karaktär Furiosa är redan smått legendarisk. 

6. Beasts of No Nation

Cary Fukunaga går från Louisianas träskmarker till Afrikas djungler och kastar oss mitt in i ett brinnande inbördeskrig. Hans skildring av hur en barnsoldat föds och formas är förkrossande på så många sätt, och nykomlingen Abraham Attah skildrar den utvecklingen på skrämmande autentiskt vis. Idris Elba fortsätter att imponera och Fukunagas kamera blickar aldrig bort från den nattsvarta ondskan. 

5. A Most Violent Year

Med tanke på titeln var det här inte alls den filmen jag väntade mig, utan J.C. Chandor har istället gjort en sorts fascinerande anti-gangsterfilm som inte begränsas av några konventioner. En hel del paralleller kan dock dras till ”Gudfadern” och Oscar Isaac levererar en härligt Al Pacino-glödande prestation, men samtidigt är det inte alls den typen av film. Jessica Chastain är lika fantastisk som alltid. Snygg, välskriven och komplex. 

4. The End of the Tour

En film som är mästerlig i all sin enkelhet. James Ponsoldt skildrar intervjun och mötet mellan journalisten David Lipsky och den mytomspunna författaren David Foster Wallace. I kollisionen dem emellan kom en hel del obekväma sanningar fram som träffade väldigt nära mig och min hemmaplan, vilket resulterade i en ohyggligt emotionell upplevelse på alla sätt. Jason Segel levererar en av årets bästa prestationer, oväntat nog. 

3. Ex Machina

Manusförfattaren Alex Garland gör sin regidebut och levererar på sinnessjukt hög nivå. I vad som i princip är en one location-film utforskar han tematik kring artificiell intelligens, mänsklighet och identitet tillsammans med Oscar Isaac, Alicia Vikander och Domhnall Gleeson. Denna skådespelartrio är helt fenomenal och höjs till skyarna av välskrivet, tankeväckande och intelligent filmskapande.   

2. Victoria

Om man blev imponerad av hantverket bakom Alejandro González Iñárritu mästerliga ”Birdman” förra året så tar den tyska regissören Sebastian Schipper allt till nästa nivå här. För ”Victoria” är filmad i en enda lång och komplicerad tagning, på riktigt. Resultatet är film i dess renaste, råaste och mest intensiva form, och den är så långt mycket mer än sin ”gimmick”. Gå in så blank som möjligt. 

1. Sicario

Denis Villeneuve ger oss sitt perspektiv på drogkriget i Mexiko och fortsätter att befästa sin givna plats bland de bästa regissörerna som lever och verkar i vår tid. Han har tagit med oss ner i det djupa mörkret flera gånger nu, men man tycks ändå aldrig vänja sig vid hur långt han är villig att gå. Deakins foto gör varje bildruta till en njutning, Jóhann Jóhannssons musik ekar fortfarande i mitt huvud och skådespeleriet från Emily Blunt, Josh Brolin och Benicio del Toro har inte en enda falsk ton. 

Svidande nära att sno en placering: Pablo Traperos utsökta och Scorsese-doftande ”El Clan”, Charlie Kaufmans bitterljuva stop motion-pärla ”Anomalisa” samt de fantastiska dokumentärerna ”The Wolfpack” och ”Amy”. 

Se också: MovieZine listar de 25 bästa filmerna från 2015!

| 29 december 2015 09:00 |