Film

Skribent

Mats Karlsson

26 december 2019 | 18:00

2019 års största floppar på bio

Nej, alla lyckades inte lika bra som megasuccén "Avengers: Endgame".
2019 har varit riktigt bra ekonomiskt filmår, speciellt för studion Disney (som har passerat 10 miljarder dollar). Men oavsett vilka biorekord som slås, finns det alltid några filmer som floppar.
 
Notera att nedanstående budgetsiffror (produktionsbudget) innefattar inte alla kostnader med att få ut filmen på biograferna. Marknadsföringskostnader tillkommer och sedan tillfaller inte alla inspelade pengar studion (biograferna vill gärna ha sin del av kakan). Det finns inget exakt formel att tillgå då alla filmprojekt är olika, men räkna någonstans mellan 2-2,5 gånger budgeten innan en film börjar gå med vinst.
 
Här är ett urval av 2019 års största ekonomiska besvikelser:
 

Charlie’s Angels

 
 
Budget: 48 miljoner dollar
Intäkter: 57,7 miljoner dollar
 
Trots gedigna försök av regissören Elizabeth Banks att väcka folks intresse för den här rebooten uteblev biopubliken. Hennes uttalanden om att "män inte vill gå och se actionfilmer med kvinnor i" skapade troligtvis mer irritation än intresse och i skrivande stund är den svenska biopremiären indragen.
 

X-Men: Dark Phoenix

 
 
Budget: 200 miljoner dollar
Intäkter: 252 miljoner dollar
 
När regissören gick ut och medvetet spoilade hela filmen försvann också chanserna för en biosuccé. Det får mer eller mindre anses vara en bedrift att filmen ändå lyckades spela in 252 miljoner dollar. Nu inväntar vi den oundvikliga rebooten från Disney-ägda Marvel Studios.
 

Gemini Man

 
 
Budget: 138 miljoner dollar
Intäkter: 173 miljoner dollar

Måhända lät det kul och spännande på förhand att hyllade regissören Ang Lee skulle testa ny teknik med en Will Smith-ledd actionfilm. Men biopubliken kände aldrig den stora suget att kolla in filmen.
 

The Goldfinch

 
 
Budget: 45 miljoner dollar
Intäkter: 9,9 miljoner dollar
 
Med ofrånkomliga Oscarsambitioner infann sig förhandsintresset hos många filmintresserade, men när de svala recensionerna ramlade in släcktes dem ganska fort. Den tänkta svenska biopremiären ställdes in och filmen förpassades till streamingsajterna (exempelvis Viaplay).
 

Hellboy

 
 
Budget: 50 miljoner dollar
Intäkter: 44,7 miljoner dollar
 
Guillermo del Toro gjorde ett ärligt försök att få till "Hellboy 3", men som vi vet skrinlades de planerna. Istället försökte man med en reboot med nya skådisar och vägen mot en given flopp inleddes. Håll förhoppningarna nere för en uppföljare.
 

Mysteriet om Herr Länk

 
 
Budget: 100 miljoner dollar
Intäkter: 26,2 miljoner dollar

När Laika utannonserar ett nytt filmprojekt lystrar många filmintresserade, men här uteblev den stora biopublken. Vi får hålla tummarna för att studions lekfulla charm kommer snart tillbaka.
 

Playmobil - Filmen

 
 
Budget: 40 miljoner dollar
Intäkter: 13,7 miljoner dollar

Någon fick för sig att att de gamla leksakerna skulle passa ypperligt på bioduken. Biopubliken var dock av en helt annan åsikt.
 

Richard Jewell

 
 
Budget: 45 miljoner dollar
Intäkter: 9,5 miljoner dollar

Clint Eastwood hade ingen större lycka med "15.17 to Paris" och det har gått lika motigt med denna verklighetsbaserade historia, där en kontrovers inför premiären knappast hjälpte filmens box office.
 

Terminator: Dark Fate

 
 
Budget: 185 miljoner dollar
Intäkter: 261 miljoner dollar

När James Cameron fick tillbaka rättigheterna till sin älskade "Terminator"-franchise var det nog många som fick upp hoppet, speciellt med tanke på de senaste årens mediokra filmer. Men publiken visade klart och tydligt att deras intresse för "Terminator" gick inte att väcka till liv igen.
 

Tolkien

 
 
Budget: 20 miljoner dollar
Intäkter: 7,8 miljoner dollar

Att göra en film on "Sagan om Ringen"-författaren J.R.R. Tolkien lät säkert som en bra och lukrativ idé i styrelserummet, men riktigt så äventyrsfyllt liv levde såklart inte den gode Tolkien (även om hans liv är en fascinerande historia).
 

Läs också: De 25 största biosuccéerna från 2010-talet

| 26 december 2019 18:00 |