Film

Skribent

Alexander Svensson

1 juli 2024 | 22:30

Kevin Costner är okej med att "Horizon" floppar: "Den ser ut som den ska se ut"

Costner har gjort filmen han ville göra - ekonomin verkar spela mindre roll.
Kevin Costner har äntligen släppt första delen i sitt magnum opus “Horizon: An American Saga”. Visionen är fyra västernfilmer, samtliga med en speltid på i runda slängar tre timmar. Den första har nu landat på biograferna, och över helgen spelat in (i sammanhanget) ynka 11 miljoner dollar i USA, trots en budget på 100 miljoner. Det luktar med andra ord flopp lång väg, men Kevin Costner verkar inte ta det så hårt, enligt ett uttalande han gjort till Entertainment Weekly.
 
- Jag har upplevt många filmer och vad som händer på öppningshelgen. Om vi hoppas för mycket på det så kommer vi bli besvikna.
 
 
Han fortsätter:
 
- Jag är väldigt glad över att “Horizon” ser ut som den ska se ut, och att det är så den kommer fortsätta se ut för all framtid. Det är riktigt viktigt för mig i den här processen. Hade jag varit överlycklig om den blev oerhört framgångsrik? Absolut. Mitt ego hade uppskattat det, alla hade uppskattat det. Men jag är gladast över att filmen som du och jag pratar om ser ut på det vis som jag vill att den ska se ut.
 
 
Intervjun gjordes förvisso innan premiären, så Costner kanske har tänkt om nu när han sett siffrorna, men sannolikt speglar citatet fortfarande hans hållning. Ett skäl för Costner att kanske ändå bry sig lite om intäkterna från “Horizon” är att han satsat en hel del ur egen ficka för att få filmerna gjorda, och det är pengar som han, som det ser ut just nu, med stor sannolikhet inte lär få tillbaka.
 
Huruvida Costner lyckas göra verklighet av sin vision om fyra “Horizon”-filmer återstår att se. Den andra kommer släppas oavsett vad - premiärdatumet är redan spikat till 16 augusti i år, alltså ungefär en och en halv månad bort. Del 3 är för tillfället under inspelning, men hur utsikterna ser ut för del fyra är i skrivande stund oklart - kanhända att Costner behöver självfinansiera ännu mer för att få den gjord, såvida biobesökarnas intresse för “Horizon” inte plötsligt växer explosionsartat.
 
"Horizon: An American Saga - Kapitel 1" finns nu att se på bio i Sverige.
 
| 1 juli 2024 22:30 |