Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

24 december 2022 | 16:00

Missa inte: De 10 bästa miniserierna från 2022

MovieZines tv-redaktör Jonatan Blomberg lyfter fram sina miniserie-favoriter från det gångna året. Håller du med honom?
God jul! Det har blivit dags att lägga ännu ett år av riktigt välgjorda miniserier bakom oss. Den typ av berättelser som förr ofta hade varit en indiefilm eller Oscarbaitig biopic, blir nu istället en miniserie där några av branschen största skådespelare och filmskapare sveper in och gör ett tv-projekt - där man verkligen får utveckla sina karaktärer.
 
Här nedan har jag samlat mina tio personliga favoriter från 2022. Men om dela gärna med dig av dina egna tips i kommentarerna, så får vi alla en mycket trevligare ledighet under julen när det förhoppningsvis hinns med en och annan miniserie under kvällarna!
 

"1883" (SkyShowtime)

 
 
Taylor Sheridans första prequelspinoff till westernserien "Yellowstone" lyckades få full pott när MovieZine recenserade "1883" i början av året. "Begåvade skådespelare, fantastiska miljöer och ett nästintill perfekt manus gör ”1883” till en sällsynt levande serieupplevelse" löd motiveringen då och jag måste erkänna att jag håller med vår recensent. Dutton-familjens resa från Texas till Oregon bjöd på allt man kan förvänta sig av en miniserie som utspelar sig i vilda västern.
 

"Black Bird" (Apple TV+)

 
 
"Black Bird" är en av den typen av berättelser som nästan verkar för hemsk för att vara sann, men som tyvärr visar sig vara baserad på verkliga händelser.
 
Genom författaren Dennis Lehanes ("Mystic River", "Shutter Island", "Gone Baby Gone") manus så kommer dessuton alla dessa hemskheter till liv på ett sätt som gör det svårt att slita sig från skärmen.
 
 
Handlingen kretsar kring en ung man (spelad av Taron Egerton) som sitter i fängelse, men ges en möjlighet att släppas fri om han byter över till ett mentalsjukhus och kan få en misstänkt seriemördare att erkänna och berätta var han grävt ned ett tjugotal mördade kvinnor. 
 

"Five Days at Memorial" (Apple TV+)

 
 
Otroligt gripande och sann historia om hur personalen vid ett sjukhus i New Orleans fick fatta fruktansvärda beslut, efter att stormen Katrina rev vallarna som höll havsvattnet borta ur staden.
 
 
Från en dag till en annan befinner sig staden och dess invånare plötsligt under vatten, utan el eller möjlighet att ta sig därifrån. Och vilka beslut är egentligen rätt att fatta, när man några dagar senare inser att det inte ens är någon hjälp på ingång? Serien är skriven och skapad av "Lost"-skaparen Carlton Cuse, som även debuterar som regissör.
 

"Irma Vep" (HBO Max)

 
 
Alicia Vikander storspelar, på ett avskalat vis, i den här smala meta-serien om filmskapandet och livet bakom kulisserna.
 
 
Handlingen kretsar kring en regissör som ska spela in en tv-serieversion av en film han redan spelat in en annan gång, som i sin tur var en remake på stumfilmen Les Vampire från 1915.
 

"Pam & Tommy" (Disney+)

 
 
Det går givetvis att debattera faktumet att den här tv-serien ens existerar, särskilt med tanke på att det verkar vara tvärt emot Pamela Anderssons vilja. Samtidigt är både skådespelet från huvudkaraktärerna och historien kring det stulna VHS-bandet (som blev den första virala sexfilmen i internets vagga) riktigt imponerande på alla sätt och vis.
 

"Pistol"(Disney+)

 
 
Japp det är en mycket mer punkig version än du troligtvis är van vid att se Maisie Williams (som spelade Arya i "Game of Thrones") i på bilden här ovanför. "Pistol" bygger på Steve Jones, gitarristen i punkbandet Sex Pistols, memoarer om en period i den brittiska historien när punkbandet och vännerna omkring det bröt helt ny mark på alla sätt och vis. Serien är skapad och regisserad av Danny Boyle ("Slumdog Millionaire", "127 timmar").
 

"The English" (Prime Video)

 
 
Emily Blunt kliver in som producent för första gången och gör det genom den urstarka westernserien "The English" - en hämndhistoria som inte liknar något annat vi fått se i år.
 
 
Och om du tyckte att miljöerna i "1883" var imponerande, så lyckas Blunt och gänget få till en minst lika snyggt filmad western här också.
 

"The Dropout" (Disney+)

 
 
Amanda Seyfried och hennes porträtt av den verkliga entreprenören Elizabeth Holmes, grundaren av företaget Theranos, var en av tre väldigt snarlika miniserier som släpptes i år. "WeCrashed" (Apple TV+) och "Super Pumped" berättade också om grundarna bakom imponerande företag, byggda i stor del på lögner eller brott mot diverse lagar. Seyfried och hennes prestation övertygade mig däremot allra mest och blir därför den av dessa tre titlar att ta sig in på min lista.
 
 
Med det sagt, om du gillade någon av dessa tre serier så är sannolikheten stor att du kommer uppskatta även de andra två.
 

"The Last Days of Ptolemy Grey" (Apple TV+)

 
 
Samuel L. Jackson gör en av karriärens starkaste roller hittils, som den senildemente gubben Ptolemy Grey. Och då lyckas han ändå få till en hämndhistoria och ett uppvaknande ur dimman av minnen på ett både intressant och rörande sätt.
 
 
Hade den här serien släppts hos antingen Netflix eller HBO Max så hade nog alla hört talas om den, men nu verkar den flugit väldigt mycket under radarn. Men det gör samtidigt att desto fler nu får chansen att upptäcka serien under slutet av året.
 

"We Own This City" (HBO Max)

 
 
Tv-skaparen David Simon ligger bakom kritikerhyllade serier i stil med "The Wire", "Generation Kill", "Show Me a Hero" och "The Deuce". Den här gången är det en djupdykning i hur delar av Baltimorepolisen, baserad på verkliga händelser, på många sätt styrde staden som om de själva vore någon form av maffia-organisation. 
 

Kan möjligtvis förtjäna en plats på listan:

 
"Dahmer - Monster: Berättelsen o Jeffrey Dahmer" har lockat rekordmånga tittare hos Netflix sedan premiären.
 
"The White Lotus" har ju kommit med en ny säsong, som var minst lika bra som den första, men eftersom serien i sig inte är ny så lämnar jag den utanför listan här ovan. 
 
Sedan har jag själv lite bakläxa att ta igen nu under de extra lediga dagarna kring julen, när jag ska ta mig an miniserierna "Dahmer - Monster: Berättelsen o Jeffrey Dahmer", "Gaslit" och "The Staircase" som jag missat tidigare under året. Och där misstänker jag att alla tre har möjlighet att förtjäna en plats över årets bästa miniserier. Så när du betat av de tio första serierna på listan, så finns det alltså några ytterligare riktigt lovande titlar att ge en chans också!
 

Läs också: Här är alla tv-serier som Netflix har skrotat under 2022

 
Vilka är dina egna favoriter bland årets nya miniserier? Dela gärna med dig av dina tips och kommentera här nedan!
| 24 december 2022 16:00 |