Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

15 augusti 2024 | 12:00

Danny Boyle var skrämmande nära att regissera "Alien återuppstår"

"Alien - Återuppstår" är en av de mest kritiserade filmerna i den populära scifi-serien. Men saker hade kunnat se väldigt annorlunda ut i "Trainspotting"-regissörens händer.
Jag minns fortfarande intrycket första gången jag såg "Alien - Återuppstår", på hyr-VHS tillsammans med kompisar i en småstad i slutet av 90-talet.
 
Mitt filmintresse hade knappt hunnit bli seriöst men jag insåg redan då att det var regin jag inte gillade. Bra manus, dålig regi. Vilket var extra tillfredsställande när jag några få år senare blev ett stort "Buffy och vampyrerna"-fan och lärde mig att det var seriens skapare Joss Whedon som skrev manuset till "Alien"-uppföljaren.
 
Whedon har varit öppen med att han ogillar det slutliga resultatet och inte kom överens med regissören Jean-Pierre Jeunet ("Delikatessen", "De förlorade barnens stad", "Amelie från Montmartre"). Men det hade inte behövt vara så. 
 
Den dedikerade bloggen Alien Exploration (snart firar 20 år på webben) har gått igenom brittiska regissören Danny Boyles ("28 dagar senare", "Slumdog Millionaire") korta men uppenbarligen rätt intensiva historia med "Alien"-franchisen. Vid det laget hade bara två långfilmer bakom sig ("Dödsleken" och genombrottet "Trainspotting"), men det var uppenbarligen mer än tillräckligt för att fånga producenternas intresse.
 
Baserat på flera olika intervjuer, var Boyle redan ett stort fan av filmserien när han fick manuset till "Alien - Återuppstår". Det var ett steg tillbaka till första filmen, mer psykologi än action, och Boyle kände att Whedon delade hans kärlek.
 
- Så jag gick med på att regissera och började förproduktionen. Jag träffade den översinnliga Sigourney Weaver och Winona Ryder. Sedan hände två saker: Jag insåg att jag skulle vara hopplös som regissör för "Alien 4" eftersom jag inte hade någon kunskap om dockteknik. Man hade precis börjat använda datorgrafik och man måste ha kunskap om det. Vid den tidpunkten hade jag ingen erfarenhet av - eller något verkligt intresse för - att arbeta med datorgrafik. Så jag förstod snabbt att jag inte skulle kunna göra det på rätt sätt.
 
I samma veva fick han manuset till "A Life Less Ordinary", vilket passade hans stil mycket bättre, så han dissade rymdmonstret och gick vidare.
 
Var det bra att Boyle hoppade av? Jag är själv splittrad i frågan. Å ena sidan är han en av mina favoritregissörer, han visade att han kan hantera science fiction med "Sunshine", och jag tror absolut att Boyle passade bättre för Whedons vision.
 
Men å andra sidan borde Boyle om någon känna sina begränsningar. En "Alien"-film hade kanske inte varit rätt för regissören i slutet av 90-talet. Plus att jag verkligen är förtjust i "A Life Less Ordinary" och det hade varit förbaskat synd om han aldrig gjort den.
 
"Alien - Återuppstår" går att streama på Disney+. Den senaste uppföljaren i serien, "Alien: Romulus", går nu på bio.
 
 

Läs också: Vi rankar alla 6 "Alien"-filmerna - från bra till allra bäst

 
| 15 augusti 2024 12:00 |