Trots regelbundna spådomar om allt från "superhero fatigue" till blockbusterns stundande död tycks genren tillika pengamaskinen superhjältefilm inte se någon ände i sikte. Tack vare ett flertal påkostade och ständigt växande franchises från bolag som Marvel Entertainment, DC Comics/Warner Brothers, 20th Century Fox och Sony Pictures dyker det upp rörligt innehåll med superhjältar i princip varje månad nu, och så ser det ut att fortsätta framöver.
Nedan har jag listat de 13 superhjältefilmer som dyker upp under det kommande året:
"Scooby-Doo & Batman: The Brave and the Bold" (9 januari i USA)
Trailern till den här filmen bådar väl inte jättegott egentligen, men likt den fenomenala serie-crossovern med Batman och Teenage Mutant Ninja Turtles blir jag här grymt sugen på att få se de här två världarna kollidera. Min kärlek för Scooby-Doo har avtagit stadigt med åren, men i Batmans sällskap skulle det här faktiskt kunna bli en riktigt härlig nostalgi-tårta. I Sverige lär det tyvärr inte bli tal om någon biorelease, men den dyker upp på DVD och bluray även internationellt.
"Batman: Gotham by Gaslight" (6 februari i USA)
Även om den inte officiellt har stämpeln "Elseworlds" så är Mike Mignolas ikoniska "Gotham By Gaslight" den första serien av det slaget hos DC, där en etablerad karaktär tas med till en helt ny kontext. I just den här berättelsen ser vi kampen mellan Batman och Jack the Ripper i 1800-talets Gotham, vilket är precis lika episkt som det låter. Hur det översätts till film återstår att se, men som nämnt tidigare är jag redan lite besviken på den platta estetiken. Även här är det DVD/bluray-release som gäller i Sverige.
"Black Panther" (14 februari)
Inhoppet i den allmänt överskattade "Captain America: Civil War" lämnade mer att önska enligt mig, men det gör mig inte mindre peppad på den här enskilda filmen. Jag älskar verkligen att Marvel har satsat stenhårt på att lyfta fram afroamerikanska talanger, både bakom och framför kameran. Ryan Coogler är ett perfekt val av regissör och namn som Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong'o, Angela Bassett och Forest Whitaker bådar makalöst gott. De trailers vi har fått har varit otroliga, för övrigt.
"The New Mutants" (13 april)
Bara det faktum att den första trailern till den här filmen för tankarna till skräckgenren gör mig ytterst spänd på att se vad regissören Josh Boone har kokat ihop i utkanten av X-Men-universumet. 20th Century Fox har verkligen vågat prova nya vägar i superhjältegenren med en ambitionsnivå som både Marvel och DC/Warner Brothers bara kan drömma om. "Logan" och "Deadpool" är tydliga exempel på filmfronten, men även tv-serien "Legion" visade vägen. Förhoppningsvis fortsätter "The New Mutants" på det spåret.
"Avengers: Infinity War" (25 april)
Trots att det här bara är första delen av bröderna Russos avslutning på den rådande fasen i Marvel Cinematic Universe känns det som superhjältefilmernas superhjältefilm. The Avengers, Black Panther, Spider-Man, Doctor Strange och Guardians of the Galaxy får slå ihop sina spridda förmågor när universums förgörare Thanos (Josh Brolin) hotar att slå allt i spillror, det blir bara inte större än så. Även en MCU-skeptiker som undertecknad är riktigt taggad på den här sammandrabbningen och den bombastiska trailern byggde på den känslan ännu mer.
"Deadpool 2" (1 juni)
Även här har jag ett hälsosamt mått skepsis, främst med tanke på att jag ställer mig till den ringa skara som kände att "Deadpool" var överskattad i all sin frustrerande infantilitet. Hur som helst, magkänslan säger att den här kommer att bli bättre, främst tack vare att David Leitch ("John Wick", "Atomic Blonde") tar över som regissör. Tillskott som Josh Brolin som Cable (bilden ovan), Zazie Beetz som Domino och Julian Dennison (en fröjd i "Hunt for the Wilderpeople") höjer också peppen.
"Ant-Man and The Wasp" (4 juli)
Redan när The Wasp-dräkten visades upp för ett kort ögonblick i slutet av Peyton Reeds "Ant-Man" visste jag att det här är filmen som jag hellre ser, den där Evangeline Lilly får skina ordentligt. I början av december började ett rykte florera om att det här skulle kunna vara Marvels första romantiska komedi och även om det generellt är en svag genre så tycker jag det är en spännande tanke. Bästa av allt dock; Michelle Pheiffer dyker upp.
"Superhjältarna 2" (31 augusti)
Hur det skulle behöva ta 14 år innan vi får se fortsättningen på Brad Birds mästerliga berättelse om superfamiljen Parr kommer jag nog aldrig förstå, men nu börjar vi verkligen närma oss mållinjen. Den första teasertrailern som släpptes i slutet av november gör oss inte mer kloka på vart storyn kan tänkas ta vägen, men bara att få se några korta ögonblick med Bob och Jack-Jack igen värmde upp mitt vinterkyliga hjärta.
"Venom" (5 oktober)
Sonys beslut att kicka igång ett filmuniversum fyllt av Spider-Man-skurkar där de inte har möjlighet att inkludera Spidey själv (på grund av rättighetsgränser från Marvel-sidan) kändes till en början riktigt dumdristigt, men när bitarna började falla på plats med "Venom" blev allt plötsligt mer intressant. Kombinationen av majestätiska Tom Hardy i huvudrollen, Ruben Fleischer som regissör och en R-rating kan leda till något alldeles underbart om vi har lite tur.
"X-Men: Dark Phoenix" (2 november)
Jessica Chastains skurkkaraktär (bilden ovan) är i princip det enda som lockar när jag reflekterar över ytterligare en film om gänget i X-Men. "Days of Future Past" knöt knutar om sig själv och "Apocalypse" var ett haveri av sällan skådat slag, men det här är en kassako som naturligtvis måste mjölkas vidare. Jag gillar dock Jean Grey (Sophie Turner) som karaktär och hoppas att regissören Simon Kinberg och hans team kan göra den emotionella Dark Phoenix-berättelsen en gnutta rättvisa, om inte annat mer än "The Last Stand" gjorde.
"Spider-Man: Into the Spider-Verse" (21 december)
Även på den animerade arenan kommer Spider-Man och hans färgstarka värld få nytt liv framöver, men inte vilken Spider-Man som helst. Här är det nämligen Miles Morales (Shameik Moore), en intelligent Brooklyn-pojke vars brottsling till farbror råkar dra hem en av Norman Osborns beryktade spindlar, som axlar dräkten. Morales dök för första gången upp i Marvels serier år 2011 och det är nu på tiden att han får en egen film (med bland annat Phil Lord och Chris Miller inblandade som producenter och manusförfattare), som dessutom ser helt visuellt ljuvlig ut.
"Aquaman" (21 december)
När inte ens "Justice League" blev ett säkert kort för DC Comics och Warner Brothers undrar man egentligen vad som ska krävas för att deras filmuniversum ska kunna segla någorlunda lugnt. "Wonder Woman" blev deras största succé hittills om man ser till procentuell vinst, kan James Wans "Aquaman" göra något liknande? Med tanke på att glättig lättsamhet är det som verkar gå hem (tråkigt nog) skulle det kunna bli så, då Wan har utlovat mer av den varan. Jag har personligen älskat allt med Jason Momoas tolkning av titelkaraktären hittills så jag hoppas på det bästa, och vem tackar nej till vithajar med stridsrustning?
"Batman Ninja" (2018)
Den här har inte fått något officiellt releasedatum än förutom det faktum att den landar under 2018, men jag var tvungen att inkludera den ändå. Som jag skrev i min artikel om det första trailermaterialet ser det för ett inbitet Batman-fan som mig själv helt gudomligt ut rakt igenom. Bara tanken på den här legendariska karaktären förflyttad till feodala Japan gör att det vattnas i munnen på mig, och anime-estetiken är att dö för. Karaktärer som Jokern, Harley Quinn, Catwoman, Deathstroke, Nightwing, Poison Ivy och Two-Face dyker upp i helt ny skrud, ohyggligt spännande!
Läs också: 27 filmer som får uppföljare år 2018
Vilka av de här filmerna längtar ni mest efter att få se?