Filmstaden har nu avslöjat vilka filmklassiker som biografkedjan återigen kommer att visa under våren och försommaren.
Redan den 2 april är det nypremiär för Hayao Miyazakis stora genombrottsfilm i västvärlden, “Spirited Away”. Filmen handlar om 10-åriga Chihiro som motvilligt behöver ta vara på sig själv när hon hamnar i en mystisk värld av andar och övernaturliga väsen. Miyazaki gör som bekant bara mästerverk, men frågan är om det här ändå inte är ett mästerverk bland mästerverk?
Den 9 april går det sedan återigen att se “Hobbit: En oväntad resa" i förlängd version. "Hobbit"-trilogin fick ett lite mer blandat mottagande än “Sagan om Ringen”-filmerna, men de flesta är nog överens om att den första filmen är den klart starkaste.
Den 12 april bjuder Filmstaden på mer Hayao Miyazaki och inte vilken film som helst utan hans allra första, “Lupin: Slottet i Cagliostro”. Det här är Miyazakis tolkning av mästertjuven Lupin III som i den här historien hamnar i furstendömet Cagliostro. Filmen är inget mindre än otrolig och faktumet att den gjordes på bara fem månader borde få alla andra filmskapare att skrika av skräck.
Den 16 april är det sedan dags för Akira Kurosawas stora internationella genombrott “Demonernas port”, kanske mer känd som “Rashomon”. En samurajthriller som kretsar kring ett mord och fyra vittnen som berättar helt olika historier. Filmen hade premiär 1950 men är fortfarande den bästa filmen om hur det är att leva i post-sannings-samhället på 2020-talet.
Den 23 april finns chansen att värma upp motorn för kommande Furiosa: A Mad Max Saga” genom att se föregångaren “Mad Max: Fury Road” om ensamvargen Max och officern Imperator Furiosa. Filmen är förmodligen bland det mest feministiska, dieseldoftande och feta som någonsin visats på en biograf.
Den 26 april blir det dubbel zombiemacka med både George A. Romeros “Night of the Living Dead” och “Day of the Dead”. Filmerna visas efter varandra komplett med gammaldags skräckfilmstrailers och en hederlig pausvideo mellan filmerna. Läskigt, vintage och bra!
Den 29 april kan den som vill se “Hobbit: Smaugs ödemark” i förlängd version.
Den 3 Maj är det sedan dags för slagsmål när den älskade och hatade “Star Wars: The Phantom Menace” firar 25 år med en nypremiär. Generationer av fans kommer att ha chansen att på nytt utvärdera filmen och reflektera över om exempelvis Jar-Jar-Binks, en karaktär ämnad för barn, trots allt var så farlig.
Den 7 maj är det nypremiär för den romantiska klassikerna “The Notebook” där vi kan se baby-Ryan Gosling och baby-Rachel MacAdams återförenas i 1940-talets North Carolina, USA efter att ha varit separerade under andra världskriget. Skratta åt memesen, trollbinds på nytt av den där kyssen och gråt som ett litet barn mot slutet.
Den 14 maj blir det kulturellt på riktigt när du återigen kan se “Den tredje mannen” på bio. Filmen utspelar sig i det sönderbombade och politiskt styckade Wien i Österrike under 1948. Hit anländer Holly Martins för att leta efter sin vän Harry Lime som påstås ha dött i en bilolycka. Han kommer snart upptäcka att det inte är mycket som stämmer. Värt att se om så bara för en magisk Orson Well som pratar om gökur.
Den 21 maj är det även möjligt att se “Hobbit: Femhäraslaget”... i förlängd utgåva...
Den 28 maj följer ännu en film från det som råkat bli biografernas årliga trotjänare, Hayao Miyazaki och Studio Ghibli. “Det Levande Slottet” handlar om hattmakaren Sofie som förvandlas till en gammal kvinna av en häxa. Det är en av Miyazakis senare filmer och en av de mer underskattade. Kanske för att den inte strikt följer traditionell västerländsk dramaturgi? Tipset är öppna hjärtat och “spänna av och ha roligt” som Jason Statham-fansen brukar säga.
Den 1 juni är det slutligen dags för vad som förmodligen är de senaste generationernas motsvarighet till “Lawrence av Arabien”. Biofilmernas biofilm: “Sagan om Ringen”. Filmstaden visar alla tre filmerna i den ursprungliga “Sagan om Ringen”-trilogin under en och samma dag. Något som motsvarar 12 timmar och 6 minuter av ren biomagi.