Film

Skribent

Kristin

23 februari 2010 | 14:08

Nedräkning till 2010 års Oscarsgala: Bästa Foto

Just som vi fortsätter nedräkningen till Oscarsgalan sitter säkert fem fotografer och slipar på sina tacktal. Näst ut på MovieZines lista över de 14 viktigaste kategorier i Oscarsgalan har vi Bästa foto.

Priset Bästa foto, Best Cinematography, har funnits med som kategori ända sen den allra första Oscarsgalan 1929. Men då belönades inte en fotograf för sin insats i en speciell film utan för alla sina filmfotografiskainsatser under en viss period.

Från 1939 till och med 1966 var priset också uppdelat i kategorierna svartvitfilm och färgfilm. Men på 1967 års Oscarsgala började de dela ut priset så som det går till idag. Oscarsstatyetten tilldelas den fotograf som gjort bäst ifrån sig i en enda speciell film. Förra årets satyett bars hem av Anthony Dod Mantle och filmen "Slumdog millionaire".

Och under de 82 gånger som galan ägt rum har en kvinna aldrig vunnit priset eller ens blivit nominerad. Och detta år är inget undantag. De nominerade är:


Avatar

Italienfödde Mauro Fiore har jobbat som fotograf på filmer som "The Kingdom", "Training Day"  och kommande actionfilmen "A-team", men med "Avatar" får han sin första Oscarsnominering. James Camerons "Avatar" om handlar om soldaten Jake Sully som på uppdrag från armén åker till planeten Pandora för att samla in information om invånarna. Plötsligt slits Jake mellan om han ska följa sina order eller skydda planeten som känns som hans hem.

Harry Potter och halvblodsprinsen

Bruno Delbonnel, född i Frankrike, har två tidigare Oscarsnomineringar inom fotokategorin. Den första kom 2002 för "Amelie från Montmartre". Och den andra 2005 för "En långvarig förlovning". Men inga vinster än så länge. Detta år är han nominerad för sitt arbete i "Harry Potter och halvblodsprinsen". I den sjätte filmen i filmatiseringen av de populära böckerna om trollkarlen Harry Potter fortsätter Harry och professor Dumbledor jakten på den onde Lord Voldemort.

The Hurt Locker

2010 är första gången Barry Ackroyd får gå på Oscarsgalan med äran att vara nominerad. Det är med krigsfilmen "The Hurt Locker" som han är nominerad. Den utspelar sig i Irak mitt under pågående krig. En grupp soldater ska överleva sina sista tjänsgöringsdagar i en stad där man inte kan lite vem som är vän eller fiende. Oskyldigt föremål eller bomb.

Inglourious Basterds

Oscarsveteranen Robert Richardson har blivit nominerad hela 5 gånger tidigare, med bland andra "Plutonen", "Född den fjärde juli", "JFK" och "The Aviator". De två sista gav honom också statyetter. Nomineringen för "Inglourious Basterds" är hans sjätte. Quentin Tarantinos senaste verk om en grupp amerikanska judiska soldater som skickas till Nazi-tyskland för att, som löjtnant Aldo Raine säger; "we're gonna be doing one thing and one thing only, killing Nazis." (Vi ska göra en sak och en sak endast, döda nazister.)

Det vita bandet

Bara en gång sedan de tog bort priset för bästa foto i en svartvit film har en fotograf vunnit just den statyetten för en svartvit film. Det var Janusz Kaminski för arbetet i "Schindlers list" 1994. I år finns det en ny chans med den tyska filmen "Det vita bandet". Fotoarbetet stod förstagångsnomnierade tysken Christian Berger för. Michael Hanekes "Det vita bandet" utspelar sig i en by i Tyskland där det sker en hemsk olycka som blir början på ett uppnystande av byinvånarnas mörka hemligheter. Men vem ligger bakom de mystiska händelserna?

| 23 februari 2010 14:08 |