Under Pride Month, som pågår just nu i USA, kan det bli en hel del tillbakablickar på klassiska gayfilmer, hbtq-draman och andra queer-favoriter.
Av alla dessa filmer som har släppts genom tiderna är det endast ett fåtal som nått stor framgång bland både publik och kritiker. Det händer mer sällan än ofta, men ibland så får vi vara med om kultförklarade milstolpar som “Philadelphia” (1993), "Fucking Åmål" (1998) och “Moonlight” (2016).
Förra året gjordes starka försök och flera lyckades åstadkomma stora framgångar. Med “Porträtt av en kvinna i brand”, “And Then We Danced” och “Smärta och ära” bakom oss har detta och kommande år absolut något att bevisa. Dock ser det ganska ljust ut...
Benedetta (2021)
Regissören Paul Verhoeven är ett praktexempel på en vattendelare. Många anser hans verk vara groteska medan andra, inklusive jag själv, skulle beskriva hans verk som provokativa. Senast stod “Elle” (2016) på tapeten med fantastiska Isabelle Huppert i huvudrollen och lämnade publiken lika splittrad som vanligt.
Denna gång gör han en filmatisering av Judith C. Browns “Immodest Acts – The Life of a Lesbian Nun in Renaissance Italy” vars titel innehåller filmens premiss. Den handlar alltså om en nunna under 1600-talets Italien som inleder en kärleksrelation med en annan kvinna. Med legenden Charlotte Rampling i rollistan dessutom lär det gå hem hos många, men det känns som att vi har ytterligare en vattendelare på gång.
Summer of '85 (fransk premiär i sommar)
Häromveckan släpptes första teasern på detta coming-of-age-drama som anses ha potentialen till att bli nya “Call Me By Your Name”. Vi är kvar på 80-talet, men istället för norra Italien befinner vi oss nu i västra Frankrike. Här inleder Alexis och David en bekantskap, men den ständiga frågan är ju såklart - kommer de bli mer än vänner?
Filmens regissör, François Ozon, har likt Paul Verhoeven gjort en del provokativa verk tidigare, men detta ser förvånansvärt blygsamt ut av teasern att döma. Dock har jag en känsla av att en ny alternativ persika-scen lär dyka upp!
Call Me By Your Name 2 (inget premiärdatum)
När man pratar om trollen… Om det skulle vara så att “Summer of 85” inte blir ett fungerande substitut, så behöver vi inte oroa oss. Fortsättningen på “Call Me By Your Name” är på väg. Att rollistan återanvänds, att handlingen kommer utgå ifrån Andre Acimans fortsättning “Find Me” och att Luca Guadagnino är tillbaka som regissör är konstaterat.
Dock är inte så mycket mer fastställt. Jag har tidigare diskuterat om huruvida en fortsättning behövs eller inte. Mitt velande konstaterande är nog ändå fortfarande att jag förmodligen kommer sitta bänkad längst fram i salongen när biograferna öppnar igen!
Good Joe Bell (amerikansk premiär i år)
Manusförfattarna Diana Ossana och Larry McMurtry är tillbaka efter sin enorma framgång med “Brokeback Mountain” som bland annat gav dem varsin Oscarsstatyett. Denna gång får vi följa med när en pappa, spelad av Mark Wahlberg, till fots vandrar genom hela USA. Detta för att hedra sin son som begått självmord på grund av att han blev mobbad i skolan för att han var gay.
Allt baserat på en verklig händelse, vilket inte drar ner chansen till att få medverka under nästa års prisgalor direkt. Ska det bli tredje gången gillt för Wahlberg på Oscarsgalan tro?
Happiest Season (amerikansk premiär i november)
Till skillnad från många andra filmer på denna lista har denna romcom ett bestämt premiärdatum. I november senare i år kommer vi att kunna se när en kvinna, spelad av Kristen Stewart, planerar att fria till sin flickvän under en familjetillställning. Enda kruxet är att hennes partners konservativa föräldrar inte vet om att deras dotter är lesbisk.
Clea DuVall står för regin och i övriga roller ser vi bland annat Alison Brie och Aubrey Plaza. Kanske inte den mest originella handlingen, men med denna skådespelartrio kan det inte bli annat än intressant!
The Boys in the Band (Netflix-premiär i år)
Denna nyinspelning av födelsedagsfirandet som tar en oväntad vändning är på många sätt och vis historisk. 1968 hade den originella pjäsen premiär off-Broadway och 50 år senare sattes den upp på nytt på Broadway. År 1970 hade den första filmatiseringen premiär och 50 år senare, alltså i år, kommer den filmatiseras på nytt.
Genom att återanvända skådespelarensemblen från pjäsen för två år sedan, vara producerad av Ryan Murphy samt distribueras av Netflix kommer det här bli en queerfilm att räkna med.
The Prom (Netflix-premiär i år)
På tal om Ryan Murphy och Netflix, så kommer deras 300 miljoner dollar-överenskommelse också erbjuda oss ytterligare en filmatisering av en Broadwaypjäs. Denna gång gäller det dock den humoristiska musikalen “The Prom” och här nöjer sig inte Murphy med att endast producera utan här står han även för regin.
Premissen då? Meryl Streep, Nicole Kidman, James Corden och Andrew Rannells åker till en konservativ småstad i Indiana för att hjälpa en lesbisk tonårstjej att kunna gå på sin high school-bal med sin flickvän. Det osar kanske inte Oscar, men nog kan det bli någon Golden Globe?
The Eternals (biopremiär i februari 2021)
Kumail Nanjiani, Angelina Jolie, Richard Madden, Salma Hayek, Kit Harington… Ja, rollistan från den 25:e MCU-filmen är lång och minst sagt stjärnfylld. Filmen var planerad att ha premiär redan i november, men blev dessvärre framflyttad till februari nästa år på grund av pandemin.
Den som väntar på något gott väntar dock aldrig för länge, för Chloé Zhaos “The Eternals” kommer nämligen innehålla Marvel-universumets första öppet homosexuella superhjälte, Phastos. Därför platsar filmen på denna lista. Inte nog med det, så kommer han att spelas av Brian Tyree Henry som vi annars bäst känner till som Paper Boi från “Atlanta”.
Ammonite (brittisk premiär i år)
Regissören Francis Lee är tillbaka med ytterligare ett kärleksfullt gaydrama efter framgången med “God’s Own Country” (2017). Denna gång bekantar han sig med Mary Anning som var en ökänd fossiljägare under mitten av 1800-talets England. Karaktären spelas av Kate Winslet, och hennes filmiska förhållande med en ung kvinna spelad av Saoirse Ronan har blivit ifrågasatt och kritiserat.
Natural History Musuem är, trots viss kritik, dock bara tacksamma för att filmen görs då de anser att Mary är en osjungen hjälte inom fossilfynd. En lesbisk biopic med två av världens främsta skådespelerskor just nu alltså - låter som ännu en Oscarsutmanare att räkna med.
Vilken queerfilm ser du fram emot? Kommentera gärna nedan!