Åh, Spider-Man! Det är en nästan 20-årig kärleksaffär som nu kulminerar i ett nostalgiskt jätteparty på bioduken. För att fira premiären av "Spider-Man: No Way Home" tittar vi tillbaka på filmerna med Tobey Maguire, Andrew Garfield och Tom Holland som alla spelat Peter Parker - och vi får inte heller glömma den animerade Miles Morales - i nu totalt nio underhållande actionäventyr.
Med stor filmsajt följer stort ansvar, och MovieZine har genom åren betygsatt och recenserat samtliga Spider-Man-äventyr.
År 2004 delade jag ut högt betyg till Sam Raimis "Spider-Man 2" och utnämnde den till sommarens blockbuster. Sen dess har MovieZine bevakat alla kapitel i superhjältesagan och självklart även gått tillbaka till 2002 års "Spider-Man", filmen som kickade igång hela den populära franchisen.
Med stor filmsajt följer stort ansvar, och MovieZine har genom åren betygsatt och recenserat samtliga Spider-Man-äventyr.
År 2004 delade jag ut högt betyg till Sam Raimis "Spider-Man 2" och utnämnde den till sommarens blockbuster. Sen dess har MovieZine bevakat alla kapitel i superhjältesagan och självklart även gått tillbaka till 2002 års "Spider-Man", filmen som kickade igång hela den populära franchisen.
Spider-Man (2002)
Året var 2002 när Sam Raimi fick äran att introducera Spider-Man på bioduken (tidigare hade bland annat James Camerons Spider-Man-planer gått i stöpet). Resultatet blev en charmig bagatell i superhjältevärlden: "En lekfull sammansmältning av gullig high school-romantik och färgglatt barnanpassat superhjälteäventyr" skrev jag i min recension, men störde mig också på att "konflikterna är så pedagogiskt uppbyggda att det hela kunde ha varit en tecknad film utan att man märkte någon skillnad".
Spider-Man 2 (2004)
Då lyckades ju Raimis uppföljare betydligt bättre. "Sommaraction som inte lämnar någon besviken", kunde man läsa på MovieZines förstasida i juli 2004. Vi uppskattade den vardagliga humorn (som sedan dess blivit något av Marvels signum) och den karismatiske skurken Dr. Octopus, spelad av Alfred Molina. "Det är även mer krut i actionsekvenserna än i den första filmen, och Spideys vilda flygturer genom stan är snyggare gjorda."
Spider-Man 3 (2007)
Premiärdatumet för den här filmen spikades redan innan "Spider-Man 2" ens hade släppts. Förväntningarna var höga - filmen är dock kanske Spider-Mans sämsta. Eller iallafall den mest hånade? Det talades om den dyraste filmen någonsin, men vi fick för många skurkar och Tobey Maguires emo-tolkning av Peter Parker. "Regissören öser på utan vidare eftertanke, och det känns som vi redan sett det mesta", skrev jag i min recension.
The Amazing Spider-Man (2012)
Tio år efter den första filmen kunde vi bänka oss på biograferna för att se Andrew Garfield ta över rollen i en mörkare reboot. "Här sätts känslor och karaktärer före effekter och akrobatik på hustak. "The Amazing Spider-Man" kan bättre beskrivas som ett charmigt high school-drama... med inslag av våldsam jätteödla. Men i sina bästa superhjältestunder gör den knappast fansen uttråkade."
The Amazing Spider-Man 2 (2014)
Filmen som dödade Gwen Stacy - och Andrew Garfields karriär som superhjälte. Mycket känns bekant samtidigt som det är underhållande. "Sevärd serietidningsunderhållning som galant varvar action, humor, kärlek och till och med lite lättsmält drama" tyckte Andreas Samuelson i sin recension, men "med allt som sker blir det även lite rörigt". Intäkterna nådde inte upp till Sonys höga förväntningar, och tyvärr fick vi aldrig se fortsättningen - trots en hjärtskärande cliffhanger.
Spider-Man: Homecoming (2017)
Sommaren 2017 var det så dags för nästa reboot. Tom Holland hade redan hunnit kliva in i Marvels värld i "Captain America: Civil War" och titeln "Homecoming" fick något av en dubbel betydelse: Spider-Man fick komma hem till MCU. "Den perfekta Spider-Man-filmen", skrev vår recensent Poya Salari inför premiären och hyllade den nye huvudrollsinnehavaren. "Hollands stabilt osäkra, lagom nördiga rolltolkning med glimten i ögat och ett stort hjärta gör att han är klasser över sina företrädare. Holland är Peter Parker."
Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018)
Säga vad man vill om alla reboots, men det här visade sig vara en glad överraskning! Julen 2018 fick vi ett animerat och fristående äventyr med härlig serietidnings-feeling och en ny hjälte bakom masken - Miles Morales (med röst av Shameik Moore). Den animerade stilen kan inte hyllas nog, och "tillsammans med filmens rappa tempo, charm och humor så resulterar det i en riktigt cool och underhållande upplevelse", skrev vår recensent.
Spider-Man: Far From Home (2019)
Kort efter dramatiska händelser i "Avengers: Endgame" fick vi återse Holland som Peter Parker på charmig klassresa genom Europa. "Popcorn-underhållning när det är som bäst; Storskalig superhjälte-action i kombination med finstämd humor och karaktärer man har svårt att ogilla. Jake Gyllenhaals Mysterio är ett härligt tillskott, och karaktärskemin är bland det bättre man sett i Marvels filmer", kunde man läsa i vår recension.
Spider-Man: No Way Home (2021)
Med den senaste filmen har Tom Holland inte bara lyckats fullfölja en trilogi, han gör det med äran i behåll - och det bästa kapitlet hittills? MovieZines recensent Charlotte Brange kallar den bioaktuella filmen för "den bästa Spider-Man som gjorts... den perfekta julklappen till den vanliga actionälskaren, men likväl till den nostalgiska Marvelfantasten."
Vilken tycker du är den bästa Spider-Man-filmen? Och den sämsta?