Filmhösten kunde knappast fått en bättre start: över 97.000 såg "Snabba Cash II" på bio i helgen, och många fler succéer lär det bli. I morse bjöd Svenska Filminstitutet till traditionsenlig pressträff för att visa upp vad mer som väntar.
Från snygga actionthrillers med världsnamn i huvudrollerna till grå realism. Folkkära veteraner trängs bland spännande debutanter i höstens svenska bioutbud. Det blir också återbesök hos Sune och hans familj, Carolina Gynnings första filmroll och en hel del Palme för den som inte får nog av svensk historia.
Här är de 20 svenska filmer som går upp på bioduken under resten av året:
Snabba Cash II - 17 augusti
JW, Jorge, Mrado och Mahmoud är tillbaka och jagar fortfarande snabba cash. Babak Najafis thriller tar en mörkare vändning än föregångaren Daniel Espinosas. Han hoppas att folk gillar den prägel han satt på historien:
- Jag hoppas det, man gör en film och måste stå för det man gjort. Jag känner igen mig själv och hopas någon annan hittar något intressant också, säger Najafi.
Searching for Sugar Man - 24 augusti
Musikern Rodriguez historia är otrolig, och också helt sann. I USA sålde han sex skivor men, utan att veta om det blev han enorm på andra sidan jordklotet. Malik Bendjellouls dokumentär började som ett reportage för Kobra på SVT. Och Rodriguez kan nu avnjuta den kändisskap han aldrig fick - i onsdags medverkade han till exempel hos Letterman.
- Det var den bästa historien jag hört i mitt liv, som det perfekta manuset. Den gick upp i USA och låg på sjunde plats. Det var Batman, Spider-Man och Sugarman!, säger en glad regissör.
Betyget efter premiären på Tribeca Film Festival blev 5 av 5.
Hamilton 2: Men inte om det gäller din dotter - 7 september
Vår främste superagent är redan tillbaka efter vårens biosuccé. Carl Hamiltons guddotter har kidnappats, och något sådant görs inte ostraffat. Den här gången är det actionfantasten Tobias Falk som håller i trådarna:
- Jag är ju i den åldern att Hamilton var en del av mina tonår, han var alltid en cool hjälte. Bond också såklart, men Hamilton var på riktigt. En ikon. Det var underbart kul att få göra den här filmen.
Falk hoppas visa upp en rik och bred bild av Hamilton:
- Det som är kul med storyn är man får se hans mjuka sida, hans hårda sida och hans hårdaste sida. Men kan säga redan nu, man får inte se honom naken i den här filmen. Jag försökte men Micke ville behålla kläderna på, skrattar Tobias Falk.
Pojktanten - 7 september
Den liknar inget vi tidigare sett. Den saken är lätt att konstatera om "Pojktanten", Ester Martin Bergsmarks "diskbänksrealistiska fantasydokumentär" som vi recenserade på Göteborg Film Festival där den också vann ett par fina priser.
Regissören instämmer om att filmen är många olika saker:
- En god blandning. Det började som en dokumentär, eller det började med att jag blev kär i Eli
och sen byggde jag upp en vision av den speciella queera hjälten. Jag kände mig för första gången verklig och den stunden ville jag bevara. Det är en äventyrsfilm, lite dokumentär, lite naket. Nån sorts episk storfilm.
Palme - 14 september
Olof Palme - vem var han egentligen? Höstens andra fullpoängare är en dokumentärfilm signerad Kristina Lindström. Hon erkänner att det var ett stort ansvar att ta sig an denne älskade och hatade politiker och hans historia:
- Jag kände utan tvekan en viss skräck. Men det var ett drömprojekt, det finns inget mer spännande än att titta på den moderna svenska historien. Mordet har överskuggat berättelsen om honom, säger Lindström, som regisserat ihop med Maud Nycander.
Flimmer - 21 september
Ett oförklarligt strömavbrott utlöser en dramatisk händelsekedja i den lilla orten Backberga. Jacob Nordensohn (i en roll specialskriven för honom) och Kjell Bergqvist briljerar i huvudrollerna, i en film som annars får svalt betyg. Trots det är det en regidebut som lovat gott inför framtiden. Patrik Eklund berättar om hur idén kom till:
- Det är svårt att spåra en direkt källa, det var ganska mycket som hände samtidigt. Jag började skriva på mycket samtidigt, och tänkte att "fan, det är bäst att det blir bra!". Till slut plockade jag ut det bästa av alla historier.
Hypnotisören - 28 september
- Lasse Hallström har velat göra en thriller hela sitt liv men ingen har frågat, svarar producenten Peter Possne på frågan om hur man lyckades locka hem regissören efter 25 år i Hollywood.
Pseudonymen Lars Keplers första roman har fått Mikael Persbrandt och Lena Olin i rollistan. Huvudrollen spelas av Tobias Zilliacus. Två filmer till är redan inplanerade - "Paganinikontraktet" börjar spelas in sommaren 2013 och kort därefter också "Eldvittnet". Går allt vägen blir det filmer av Keplers alla åtta planerade böcker i serien. Uppföljarna släpps på bio under 2014.
Äta sova dö - 5 oktober
Filmen (som redan fångat Venedigs filmfestivals intresse) är en svart och samhällsengagerande komedi med den 20-åriga tjejen Raša i den centrala rollen. Amatörskådespelare innehar de flesta roller. Långfilmsdebutanten Gabriela Pichler står bakom en film hon beskriver som "liten och personlig".
- Idén har växt fram under hela min livstid, när jag hört föräldrar och andra berätta om sina erfarenheter.
Regissören berättar vidare hur balansen mellan humor och allvar blev viktig:
- I de mest miserabla situationer skrattar man åt eländet, säger Pichler.
Bitchkram - 19 oktober
Kristin räknar dagarna tills hon får lämna allt för New York. Besvikelsen är total när hon istället hamnar på svenska landsbygden. Bonnie Skoog Feeney, Jonathan Sjögren och regissören Andreas Öhman stod senast bakom "I rymden finns inga känslor".
- Det här är andra filmen i min "syskontrilogi", berättar Öhman. Vi började skriva för fyra år sen, samtidigt som "I rymden...", och den har sen dess genomgått ett oändligt antal variationer.
Lycka till och ta hand om varandra - 19 oktober
Reklam- och TV-regissören Jens Sjögren långfilmsdebut blev den största överraskningen på filmhöstens presentation. Bakom den långa titeln döljer sig vad som verkar vara en varm, godhjärtad feelgood-komedi.
- Det är ett varmt drama som är den folkligaste filmen vi sett på väldigt länge, berättar Sjögren, som också valt att jobba med mindre kända talanger:
- Det är inte de förväntade namnen. Man tror att folk går på bio bara för att se de stora affischnamnen. Jag väljer skådespelare som har förmågan att beröra.
Alla är äldre än jag - 2 november
Bo Widerberg började 1979 arbeta på en film om sin far, konstnären Arvid Widerberg. Men blev aldrig färdig. Under fyra år har sonen Martin arbetat med sin film "Alla är äldre än jag". Titeln är den samma som när Bo började 1979, men inte filmen.
"Alla är äldre än jag" blandar scener ur Bos filmer, det filmade materialet med Arvid, arkivfilmer, familjefilmer och nyfilmade scener.
- Det blev en lång, känslomässigt omvälvande resa som jag gjort tillsammans med min familj, säger Martin Widerberg om arbetet med dokumentären.
El Médico: The Cubaton Story - 2 november
Kubanen El Médico jobbar som doktor för att uppfylla sin revolutionära mammas dröm. Men egentligen vill han bli artist. När svensken Michel upptäcker att El Medico kan sjunga lanserar han honom internationellt som "the sexy doctor", men El Medicos mamma blir vansinnig. "Sökarna"-regissören Daniel Fridells dokumentär började med en misslyckad intervju på Kuba. Där snubblade han över den unge talangen och lät kameran rulla. Efter fem år och 400 timmars inspelat material är filmen klar för bio, och har redan visats på bl.a. ryska biografer.
Call Girl - 9 november
"Call Girl" är tidlös historia inspirerad av de verkliga händelserna runt bordellhärvan på 70-talet, en historia som skakade om hela Sverige. Mikael Marcimain, som gjort sig känd för "Upp till kamp" och "Lasermannen", regisserar sin första långfilm:
- Det är lite som de serier jag gjort, det grundar i ett intresse för de små människorna i stora system. Historien var en bra plattform för en politisk thriller, det görs inte så mycket sånt i Sverige.
"Call Girl" har fått äran att inviga Stockholms filmfestival den 7:e november.
Blondie - 23 november
"Provocative, sexy, possibly dangerous" - så beskrivs filmerna som får tävla i sektionen Vanguard på Torontos filmfestival. Jesper Ganslandts nya film lär passa in fint. Carolina Gynning, Helena af Sandeberg och Alexandra Dahlström spelar tre systrar under en turbulent tid hemma hos mamma Marie Göranzon.
Ganslandt berättade bland annat hur han valt att frångå verkligheten:
- Mycket bra svensk film är präglad av realismen och den dokumentära stilen. Det finns en anledning att försöka gå in i mer traditionell film, och lämna det trygga.
Hassel: Privatspanarna - 23 november
Vem mördade Olof Palme? Fallet är fortfarande olöst. Den pensionerade polismannen Roland Hassel, som numera jobbar som privatspanare, kan inte släppa det ouppklarade mordet på Sveriges statsminister 1986.
Måns Månssons film väckte de största frågetecknen. Är det en kriminalare, en parodi eller en dokumentär? Inget av det, eller kanske lite av varje, verkade svaret bli när vi fick se de första klippen. Regissören själv hoppas det ska bli en film "som komplicerar svensk polisfilm".
- Det är närmast någon slags uppmaning till alla rättighetsinnehavare där ute, att följa mitt exempel och lägga ner en polisserie. Det grundar i tio, femton års tilltagande frustration till att det aldrig tar slut. Så jag köpte loss Hassel och övertalade Berenett att begrava honom en gång för alla.
Bekas - 30 november
Tidigt 90-tal, Saddam Husseins regim har satt stor press på den kurdiska delen av Irak. Två hemlösa kurdiska pojkar ser "Superman" på stadens första biograf och bestämmer sig för att ta sig till Amerika.
Regissören Karzan Kaders examenskortfilm har blivit lång. Men vad betyder titeln egentligen?
- Det är ett kurdiskt ord som är väl respekterat, beskriver en person som inte tillhör ngt, ingen familj eller släkt. någon som mister sin familj i kriget och blir ensam kvar. Då blir han en "bekas", förklarar Kader.
Dom över död man - 7 december
Jan Troell har inför sin nya film fastnat för historien om Torgny Segerstedt (här spelad av Jesper Christensen). Från 1933 till 1945 är Torgny Segerstedt chefredaktör för Göteborgs Handels och Sjöfartstidning. Han utmanar Tredje Rikets ledare med sina kontroversiella artiklar.
- Om en historia innehåller något som tilltalar ens egna erfarenheter, så blir man ju intresserad. Det började med en tjock biografi. Jag hittade inte genast någon historia, men det hjälpte att min fru sa att det finns väldigt intressanta kvinnor där. I hans sekreterares dagbok hittade vi en helt annan bild av Torgny Segerstedt, berättar Troell som snart tävlar i Montreal med "Dom över död man".
Filmen tävlar snart i Montreal där Troells första långfilm visades 1967.
Sune i Grekland: All Inclusive - 25 december
Sune är tillbaka. Tillsammans med lillebror Håkan Bråkan, storasyster Anna, mamma Karin och pappa Rudolf drar Sune till Grekland på sommarlovet. Men glöm Peter Haber i huvudrollen, den innehas nu av Morgan Alling (som känner pressen):
- Jag har sett "Sunes sommar" för 20 år sen. Det var en upplevelse att se den igen, och jag fick sjuk prestationsångest.
Två filmer till är planerade om "Sune i Grekland" lyckas bli framgångsrik under julen.
Mammas pojkar - 25 december
"Mammas pojkar" är en film om två vuxna bröder som tänker arrangera ett heavy metal-konvent i sin sömniga lilla by. Den nya trailern gör redan succé på nätet. Regissören Ulf Malmros var själv inte på plats på höstpresentationen, men filmens producent Jam Blomgren hade bara goda ord att säga:
- Han är en hårt arbetande, högt presterande filmmakare. Otroligt produktiv. Det ligger gediget förarbete bakom filmen. Vi la ner hur lång tid som helst på de här perukerna. För att skapa rätt hårdrockskillar.
Drömmen om Maremma - december
De lokala bönderna i Maremma, Italien, står inför stora ekonomiska problem. Några försöker undvika konkurs genom att sälja sina hem till stadsbor men de har i hemlighetockså hyrt ut sina områden till ett av världens största solpanelsföretag. Därigenom förstörs det lokala området för dem som köpt de gamla bondgårdarna och regissören Jannik Splidsboel befinner sig plötsligt i ett lokalt krig.
Vilken av filmerna ser du mest fram emot? Kommentera nedan.