Topplista

Skribent

Jonatan Blomberg

15 december 2024 | 12:00

Jag har sett 129 tv-serier under 2024 - här är de 10 bästa!

MovieZines tv-redaktör Jonatan Blomberg lyfter fram årets bästa tv-serier i en rangordnad topplista. Hur många har du sett?
Tv-året 2024 börjar nu lida mot sitt slut och det har därför blivit dags att summera min egen topplista över årets bästa tv-serier. I rollen som tv-redaktör hos MovieZine så ser jag troligtvis en hel del fler serier än de allra flesta gör, men även jag har säkerligen missat några av årets tv-guldkorn. 
 
Här nedan kommer jag i alla fall lyfta fram de tio serier som har lyckats imponera mig mest i år.
 

Ett gäng som nästan tog sig in på topplistan:

 
Jake Gyllenhaal imponerade i "Presumed Innocent" hos Apple TV+. 
 
30. "Presumed Innocent" (säsong 1, Apple TV+)
29. "Star Wars: Skeleton Crew" (säsong 1, Disney+)
28. "Monster: Berättelsen om Lyle och Erik Menendez" (säsong 2, Netflix)
27. "The Bear" (säsong 3, Disney+)
26. "English Teacher" (säsong 1, Disney+)
25. "Dark Matter" (säsong 1, Apple TV+)
24. "Baby Reindeer" (säsong 1, Netflix)
23. "3 Body Problem" (säsong 1, Netflix)
22. "Creature Commandos" (säsong 1, Max)
21. "Sagan om ringen: Maktens ringar" (säsong 2, Prime Video)
 
Emma Stone inledde året med helgalna "The Curse" hos SkyShowtime.
 
20. "The Curse" (säsong 1, SkyShowtime)
19. "Batman: Caped Crusader" (säsong 1, Prime Video)
18. "Landman" (säsong 1, SkyShowtime)
17. "Criminal Record" (säsong 1, Apple TV+)
16. "The Day of the Jackal" (säsong 1, SkyShowtime)
15. "Fallout" (säsong 1, Prime Video)
14. "Mr. & Mrs. Smith" (säsong 1, Prime Video)
13. "Say Nothing" (säsong 1, Disney+)
12. "Fargo" (säsong 5, FX - visades hos Max i Sverige)
11. "Black Doves" (säsong 1, Netflix)
 
Den blodiga julserien "Black Doves" från Netflix var extremt nära att knipa en plats bland årets tio bästa tv-serier.
 
Några riktigt bra serier hamnade med andra ord precis utanför listan, men jag är ändå väldigt nöjd med samlingen här i toppen. Kom ihåg att dela dina egna topplistor för året i kommentarerna! Vi lär alla tycka väldigt olika - och även fast jag hunnit med 129 serier, så finns det som sagt fortfarande en hel drös jag inte ens börjat titta på ännu. 
 

10. "The Penguin" (säsong 1, Max)

 
 
Matt Reeves lät oss träffa på Colin Farrell i rollen som "The Penguin" redan i "The Batman" (2022), men då var det bara i några få men minnesvärda scener. I miniserien som utspelar sig direkt efter långfilmen (och slutar precis innan var "The Batman II" kommer att börja), så får vi följa Farrell i en av karriärens tveklöst bästa rollprestationer hittills. 
 
"The Penguin" har av många redan beskrivits som om "The Sopranos" hade utspelat sig i Gotham City. Och det är en bra liknelse, även fast det kanske bör påpekas att det här faktumet att miniserien utspelar sig i samma universum som Batman knappt märks av. Reeves version av den här superhjälte-världen är avsevärt mer nära vår egen verklighet... vilket gör den läskigare än vad den här typen av berättelser normalt sett brukar vara. 
 
 
Vid sidan om Farrells grymma insats så får vi verkligen inte missa att lyfta fram Cristin Milioti (mamman i "How I Met Your Mother") som bevisar att hon är helt otrolig även i mer seriösa och tunga roller. Och förhoppningsvis får vi se mer av även henne i nästa Batman-film.
 

9. "Pachinko" (säsong 2, Apple TV+)

 
 
Den sydkoreanska tv-serien "Pachinko" är en av Apples mest påkostade och ambitiösa produktioner hittills. Handlingen är baserad på boken med samma namn och en familj genom tre generationer. Från tiden när Korea fortfarande var ockuperat av Japan, genom båda världskrigen och fram till slutet av 80-talet när delar av familjen flyttat till New York.
 
 
Jag tror nog inte att jag är ensam om att ibland glömma bort att ens reflektera över hur många uppoffringar ens föräldrar och mor/far-föräldrar behövt göra genom åren. För att en själv ska kunna befinna sig precis här och nu i stunden. I "Pachinko" berättas den här familjens historia genom olika tidslinjer på ett sätt där uppoffringarna ställs i kontrast till vad den nya generationen anser vara svårt eller utmanande i sina liv. 
 
Faktumet att serien är oerhört snyggt filmad och med några av Sydkoreas och Japans bästa skådespelare i rollerna gör ju inte saken värre heller.
 

8. "Sugar" (säsong 1, Apple TV+)

 
 
Den andra gången Colin Farrell dyker upp i huvudrollen med en tv-serie här på topplistan, vilket tv-år han har haft! "Sugar" är däremot en titel som antingen verkar fullständigt avskys av tittarna - eller älskas ned i minsta lilla detalj. Och jag tillhör givetvis till kategorin som älskar serien.
 
Lite annorlunda regisserad av regissören Fernando Meirelles ("Guds stad"), så ger vi oss in i en udda noir-deckare med vissa sci-fi-mässiga undertoner. När en kvinna kidnappas så kopplar hennes farfar in privatdetektiven "Sugar" (Farrell) som letar sig fram genom ett jazzigt Los Angeles.
 
Det finns en vändning i berättelsen som verkar vara avgörande i huruvida man kommer gilla serien eller inte. Och jag skulle nog säga att man tjänar mest på att försöka se så mycket av serien i ett svep som möjligt. Just för att vändningen ska landa på rätt sätt.
 

7. "Industry" (säsong 3, Max)

 
 
Har du saknat "Succession"? "Industry" har blivit lite av en spirituell uppföljare i form av att den likt "Succession" utspelar sig i någorlunda liknande miljöer och bygger hela sin spänning på knivskarpa dialoger och mästerfullt skådespelande. Men även en hel del mer sex och festande, med tanke på att vi i den här serien får följa mestadels yngre människor som precis börjat klättra på karriärsstegen inom den brittiska finansvärlden. 
 
 
Under den andra säsongen introducerades även Kit Harington i en riktigt intressant roll, som passade in perfekt vid sidan av Myha'la, Harry Lawtey och Marisa Abela i de andra huvudrollerna. Under den andra säsongen fick vi även några avsnitt som i sig utmanar alla andra serier på listan över årets bästa tv-avsnitt. 
 

6. "Arcane" (säsong 2, Netflix)

 
 
Den enda animerade serien här på listan är en av de bästa animerade tv-serierna någonsin. Vissa tycker att den andra säsongen kändes lite väl påskyndad, men jag håller inte med alls. Den var minst lika bra som den första säsongen och "Arcane" är ett perfekt exempel på hur speladaptioner faktiskt kan använda spelet man adapterar som inspiration - men sedan våga gå en helt egen väg. 
 
Jag vet att vissa inte brukar gilla "animerat", men här används det verkligen på rätt sätt. Genom att blåsa liv i en berättelse som hade kostat miljontals dollar att få till lika snyggt genom live-action. Under den andra säsongen får vi se hur systrarna Jinx och Vi ställs på kollionskurs ännu en gång, för att sedan sluta med ett krig för allas överlevnad. 
 

5. "Silo" (säsong 2, Apple TV+)

 
 
Jag älskar sci-fi-berättelser som får en att tänka till och samtidigt lyckas behålla spänningen för varje ny fråga som både ställs och besvaras. Där passar "Silo" in som handen i handsken. Det blir inte sämre av att Rebecca Ferguson är som klippt och skuren som Juliette Nichols i huvudrollen heller. Handlingen utspelar sig i en okänd framtid, där det som finns kvar av mänskligheten lever i en enorm silo som ligger nedgrävd i marken.
 
Det har gått ett par hundra år sedan man av okända skäl tvingades ned under mark i samband med att luften utanför blev giftig att andas. Under mark styrs vi av andra regler, där bara vissa får chansen att skaffa barn och om någon ens antyder att man vill ge sig ut utanför silon - så döms man till döden genom att få sin vilja uppfylld. Allt går ut på att förhindra att människorna där inne ska ha ihjäl varandra och därmed riskera att mänskligheten utplånas innan luften utanför går att andas in igen.
 
 
Eller? Juliette är nämligen inte helt säker på att alla regler verkligen finns där för att skydda det sista som finns kvar av mänskligheten. Under den andra säsongen får vi vad som händer när någon börjar ställa svåra och existensiella frågor - och hur de med den verkliga makten svarar genom att slå tillbaka så hårt man kan. En helt perfekt sci-fi-berättelse helt enkelt! 
 

4. "Slow Horses" (säsong 4, Apple TV+)

 
 
I en tv-värld där vi alla verkar ha vant oss vid att det tar minst två år och oftast avsevärt längre tid än så. "Squid Game", "Stranger Things", "Euphoria" och "Severance" har ju varit borta så länge att det nästan börjar bli absurt. Alla påkostade prestige-serier borde ta en titt på sig själva och sedan kolla in "Slow Horses" med fantastiska Gary Oldman i en av huvudrollerna. På två år har man hunnit släppa fyra säsonger, har redan den femte inspelad och givit grönt ljus för en sjätte. 
 
Och inte nog med det. Det är dessutom en av de mest välgjorda, genuint spännande och underhållande thrillerserierna vi har just nu. Den fjärde säsongen är minst lika bra som de tre första har varit och om du är någon som gillar brittiska spionserier i vanliga fall, så kommer "Slow Horses" garanterat kunna klättra upp i topp som en av dina favoriter också. 
 

3. "Tokyo Vice" (säsong 2, Max)

 
Large df47f5963d49deb2a68b484b55b979e0 tokyo vice season 2 ending.jpg
 
Jag var ett stort fan redan under den första säsongen av "Tokyo Vice", som är löst baserad på den verkliga journalisten Jake Adelsteins tid som reporter i Tokyo under slutet av 1990-talet. Handlingen utspelar sig mestadels i Tokyos undre värld, där den organiserade brottsligheten både tar hand om befolkningen men samtidigt kallblodigt avrättar de som står i vägen för de olika maffiafamiljernas framfart. Det här var även en tid då det rent statistiskt inte skedde några mord i staden, eftersom man även hade de flesta poliserna på sin sida.
 
 
Jake (spelad av en otrolig Ansel Elgort som lärde sig japanska för rollen) blir den första utländska journalisten att lyckas ta sig in på en av de stora japanska tidningarna. Och när han börjar bevaka den organiserade brottsligheten i staden så råkar han kliva rakt in i en otroligt farlig värld, där den andra säsongen börjar på en riktigt hög nivå redan från det första avsnittet och håller spänningen vid liv hela vägen in i mål. "Heat"-regissören Michael Mann har regisserat seriens första avsnitt och även varit med som producent av resten.
 

2. "Ripley" (säsong 1, Netflix)

 
Large df47f5963d49deb2a68b484b55b979e0 262055a24f2b3ba00ee683d41b1e5e28 ripley4
 
Quentin Tarantino gjorde något uttalande tidigare i år om att han inte tänker se Denis Villeneuves "Dune"-filmer, eftersom han redan hade sett David Lynchs "Dune" ett par gånger. Han utvecklade sedan det resonemanget med att det finns ett helt gäng böcker om Ripley, så varför skulle man vilja se en remake om samma berättelse igen - som redan filmats två gånger? 
 
Jag kan köpa att man är trött på remakes. Men när en filmskapare i stil med Steven Zaillian, som Oscarsnominerats för fem av sina manus (varav en vinst för "Schindler's List"), bestämmer sig för att både skriva och regissera en hel miniserie av en redan relativt välkänd berättelse. Den om bedragaren Tom Ripley, som tycks ha förmågan att ljuga sig ut ur vilken situation som helst. Då får man väl ändå hoppas att det finns en god tanke och vision bakom det beslutet? 
 
I fallet med "Ripley" har Zaillian fått chansen att skapa en miniserie helt i svartvitt, med långa bitar helt utan dialog och bara Andrew Scotts utsökta skådespel i fokus. Det här är en serie som vågar vara långsam och inte håller tittaren i handen och förklarar allt som händer, vilket nog gör att många ger upp en bit in på säsongen. Men jag älskade den verkligen. Och du kan i princip pausa serien vilken sekund som helst och ha en tavla redo att hänga upp på väggen, den är så otroligt snyggt filmad. 
 

1. "Shōgun" (säsong 1, Disney+)

 
Large df47f5963d49deb2a68b484b55b979e0 shogun 041624 2
 
Nu faller ju även "Shōgun" in i kategorin av remakes, där jag personligen både läst boken och sett den första miniserien från 1980. Här skulle man absolut kunna argumentera för att originalet var så bra att den inte hade behövts göras om på nytt. Men wow, det behövde man verkligen! 
 
Redan i februari när jag hade fått smygkika i förväg på åtta av de totalt tio avsnitten av "Shōgun", så påstod jag att det var en av de bästa tv-serierna som gjorts på många år. Lyckligtvis var de två sista avsnitten minst lika bra. Vi har genom mängder av fantasyserier som "Game of Thrones", "Sagan om ringen: Maktens ringar", "The Witcher" och "Sagan om drakens återkomst" fått se imponerande och ambitiösa berättelser utspela sig i fiktiva världar där det sedan gått att dra paralleller till vår egen. 
 
 
Men det visar sig att det går minst lika bra att backa bandet en sisodär 500 år och låta oss följa händelser som faktiskt hände (inte exakt som i serien, men boken är baserad på flera verkliga personer) i Japan. En engelsk lots på ett holländskt fartyg anländer i Japan som första besättning från Europa utöver portugiserna som redan börjat sprida kristendomen. Och alla används i ett enormt politiskt maktspel över hela landets framtid. 
 
Varje skådespelare är perfekt i rollerna, varje scen känns befogad och bygger upp spänningen och man använder modern teknik för att förbättra de delar som var svåra att lyckas med i versionen från 1980. Extra kul att den svenska regissören Charlotte Brändström låg bakom ett avsnitt också! Det här var utan tvekan min favoritserie under 2024, så placeringen här i toppen kändes givetvis självklar. 
 
 
"Squid Game" har inte släppt sin andra säsong ännu och får därför leta sig in på nästa års lista (om den är bra nog), vilket är samma anledning till varför den femte säsongen av "Fargo" finns med här nedan trots att den började släppas redan 2023.
| 15 december 2024 12:00 |