Film

Skribent

Rebecca Unnerud

31 augusti 2014 | 12:00

Topp 10: Bästa fängelsefilmerna

Fängelsemiljön är en okänd värld för de allra flesta (tack och lov) och det är kanske därför den fascinerar mig och så många andra. Och är värd en egen lista.
Film- och TV-historien är fylld av fängelseskildringar men det känns som att det på senaste tiden varit en uppsjö, inte minst med ”Orange is the New Black” som till skillnad från de flesta andra filmer/serier på detta tema har kvinnor i de bärande rollerna. Tredje säsongen av ”The Killing” var riktigt bra, särskilt tack vare en storspelande fängslad Peter Sarsgaard. Förra året spelade Sylvester Stallone och Arnold Schwarzenegger mot varandra i ”Escape Plan” och just nu rullar ”Blodsband” på biograferna.

Några kriterier för att platsa på listan (förutom att vara väldigt bra) är att handlingen måste utspela sig bakom murarna mer eller mindre hela speltiden och därför kommer inte magnifika filmer som ”American History X”, ”I faderns namn”, ”Runaway Train” och ”Sleepers” vara med på listan. Likaså räknar jag bort klassiker om krigsfångsläger och därför ryker ”Bron över floden Kwai” och ”Den stora flykten”. En närliggande subgenre är filmer som utspelar sig på mentalsjukhus (”Gökboet”, ”Stulna år”, ”Shutter Island”) men det får bli en egen lista.

10. Dead Man Walking (1995)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Tim Robbins (som även kommer dyka upp närmare toppen på denna lista) regisserade sin dåvarande sambo Susan Sarandon (Oscarbelönades för rollen) och Sean Penn i detta drama om dödstraff. Filmen bygger på verkliga händelser och baseras på en bok av Helen Prejean. I filmen skildras de moraliska, etiska och klass-aspekterna kring att staten tar liv. Scenerna mellan Sarandon och Penn i fängelsets samtalsrum bränner verkligen till från första sekund till det oundvikliga slutet.

9. En profet (2009)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Den färskaste filmen på denna lista är Jacques Audiards film som också blev Frankrikes Oscarbidrag. Den är rå, skitig och realistisk men innehåller flera drömssekvenser från huvudpersonen som ger ett välbehövligt avbräck. Bakom alla våldsamheter skildras personporträtt som verkligen känns och Audiard har med denna film, ”Mitt hjärtas förlorade slag” och ”Rust and Bone” markerat att han är en regissör att räkna med.

8. Överlagt mord (1995)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Provocerande och sann historia (en sanning med viss modifikation) med en utmärkt Kevin Bacon i en krävande roll. Filmen handlar om 17-årige Henrik Young som skickas till Alcatraz efter att ha stulit fem dollar från ett postkontor. Efter ett flyktförsök straffas han med isolering i mörker i tre år. Filmen tar upp politiska frågeställningar om brott och straff och hur ett fängelsestraff snarare kan stjälpa än hjälpa en människa och innehåller starka och smärtsamt gripande scener. Riktigt bra rollista med Gary Oldman, Christian Slater och William H. Macy.

7. Experimentet (2001)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Det gjordes en sevärd amerikans nyinspelning på denna tyska film 2010 men originalet är mycket bättre. Filmen är baserad på en bok som i sin tur baseras på ett riktigt experiment, Stanford Prison Experiment. Det är en stark film om ett beteendeexperiment där hälften av försökspersonerna är fångar och den andra halvan är fångvaktare, ”leken” blir snabbt allvar när försökspersonerna anpassar sig till sina nya sociala roller. Det visar sig att de mest godhjärtade kan göra hemska saker mot andra individer, helt beroende på omständigheterna. ”Experimentet” är minst lika otäck som en skräckfilm och har en fantastisk Moritz Bleibtreu i huvudrollen.

6. Den gröna milen (1999)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Sällan har 189 minuter känts så kort. Stephen Kings roman i filmatisering av Frank Darabont (som även regisserat Kings ”The Mist” och ”Nyckeln till frihet”) är så pass underhållande och stark att tiden flyger förbi trots att den mestadels utspelar sig i cellblocket ”den gröna milen”. Darabont fångar verkligen karaktärerna och de starka personporträtten som King framställer i sina böcker och det är väldigt lätt att bli tagen av denna fascinerande historia. Det är magnifikt skådespeleri in i minsta biroll, alltifrån Tom Hanks, David Morse till Sam Rockwell och Michael Clarke Duncan (R.I.P.).

5. Flykten från Alcatraz (1979)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Filmen är baserad på den sanna händelse då tre interner lyckades rymma (vad vi vet) från ”världens säkraste fängelse” och det sedermera fick bomma igen. Clint Eastwood spelar Frank Lee Morris som kommer till The Rock med den bestämda intentionen att fly. Det lågmälda och lugna tempot bidrar till den klaustrofobiska stämningen och den är tät, välspelad och en föregångare till otaliga filmer och serier i genren. Den innehåller flera scener som etsar sig fast på minnet. Självklart bidrar vetskapen till att det verkligen har hänt på riktigt till filmens storhet.

4. Bangkok Hilton (1989)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Visst är det en miniserie men denna australienska klassiker, där Nicole Kidman fick sitt stora genombrott, har sin givna plats på listan. Kidman spelar Katrina Stanton som i Thailand åker fast i tullen med narkotika och förs till det ökända fängelset, ”Bangkok Hilton”. Kidman är elektrisk i huvudrollen och det är så självklart när man ser henne att hon idag, och sedan ett bra tag tillbaks, är en av vår tids största stjärnor. ”Bangkok Hilton” fungerar utmärkt som både nervpirrande fängelsefilm, starkt familjedrama och intressant deckarhistoria. En film som påminner väldigt mycket om serien (och då inte bara för att den har kvinnor i huvudrollen) är ”Brokedown Palace” som har lite för många brister för att hamna på denna lista men som innehåller en del spänning, en lysande Claire Danes och härlig 90-talsmusik.

3. Papillon (1973)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Värdens bästa fängelsefilm enligt många. Filmen bygger på Henri Charrieres egna erfarenheter från den fruktade franska straffkolonin Djävulsön som ingen hade lyckats fly ifrån men Henri, kallad Papillon, svor att han skulle klara det. Steve McQueen och Dustin Hoffman gör storartade prestationer i filmen som innehåller både häftiga actionscener och psykologisk spänning. Riktigt snygga flyktscener och jobbiga scener i isolering. En stark film som håller lika bra idag som då den kom även om den är lite långdragen för min smak.

2. Nyckeln till frihet (1994)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Jag tycker inte att det är världens bästa film (filmen innehar förstaplatsen på IMDb och är nog den film som älskas av flest människor) men oj, vad bra den är och vilka stora kvalitéer den har som både fängelsefilm och som film i stort. Även om den innehåller en hel del klichéer och har hämtat lite mycket inspiration från filmen som ligger på plats nummer fem är det en majestätisk historia som griper tag emotionellt. Sentimentalt men medmänskligt. Andy (Tim Robbins) och Reds (Morgan Freeman) vänskap och den rafflande (och chockartade) rymningen gör att den verkligen nosar på förstaplatsen…

1. Midnight Express (1978)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Alan Parker alltså, vilken mästerregissör. Mannen som ligger bakom filmer som ”Mississippi brinner”, ”Bugsy Malone” och ”The Life of David Gale” har gjort denna fängelsefilm som jag alltså håller högst i sin genre. ”Midnight Express” fängslar och berör. Det är en oerhört spännande film vilket är minst sagt påtagligt redan i de första nerviga och svettiga scenerna på flygplatsen. Filmen är löst baserat på verkliga händelser och handlar om Billy Hayes (fenomenalt spelad av bortgångna Brad Davis), en ung och naiv amerikan, som försökte smuggla ut knark genom den turkiska tullen och hamnar i helvetet. Medan ”Nycken till frihet” innehåller en del mysigheter är det här rått, brutalt och skitigt rakt igenom. Filmen lyckas verkligen skapa en känsla av instängdhet och hopplöshet. Kultrullen Oscarsnominerades för Bästa film, klippning, regi och biroll (John Hurt), samt vann för Oliver Stones manus och Giorgio Moroders musik.

Vilka filmer har jag missat? Vilken är din givna etta? Kommentera nedan.

Läs också:

Topp 10: Heistfilmer
Topp 10: Bästa uppföljarna
Topp 10: Oväntad casting
Topp 10: Robin Williams
| 31 augusti 2014 12:00 |