Film

Skribent

Erik Dalström

4 september 2024 | 08:15

Venedig 2024: Pedro Almodóvars nya drama engagerar inte

MovieZines Erik Dalström ser "The Room Next Door" på Venedigs filmfestival.
Spanska filmskaparen Pedro Almodóvar fyller 75 år i slutet av september och har ett 30-tal filmer i sitt bagage. Nu kommer hans första engelspråkiga långfilm ”The Room Next Door” med inga mindre än Julianne Moore och Tilda Swinton i huvudrollerna.
 
De gestaltar väninnorna Ingrid (Moore) och Martha (Swinton) som var väldigt nära vänner i sin ungdom men tappat kontakten under årens gång. Men en dag får Ingrid veta att Martha är sjuk i cancer vilket blir starten på en intim återförening om liv och död.
 
Efter en väldigt snygg och stämningsfylld teaser som släpptes för några veckor sen hade jag väldigt höga förväntningar när jag satte mig i biosalongen här i Venedig. Det kändes därför lite surt och bittert när dessa tyvärr inte infriades.
 
Missförstå mig rätt, det här är absolut en sevärd film, då Almodóvar har en väldigt hög lägsta standard, men det var något som inte kändes riktigt rätt.
 
Dialogen upplevde jag som ganska styltig och ibland alldeles för övertydlig. Det ledde till att skådespeleriet bitvis kändes en aning teatraliskt. Jag fick därför svårt att bli känslomässigt engagerad i handlingen. En betydande faktor kanske skulle kunna vara språkförbistring i regin.
 
Det jag ofta uppskattar hos Almodóvars filmer är hans estetik. Så även i ”The Room Next Door” som bjuder på mycket färg och en del mönster. Kostymen och scenografin är väldigt vacker att kolla på.
 
Sammantaget är det en visuell film med fint skådespeleri, men jag hade hoppats på mer från en veteran som Pedro.
| 4 september 2024 08:15 |