Film

Skribent

MovieZine

15 oktober 2016 | 19:00

Vad Tim Burton har inspirerats av (och kanske till viss del kopierat)

Vet du vilka filmer, platser och personer som inspirerat Tim Burtons filmer?
Tim Burton är en av de mest originella regissörerna i Hollywood. Hans mörka, underliga filmer fängslar oss och hans karaktärer är oförglömliga. Men även om Burtons stil är helt unik, så går det att ana var den excentriske regissören hittat sin inspiration.

Monster, monster, monster


När reportrar frågar Burton vart hans inspiration kommer från, svarar han ofta att han tittade på mycket monsterfilmer som liten. Det är då ofta filmer som ”Frankenstein” (1931) och ”Dracula” (1931) han pratar om. Han har ju gjort sin egen version av de båda filmerna i ”Frankenweenie” (2012) och ”Dark Shadows” (2012).

Burton har även berättat att Jack Pierce var en av anledningarna till att han började intressera sig för film överhuvudtaget. Pierce är en av de mest välkända makeup-artisterna genom tiderna, främst känd för att ha skapat Frankensteins monsters ikoniska look. Det kan förklara varför Burton från börjat har varit noggrann med att hans filmer ska vara fyllda av karaktärer med minnesvärda utseenden.



Inspiration från Tyskland


Burtons signaturstil med sitt mörker, sina mardrömslika miljöer och gotiska element, är på många sätt lik de filmer som gjordes i Tyskland på 20- talet. 

Staden i filmen ”Metropolis” är exempelvis mycket lik Burtons version av Gotham i ”Batman” (1989) och ”Batman - Återkomsten” (1992). Det är inte det enda Burtonesquea i denna science fiction film från 1927 (som jag uppmuntrar folk att se!). I ”Metropolis” bygger en vetenskapsman en robot, vars första stapplande steg osökt för tankarna till Edward Scissorhands när han först hittas uppe på den förfallna vinden.



Vetenskapsmannen själv verkar även har gett inspiration till Christopher Walkens karaktär i ”Batman - Återkomsten” (1992), de rockar i alla fall samma galna frisyr. 

”Metropolis” är långt ifrån den enda filmen från den här perioden som verkar inspirerat Burton. Filmerna ”Faust” (1926), ”Dr. Caligari” (1920) och” Nosferatu” (1922) har alla element som är lite väl lika Burtons filmer för att det bara skulle vara av en slump.



"I myself am strange and unusual"


I filmen ”Frankenweenie” har Burton till stor del hämtat inspiration från sin egen barndom. Inför releasen av filmen berättade Burton i intervjuer att han försökte minnas hur skolan, klassrummen och barnen var. Han växte upp i Burbank, Kalifornien, och berättar att han sågs som ett ”weirdo”.

Det är inte svårt att föreställa sig att det är just därför han gång på gång väljer att låta sina historier kretsa kring underliga och ensamma karaktärer. ”I myself am strange and unusual” förklarar karaktären Lydia i ”Beetlejuice” (1991), ett uttryck som passar in på många av Burtons karaktärer och även honom själv.



Underliga är även karaktärerna i Burtons nya film ”Miss Peregrines hem för besynnerliga barn”. Burton har dock vänt på myntet, och här är inte karaktärerna ensamma utan har varandra.

Jennifer Andreasson
| 15 oktober 2016 19:00 |