Vilken är allra bäst då? I företagets mångåriga historia har guldklimp efter guldklimp letat sig ut på biodukarna. I takt med det har ni här på sajten betygsatt dem, och listan nedan är sammanställd utefter läsarnas tusentals betyg! Så se nu det här som det definitiva svaret på vilken Pixar-film som är allra, allra bäst. Capiche?
15. "Bilar 2"
"Bilar" skapade Blixten McQueen-mani hos en hel generation sjuåringar, så det kanske inte var så konstigt att Pixar ville rida på vågen när de kunde. Resultatet blev "Bilar 2"; en lite själlös, rak uppföljare, som gjorde att Pixar kunde fortsätta sälja pennskrin, ryggsäckar, leksaksbilar, blöjor, affischer, DVD:er, muggar, kläder och allt annat som går att trycka en bild på, med gott samvete.
14. "Bilar"
Släpptes 2006 och var en film riktad till barn först och främst. Även om vuxna kanske inte hade samma behållning av filmen som vanligt när det gällde Pixar-filmer så fastnade drösvis med barn för den lilla racerbilen Blixten, och en tredje film i serien är på väg.
13. "Modig"
Historien om den skotska prinsessan Merida och hennes äktenskapsproblem kanske spelade lite väl säkert, och lyckades därför aldrig riktigt att lyfta. "Lättglömd", är ett ord som frekvent nämns när "Modig" kommer på tal.
12. "Ett småkryps liv"
Studions andra film, som handlade om myran Flink och hans kamp mot de onda gräshopporna. Rätt originell, men kanske ingen odödlig klassiker som studions debutfilm blivit (den kommer längre ner på listan). Släpptes samma år som Dreamworks "Antz", som också handlade om myror. Attans otur.
11. "Monsters University"
Återigen fick vi stifta bekantskap med de snälla monstrena Mike och Sully, men nu i en prequel som visade hur deras vänskap uppstod och hur deras äventyrliga, och inte alltid så lätta, tid i skolan tedde sig. En fin liten historia om att inte riktigt passa in, men packade inte riktigt in den där emotionella kraften som många av studions andra filmer gjort. Därav en 11:e plats.
10. "Superhjältarna"
Brad Bird fick chansen att förverkliga en idé han haft sedan tidigt 90-tal då han tillslut fick regissera "Superhjältarna" år 2004. Idén han fått grundade sig i problematiken att balansera familjeliv med ett tufft arbete, och det är något som verkligen kan sägas vara sant för hela familjen Parr, som alla besitter mäktiga superkrafter. Ett härligt jazzigt soundtrack förgyller filmen.
9. "Toy Story 2"
Hur följer man upp en ren milstolpe inom filmskapande? Jo, man gör en film med nya, älskvärda karaktärer och en känsla som definitivt når upp till originalets nivå, såklart. I "Toy Story 2" fick vi träffa Joan Cusack som Jessie och Kelsey Grammer som Stinky Pete i en historia där Woodys bakgrund som åtråvärd samlarleksak uppdagades.
8. "Monsters, Inc."
Fenomenala duon Billy Crystal och John Goodman gjorde rösterna till huvudkaraktärerna Mike och Sully, och satte karaktärerna klockrent genom en fantastisk kemi och tajming. En skojig historia ett företag som skapar energi genom barnaskrik, vilket såklart är något som alla monster som jobbar där är ansvariga för att skaffa. Stort plus också för filmhistoriens kanske allra sötaste barn, Boo!
7. "Råttatouille"
En lite underskattad pärla fylld av fantasi, där råttan Remy följer sin dröm om att bli kock. Ett gömt påskägg i filmen är att vi vid ett tillfälle faktiskt fick se hunden Dug från "Upp", en film som då fortfarande var två år från release.
6. "Toy Story 3"
Den tredje installationen i serien var en mörkare historia än vi tidigare fått se, där Ned Beattys rosa björn Lotso visade sig vara en fruktansvärd skurk, efter att ha övertygat gänget om sin gemytlighet. Filmen har formen av en klassisk "fly från fängelset"-film, och regissören Lee Unkrich erkände var inspirationen hade kommit ifrån:
- Det finns en hel massa fängelsefilmer därute, och jag tror att vi har sett varenda en av dem.
5. "Upp"
"Upp" är kanske mest känd för sin introsekvens där vi fick följa Carl och hans älskade Ellie genom ett helt liv av kärlek, som sedan slutade i tragedi då Ellie gick bort. Inte många klarar av att få sin publik till tårar inom bara några minuter från start, men Pixar lyckades onekligen.
4. "Toy Story"
En sann milstolpe inom film, och känd som den första helt datoranimerade långfilmen någonsin. För alla som växte upp med Woody, Buzz, och alla de andra började kärlekssagan till Pixar just här. Karaktärer man gillar, en medryckande historia, och en läskig skurk i Sid, var alla ingredienser som gör "Toy Story" värd en topplacering på listan.
3. "Wall-E"
Första halvtimmen av "Wall-E" är fullkomligt magisk. Den ensamme lilla städarroboten rullar runt på en fullständigt sönderskräpad jord, och fixar och donar med allt möjligt med inget annat som sällskap än sin trogna kackerlacks-vän (som för övrigt är dundergullig). Tappar en aning när Wall-E kommer till rymden, men trots det går det inte att göra annat än att älska honom.
2. "Hitta Nemo"
En känd anekdot från "Hitta Nemo" är hur regissören Andrew Stanton bad sina animerare att göra livet under ytan så verklighetstroget som det bara var möjligt, för att sedan märka att allting såg alldeles för verkligt ut. Det här är en underbar liten historia om att släppa taget, fullkomligt packad med minnesvärda bikaraktärer. Vem minns inte hajen Bruce liksom? Eller sköldpaddan Crush?
1. "Insidan ut"
"Insidan ut" tog världen med storm i en historia om känslor inuti en liten flickas huvud. Pixar satte hela känslospektrat under lupp, och vi kastades mellan gapskratt och storgråt genom hela filmen. Regissören Pete Docter har sagt att varje känsla fick en speciell form; Glädje baserades på en stjärna, Ilska på en tegelsten, Vemod på en tår, Rädsla på en nervtråd, och Avsky på... broccoli. "Insidan ut" är Pixars bästa film!
Hur ser din Pixar-lista ut?