Om 2011 präglades av comebacker ingen hade bett om (med Svensson, Svensson och Åsa-Nisse i spetsen), ser 2012 aningens mer lovande ut för den svenska filmen. Från internationellt uppmärksammande thrillers till efterlängtade filmatiseringar, omskrivna debutanter och nytt från våra favoriter Jesper Ganslandt, Ulf Malmros och Andreas Öhman - bara för att nämna några.
Under de senaste veckorna har vi pressat pressagenter, stalkat skådespelare och avlyssnat en och annan regissör. Men nu är vi klara med den så gott som kompletta listan över årets alla svenska filmer. Roligare blir det inte - nu kör vi!
Hamilton - I nationens intresse (på bio nu)
Jan Guillous superagent gör succé på de svenska biograferna, men det finns mer där han kom ifrån. Under året blir Jan Guillous böcker "Men inte om det gäller din dotter" och "I hennes majestäts tjänst" också till film, med planerade premiärer till sensommaren samt kring jul. Kathrine Windfeld, Tobias Falk och en ännu oklar regissör delar på de tre filmerna.
Love During Wartime (19 januari)
”Det kan bara sluta olyckligt” säger folk om palestinske Assis och israeliska Jasmins kärlek. I Israel strider deras äktenskap mot lagen, i Palestina blir de hotade. De tvingas i exil men försöker hålla fast vid sina drömmar i ett ogästvänligt Europa. Kan deras kärlek överleva?, frågar Gabriella Biers dokumentär.
Katinkas kalas (20 januari)
När en objuden gäst i form av blonderad programledare trippar in på en födelsedagsfest hos en grupp hipsters, då blir det kulturkrock utan dess like. Långfilmsdebuterande Levan Akin visar potential, men det är nykomlingen Yohanna Idha i rollen som blondinen som stjäl showen, skriver Henrik Emilson i sin recension.
- Linda är för mig stereotypen av en dum blondin. Många tänker att det inte finns mer bakom ytan, men för mig var det intressant att visa en människa där bakom. Det har inte gjorts innan, berättar Yohanna Idha, nyligen utsedd till Bästa Skådespelerska på Stockholms Filmfestival.
En gång i Phuket (3 februari)
Peter Magnusson och gänget bakom "Sommaren med Göran" är tillbaka med en ny komedi. Här handlar det om Sven, som tröttnar på sitt jobb som karriärcoach och drar till Thailand för att hitta sig själv. Precis som förra gången är det killen i filmen som har skrivit manus - lite utifrån sig själv, erkänner Magnusson:
- Det handlar lite om vägval och så. Har jag valt rätt? Har jag ett roligt liv? Eller borde jag ha blivit läkare istället?
Sean Banan inuti Seanfrika (15 februari)
Sean Banan drar till Afrika för att spela in den fetaste musikvideon någonsin. Men allt går såklart fel.
"Sean Banan inuti Seanfrika" beskrivs som en kaotisk roadmovie med båtjakter, vilda djur och en massa udda möten. Dessutom får vi se om Kikki Danielsson har några dolda skådespelartalanger:
- Jag har legat i hårdträning för att lära mig bli förbannad. Jag har svårt för det, säger hon.
Big Boys Gone Bananas! (24 februari)
Ett filmbolag får ett brev som innehåller krav på att ett projekt ska avbrytas, och plötsligt förändras spelreglerna. Advokater kommer in i bilden, och begrepp som stämning, mediamanipulation, skrämseltaktik blir verklighet för filmarna. Fredrik Gerttens nya dokumentär är en skildring bakom kulisserna av dokumentärfilmen "Bananas!", och en film om yttrandefrihetens pris.
Fredrik Gertten, som står bakom båda filmerna, är i skrivande stund på väg till Sundance Film Festival där den nya filmen ska premiärvisas på amerikansk mark. Reaktionerna har hittills varit positiva:
- Den fungerar väldigt bra. Det finns en absurd humor i hur dessa människor beter sig - det är lite vulgärt och obehagligt, men helt absurt, berättar filmaren.
Avalon (24 februari)
Janne (Johannes Brost), 60-årig festfixare, ska driva en nattklubb under Båstads tennisvecka och slå runt med sin nyskilda storasyster Jackie. En olyckshändelse vänder Jannes tillvaro upp och ner och pressad av sin omgivning letar han alltmer desperat efter en väg ut.
Axel Peterséns debutfilm har redan rönt stora framgångar utomlands, och vunnit fina priser på bl.a. Torontos filmfestival. Snart inviger den filmfestivalen i Göteborg.
- Jag fick ju tillsänt till mig alla dessa recensioner från Variety. Det var väldigt smickrande att läsa, berättar Johannes Brost.
Isdraken (24 februari)
En dag kommer två personer från sociala myndigheterna och säger att Mick, 11 år, måste flytta till sin faster i Norrland. När Mick kommer dit vill han först bara åka därifrån, men sakta finner han sig till rätta. Han blir kär för första gången, jobbar i en kattfabrik och lyckas bli vän med bröderna Bengt och Bertil som inte pratat med varandra på 30 år.
Petra Revenue ("Karaokekungen") har skrivit manus efter Mikael Engströms bok. Regissören Martin Högdahl långfilmsdebuterar:
- Jag hittade boken av en slump. Den hade allt: kärlek, humor, äventyr och ett jävligt bra budskap. Jag läste den och grät, skrattade, blev förbannad - och kände att den måste vi göra! Jag ville förnya genren och ta den in i 2000-talet.
Shoo Bre (24 februari)
Ungdomsdrama om två pojkars, Elias och Oscars, kamp för att överleva i en värld där kärlek inte alltid är riktig kärlek och vänskap inte alltid är riktig vänskap. En värld där allt är på dödligt allvar och ett viktigt beslut som kommer att påverka deras framtid måste fattas.
Douglas Foleys roman blev film i händerna på Djengo Esmer. Han har tidigare arbetat på tonårsfilmen "Säg att du älskar mig".
- "Shoo Bre" handlar inte om att skildra en viss värld. Vi har förorten som plattform, och där finns hela världen. Där finns så många historier som många missar. Men jag är själv från förorten, och har lättare att se godbitar som kan bli bra på film, berättar Esmer för MovieZine.
Nobels testamente (3 mars)
Den första av sex filmer baserade på Liza Marklunds romaner. Peter Flinth regisserar "Nobels testamente", biofilmen som inleder den nya thrillerserien, och under året väntar "Studio Sex", "En plats i solen", "Prime Time", "Livstid" och "Den röda vargen" på sitt dvd-släpp.
Malin Crépin tar över rollen som Helena Bergström spelade i "Sprängaren" och "Paradiset", som den orädda journalisten Annika Bengtzon:
- Film är alltid ett koncentrat av böckerna, det blev en utmaning att försöka få med alla sidor jag ville få med av Annika. Hon är passionerad, driven och med skinn på näsan, säger Crépin.
Alla vilda (mars)
En dokumentärfilm om författaren Birgitta Stenberg, en av de många svenskar som flydde landet under efterkrigstiden och sökte lyckan på annat håll. Vad hände sen? Filmen följer Birgitta när hon reser runt i världen och träffar gamla flick- och pojkvänner:
- Jag hade skrivit sex självbiografiska böcker, och hade släppt det, jag var färdig med det förflutna. Men här kunde jag göra en annan insats. Jag har haft så trevligt, att det har inte känts som något jobb alls, berättar filmens huvudperson.
"Alla vilda" har premiär på Tempo Dokumentärfestival den 8 mars.
Våga minnas (9 mars)
En dokumentärfilm om en grov våldtäkt som skedde för 25 år sedan, om att leva med minnena och att börja våga prata, om att inte längre väja för frågor om skuld, ansvar och försoning, om att gå vidare i livet.
Regissören Ewa Cederstam berättar:
- Alla säger att det är känsligt, men det händer hela tiden. Om jag också är tyst blir det väldigt konstigt. Jag har aldrig själv sett en film om våldtäkt, jag hade velat se en sådan, och nu är den här.
Kvarteret Skatan reser till Laholm (16 mars)
Sommaren närmar sig och det är dags för vännerna i Kvarteret Skatan att spika de traditionella gemensamma semesterplanerna. Men allt är inte som det brukar.
Humorgänget har härjat på TV i över tio år, och tar nu steget upp på vita duken. Men hur kommer det sig att ni är så populära än, Johan Glans?
- När vi skriver, försöker vi mest få varandra att fnissa och skratta. Sen har vi turen att humorn stämmer väldigt väl överens med andras. Sen är vi väldigt attraktiva och trevliga att titta på också, det är ju ett plus.
En fiende att dö för (16 mars)
I fokus står en forskningsexpedition på väg till Svalbard strax innan krigsutbrottet 1939. Expeditionen leds av den tyske geologen Friedrich och hans assistent Leni. Med ombord finns också svensken Gustav de Geer och två engelsmän. När kriget bryter ut blir skeppet ett universum i miniatyr, där alla nationaliteter i skuggan av deras hemländers politiska konflikter tvingas välja sida. Peter Dalle regisserar bland andra Richard Ulfsäter och Allan Corduner.
Cockpit (3 augusti)
Piloten Valle får sparken och förlorar hustru och bostad på kuppen. För att kunna få umgås med sin blinde och eftertänksamme son tvingas han till den drastiska lösningen att ikläda sig peruk och klänning – och söka ett pilotjobb som faller under kvinnokvoten. Mårten Klingeberg och Jonas Karlsson, duon bakom komedisuccén "Offside", jobbar tillsammans igen.
Bitchkram (24 augusti)
Kristin (Linda Molin) har en vecka kvar till studenten. Hon är omtyckt och beundrad men vill bara lämna småstaden och sin manipulativa syster (Mathilda von Essen) för sina drömmars New York. Avskedsfesten blir både vild och blöt och Kristin missar planet morgonen därpå med en hårsmån. Hon inser att total förnedring väntar och gömmer sig istället hemma hos Andrea (Fanny Ketter), en märklig ung tjej som bor så långt ut på landet att orten inte ens har ett namn. En ny feelgoodfilm av gänget som gav oss "I rymden finns inga känslor".
Snabba Cash II (31 augusti)
Gangstersagan fortsätter med den andra av tre planerade filmer - den här gången med Babak Najafi ("Sebbe") i registolen.
JW - en gång lovande Handelsstudent med för stor hunger efter snabba cash. Nu betalar han priset; fyra år på Norrtäljeanstalten. Fängelsetiden är tuff men JW har en plan på hur han ska komma ur den kriminella världen och vända sitt liv tillrätta. Men en dag förändras allt då en ny livsfarlig fånge kommer till anstalten, en man från JW:s våldsamma förflutna - Mrado Slovovic.
- Babak Najafi har en helt annan stil som regissör än vad Daniél Espinosa har. Han kommer från dokumentärfilmshållet, så det har varit väldigt mycket friare… Vi har improviserat väldigt mycket. Scener som är två repliker i manus blir åtta minuters epos, berättar Joel Kinnaman för MovieZine.se.
Flimmer (7 september)
Backbergas forna storbolag gör sitt bästa för att hänga med i nutidens modernisering - men det vill sig inte. Ett oförklarligt strömavbrott utlöser en dramatisk händelsekedja som skapar nya möjligheter för den kärlekstörstande kontoristen Kenneth och de andra invånarna i orten.
Patrik Eklund regisserar en komedi med Kjell Bergqvist, Sissela Benn, Allan Svensson, Olle Sarri med flera.
Blondie (14 september)
Fotomodellen Elin inser att hennes glamorösa livsstil kräver en hel del tid och pengar att upprätthålla. För att få en smula andrum i tillvaron återvänder hon hem till den lilla staden där hon växt upp och till sin excentriska mor - där även hennes två systrar så småningom hamnar för att göra tillvaron till komplett kaos.
Carolina Gynning, Helena af Sandeberg, Alexandra Dahlström och Marie Göranzon har huvudrollerna. Regissören Jesper Ganslandt minns vi väl som mannen bakom "Farväl Falkenberg" och "Apan" - nu hoppas han på en film med bredare publikapproach, och kanske chanser utomlands:
- Jag hoppas det, ja. En film med fyra blondiner? Det borde gå hem i Italien, säger han till MovieZine.
Ego (21 september)
För 25-årige Sebastian handlar allt om yta och utseende. Han har fått sitt liv serverat på ett silverfat och han har gott om pengar, kompisar och tillfälliga tjejer. När allt går som bäst i hans ytliga liv råkar han ut för en olycka, vilken leder till att han blir blind och hans liv förändras totalt.
När Sebastian inte längre kan se tvingas han ifrågasatta sina ideal och för första gången i sitt liv upptäcker han kärleken och vad som är viktigt i hans liv. Martin Wallström ("I rymden finns inga känslor") har huvudrollen i Lisa James-Larssons debutfilm.
Palme (oktober)
Det har gått 25 år sedan Olof Palme sköts till döds, på öppen gata i Stockholm en februarikväll. Över en natt förändrades Sverige. Kristina Lindströms film "Palme" är dokumentären om hans liv, och om det land han skapade. Om en man som skrev historia.
Call Girl (5 oktober)
"Call Girl" är en tät, sensationell politisk thriller och en hudnära berättelse om samhällets förlorade oskuld, som utspelar sig i slutet av sjuttiotalet, i en tid av kvinnlig frigörelse, sexuell revolution, neutralitet, kärnkraft och social trygghet.
Mikael Marcimain regisserar och i rollistan hittas Pernilla August och Simon J. Berger.
Hypnotisören (5 oktober)
Kriminalkommissarie Joona Linna har ett vittne som trots svåra skador överlevt en ursinnig slakt på sin familj. I sin kamp mot klockan övertalar Linna hypnotisören Erik Maria Bark att försöka få fram ett vittnesmål under hypnos.
Boken av pseudonymen Lars Kepler har blivit en bästsäljare, och filmen har lockat hem självaste Lasse Hallström från USA. För huvudrollsinnehavaren Tobias Zilliacus innebär kontraktet en möjlighet till åtta filmer. Förhandsintresset från utlandet är stort:
- Det skrämmer mig delvis. Det känns lite pirrigt. Men jag försöker att inte tänka på hur många filmer det möjligtvis blir, utan fokusera, säger Zilliacus.
Bröderna Hårdrock (19 oktober)
Kjell Bergqvist, Tuva Novotny och Mia Skäringer i en film om två vuxna bröder som tänker arrangera ett heavy metal-konvent i sin sömniga lilla by. Deras mamma är byns präst som oroar sig över sönerna och vill att de ska växa upp och skaffa familj. Byns unga lärarinna och line dance-instruktör sätter brödernas hjärtan i brand.
Regissören Ulf Malmros är än så länge hemlighetsfull kring vad vi har att vänta oss av hans nya film:
- Vi ska byta namn på den. Men det är inget jag får prata om. Varför berättar jag det då?, säger han till MovieZine.
Lilla Anna och långa farbrorn (26 oktober)
Förra året fick vi se "Var inte rädd Långa Farbrorn", och nu väntar nya upplevelser för figurerna ur Inger och Lasse Sandbergs omtyckta barnböcker om Anna och Långa Farbrorn.
Schweiz (16 november)
Alvar är en pensionär som förtränger en skuld genom att "bygga" fiktiva memoarer. Av en slump träffar han Miriam, en socialt tondöv och hårt hållen tonåring. En vänskap uppstår. "Schweiz" är en varm dramakomedi som utspelar sig i nutid i ett litet samhälle någonstans i Sverige. En film om mod, ansvar och generositet, i regi av Jens Sjögren.
Bekas (30 november)
Tidigt 90-tal, Saddam Husseins regim har satt stor press på den kurdiska delen av Irak. Två hemlösa kurdiska pojkar ser Superman på stadens första biograf och bestämmer sig för att ta sig till Amerika. För att komma dit behöver de pass, pengar och en hel del tur. Tyvärr har de inget av detta men de börjar ändå resan som ska ta dem mot drömmen om Amerika. Karzan Kader regisserar och vi misstänker starkt att en Stockholms Filmfestival-premiär är att vänta.
Knockout (30 november)
"Knockout" är, åtminstone enligt IMDb, titeln på biografin över boxaren Bosse Högberg och Anita Lindblom, ett av Sveriges mest omskrivna och skandalomsusade kärlekspar - som passande nog gestaltas av Noomi och Ola Rapace. För regi står ingen mindre än "Twilight"- och "Red Riding Hood"-regissören Catherine Hardwicke. Premiärdatumet bör dock tas med en nypa salt, då inspelningen ännu inte börjat.
Dom över död man (14 december)
Från 1933 till 1945 är Torgny Segerstedt chefredaktör för Göteborgs Handels och Sjöfartstidning. Han utmanar Tredje Rikets ledare med sina kontroversiella artiklar. Vissa läses upp i engelsk radio samma dag som de publicerats och i Norge betraktar man honom som en hjälte. Den svenske kungen och regeringen fruktar konsekvenserna.
Jan Troells nya drama samlar Björn Granath, Ulla Skoog och Pernilla August i rollerna och får premiär lagom till jul.
Zon 261 (premiär i höst)
Landskrona, 2013. En stad i karantän. Viruset sprider sig explosionsartat. Ett fåtal icke-smittade har barrikaderat sig i citadellet. De smittade försöker karva sig in. Fredrik Hiller ("Psalm 21") fortsätter att utforska skräckgenren på svenska med en våldsam och effektfylld zombiefilm. I rollerna hittas Jonas Malmsjö, Per Ragnar och Johan Widerberg.
Villa Thalassa - Helgen v. 48 (premiär oklar)
Robert Lillhonga ("Hata Göteborg") har i sin nya film verkligen sprängt gränserna vad gäller produktionsförutsättningar och kreativa ramar. I en manifestliknande arbetsprocess har hela långfilmen spelats in under tre dygn (helgen vecka 48) och klipper gör fem olika klippteam som har maximalt 30 dagar på sig att få fram en färdig film. Premiär på Göteborg Film Festival.
Pojktanten (premiär oklar)
När Ester Martin såg Eli på avstånd kände han för första gången igen sig själv hos någon annan. Långt senare möts de, blir vänner, älskare och själsfränder och Ester Martin anammar Elis ord för att beskriva sig själv: pojktant. Av Ester Martin Bergsmark som också stod bakom "Maggie vaknar på balkongen".
Colombianos (premiär oklar)
Fernando är beroende av både droger, tabletter och alkohol till mamma Olgas accelererande desperation. De känslomässiga banden är starka i den colombianska familjen och Fernando reser på familjens rekommendation från hemmet i Stockholm till sin bror i Colombia för att få hjälp med att ta itu med sitt missbruk. En film av Tora Mårtens.
Ömheten (premiär i november)
”Ömheten” handlar om några ungdomar som tar sina första steg mot framtiden och brottas med sina liv i förändring. Specifikt för filmen är att den utspelar sig i Kiruna, staden med gruvan som ett bultande hjärta och som även det är ett samhälle i förändring. Sedan tidigare är det klart att Sebastian Hiort af Ornäs som slog igenom stort i filmen ”Sebbe” kommer att spela en av huvudrollerna. Sofia Norlin vann Stockholms Filmfestivals stipendium på 8 miljoner kronor, och har premiär för filmen under festivalen i november.
Vilka av filmerna ser du mest fram emot? Kommentera nedan.