Film

Skribent

Lotta Zachrisson

27 september 2013 | 16:01

MovieZine på New York Film Festival 2013

New York Film Festival är kända för att välja ut en bra mix av alternativa filmer som omtalats på andra filmfestivaler som Berlin och Cannes, de kommande Oscarssnackisarna. 2013 är fjärde året i rad som jag täcker festivalen för MovieZine och som vanligt finns det mycket att se fram emot.

Idag sparkar årets upplaga av New York Film Festival igång. Det blir den 51:a i ordningen, vilket gör den till en av Nordamerikas allra äldsta filmfestivaler. Och trots att den långt yngre Tribeca Film Festival, som också sker i New York, blir mer omtalad så har New York Film Festival ett försprång. Eftersom den går av stapeln på hösten så ligger den perfekt till för att visa några av de filmer som lite senare kommer att ge upphov till en hel del Oscarssnack, och inte sällan statyetter också.

Förra året visades till exempel "Lincoln", "Life of Pi" och "Amour" här och tidigare har "The Artist", "The Descendants", "Hugo Cabret" och "The Social Network" kunnat ses under festivalen.

År 2013 är inget undantag med flera av verken redan omsusade av Oscarsgissningar, och självklart ska det bli spännande att få se dem långt före de flesta andra. Till dessa hör galavisningen av "The Secret Life of Walter Mitty" där Ben Stiller både regisserar och spelar huvudrollen. Stiller är inte ett namn som automatiskt associeras med priser, men den här filmen verkar vara något alldeles speciellt och fantasifullt och har bland annat kallats detta års "Life of Pi".

Några som däremot så gott som alltid är med i Oscarssnacket är Bröderna Coen och Tom Hanks. De förstnämna visar "Inside Llewyn Davis" som utspelar sig i New York på tidiga 60-talet i eran av folkmusiker precis innan Bob Dylan intog scenen. Filmen fick fina recensioner i Cannes. Tom Hanks axlar huvudrollen i Paul Greengrass "Captain Phillips" som baseras på en verklig händelse om hur ett fartyg kapades i Somalia år 2009. Greengrass känner de flesta säkert till från den andra och tredje "Bourne"-filmerna så att det kommer bli spännande, råder det inga tvivel om.

Men den största hiten kanske ändå Spike Jonze "Her", som har världspremiär på festivalen, kan bli. Både regissören och skådespelarna - Joaquin Phoenix, Amy Adams och Rooney Mara - har alla nominerats tidigare. Framför allt har nog Phoenix en chans i rollen som inbundna Theodore som blir kär i sitt väldigt mänskliga operativsystem. Att han blev snuvad på statyetten förra året efter sin makalösa roll i "The Master" brukar kunna hjälpa.

Att samtliga regissörer och huvudrollsinnehavare kommer att dyka upp för att svara på frågor efter filmvisningarna gör ju inte saken sämre. Speciellt Joel och Ethan Coen ska bli kul att höra vad de har att säga.

Men festivaler är ju framför allt en chans att få se lite mer annorlunda filmer som inte alltid kommer ut på vanliga biografer. Detta år känns det som det mest intressanta kommer från Asien. Japanska "Like Father, Like Son", om en mans väg till att bli den pappa han alltid borde ha varit, har jag redan hunnit se och kan absolut rekommendera till alla. Mästerverket "Stray Dogs" från Taiwan inser jag inte är en film för alla, men för de som älskat Roy Anderssons "Sånger från andra våningen" och "Du levande" är det en konstnärlig och djupt rörande upplevelse att se fram emot. Att det antagligen är regissören Tsai Ming-Liangs sista film gör den förstås ännu mer angelägen att se. En annan regissör som lägger karriären på hyllan är japanska Hayao Miyazaki, som är mest känd för "Spirited Away". Anime-fans kommer säkert att uppskatta hans "The Wind Rises" även om jag tyckte att den inte riktigt levde upp till förväntningarna.

När kända skådespelare tar på sig regissörsrollen blir det ofta mycket snack, och helt klart är att de får en promotion-skjuts som andra gröngölingar bara skulle kunna drömma om. En del av dem visar sig vara som gjorda för att skapa film, medan andra kanske borde hålla sig till skådespeleriet. I år får vi i alla fall stifta bättre bekantskap med hur det står till med James Franco och Ralph Fiennes i deras respektive "Child of God" och "The Invisible Woman". Ingen av dem fick något varmare mottagande för sina tidigare försök, men i alla fall Fiennes kammade hem hyfsade recensioner på Torontos Filmfestival. Min recension av "Child of God" kan ni redan läsa här på MovieZine, men för att fatta det kort kan jag citera en av de andra journalisterna som jag hörde beskriva den idag: "Låt mig säga så här - den är inte tråkig".

På tal om filmer som inte är tråkiga. Årets upplaga av festivalen har valt att lägga in ett par riktiga romantiska komedier. Under veckor när man ibland ser 2-3 filmer om dagen, många av dem rätt allvarliga och dystra i tonen, är det tacksamt att få lätta upp stämningen lite emellanåt. Speciellt med den brittiska varan. "Notting Hill" regisserades av Roger Michell efter Richard Curtis manus, och nu gästar de båda festivalen med varsin varm komedi. Curtis följer upp sina regiframgångar "Love Actually" och "The Boat That Rocked" med söta "About Time". Michells karriär har varit lite mer ojämn med "Hyde Park on Hudson" och "Morning Glory" senast, men han går faktiskt segrande ur striden med härliga och vassa "Le Week-End".

Med 36 filmer i kategorin Official Selection och dessutom ett tjugotal kortfilmer kommer det säkert att dyka upp fler guldkorn under festivalveckorna. Alla filmer visas på kulturcentret, Lincoln Center, som även är de som arrangerar New York Film Festival. 

Festivalen pågår mellan 27 september - 13 oktober.

| 27 september 2013 16:01 |