LISTA

Skribent

MovieZine

23 december 2020 | 14:00

MovieZine listar de 20 bästa filmerna från 2020

Oscarsvinnare, Netflix-original och dolda pärlor återfinns på redaktionens lista. Här är 2020 års bästa filmer.
Filmåret 2020 liknade inget annat. Flyttade premiärer, stängda biografer och inställda filmfestivaler gjorde det till ett år med färre filmer än vanligt, och även färre filmpärlor. Trots det hann våra skribenter fånga några riktigt starka titlar på vita duken i början av året, och vi upptäckte även många nya favoriter på streaming.

MovieZines redaktion har än en gång slagit sina kloka huvuden ihop för att gemensamt kora det bästa som filmåret hade att erbjuda. På vår topp-20 från 2020 hittas spännande debutanter, bombastisk action, omskakande dokumentärer, kärleksdraman och skräck.

Till listan bidrog Annika Andersson, Andreas Samuelson, Jonna Vanhatalo, Mats Karlsson, Charlotte Brange, Jake Bolin, Jakob Åsell, Anders Eklöf, Viktor Jerner, Patrik Linderholm, Oskar Smulski, Anna Sundell och Alexander Kardelo.
 
Vill du läsa våra individuella listor? Ta en titt på patreon.com/moviezine.
 

På plats 20-11:

 
20. The Forty-Year-Old Version (Radha Blank)

19. Palm Springs (Max Barbakov)

18. Beanpole - den väldiga kvinnan (Kantemir Balagov)

17. Swallow (Carlo Mirabella-Davis)

16. Queen & Slim (Melina Matsoukas)

15. Mank (David Fincher)

14. Waves (Trey Edward Shults)

13. Tenet (Christopher Nolan)

12. Bait (Mark Jenkin)

11. Till min dotter (Waad Al-Kateab, Edward Watts)

Scrolla vidare för att läsa om 2020 års tio bästa filmer.
 

10. The Invisible Man (Leigh Whannell)

 
Large 3cd0e1c9cb594599abdb22032c15fd04 invisible
 
Leigh Whannells uppdatering av ”Den osynlige mannen” är en perfekt skräckthriller för 2020-talet. En intressant och nödvändig vinkel ur offrets perspektiv snarare än titelkaraktären; ett viktigt och relevant tema som tas på största allvar; och inte minst intensiv nagelbitarspänning som lyfts till högsta nivå av Elisabeth Moss strålande insats.
 

9. Bombshell (Jay Roach)

 
Large 3cd0e1c9cb594599abdb22032c15fd04 bombshell
 
Här är en film som bjuder på fina och verklighetstrogna karaktärsåtergivningar. Charlize Theron känns som Megyn Kelly till 100% och John Lithgow gör ett fenomenalt jobb med den gubbsjuka FOX-chefen Roger Ailes, vars minnesvärda scen med Margie Robbies fiktiva karaktär Kayla visar hur lätt sexuella trakasserier kan smyga sig på.
 

8. Saint Maud (Rose Glass)

 
 
Det fantastiska med skräckgenren är att allt inte behöver handla om våld, blod eller högljudda effekter. Ibland räcker det med en djupt obehaglig huvudkaraktär där det psykologiska skrämmer mer än något spöke. Debutanten Rose Glass överraskar och chockar med en provokativ satir kring religiösa fanatikers blindhet inför verkligheten och döden.
 

7. The Hater (Jan Komasa)

 
 
Jan Komasa som Oscarsnominerades för ”Corpus Christi” återuppstod 2020 med den samhällskritiska ”The Hater”. Huvudpersonen Tomasz är anti-hjälten som är lika delar tragisk, som fascinerande. Hur långt kan det egentligen kan gå om man korsar ett obefintligt konsekvenstänk med vår tids sociala medier? ”The Hater” är definitivt ingen lättsam åktur, men minst sagt en välgjord reflektion av vår lättmanipulerade samtid.
 

6. Bad Education (Cory Finley)

 
Large 3cd0e1c9cb594599abdb22032c15fd04 adeducation
 
Hugh Jackman och Allison Janney har verkligen inte några dåliga skådespelarkarriärer bakom sig, men frågan är om de någonsin har varit så bra som i "Bad Education". En HBO-film som bygger på den sanna historien om hur två karismatiska skolledare lyckades lura sitt skoldistrikt på enorma summor skattepengar.
 

5. Uncut Gems (Benny Safdie, Josh Safdie)

 
 
Vem kunde tro att det fanns en oslipad skådespelardiamant inne i tramskungen Sandler? Sandlers insats i ”Uncut Gems” som fifflaren Howard Ratner blåste många oss av oss rätt av stolarna. Det underfundiga juvelerardramat lyckades med konststycket att hålla lågan tänd och spänningen intakt ändå in i slutminuterna. Film är inte alltid avkoppling – den här pulshöjande juvelen till film gav oss ingen rast eller ro.
 

4. I'm Thinking of Ending Things (Charlie Kaufman)

 
 
Få har en så labiryntiskt sinne som Charlie Kaufman. ”I'm Thinking of Ending Thing” ändrar inte på det – om något går filmen in för att vara ännu mer invecklad än tidigare Kaufmanska filmutflykter. Livet och konsten speglar varandra i en vansinnig karusellfärd av skruvade känslor och stilrena miljöer. Det hela är – såklart - ren kattmynta för filmfantaster med förkärlek för rödvin.
 

3. Babyteeth (Shannon Murphy)

 
 
En härlig, men också otroligt berörande film om kärlek, familj och meningen med livet när döden obönhörligt närmar sig. Långfilmsdebuterande regissören Shannon Murphy har skapat ett mindre mästerverk i och med detta starka drama. Knytnäven-rakt-in-i-magen-gripande, men samtidigt oändligt vackert och livsbejakande.
 

2. Unga kvinnor (Greta Gerwig)

 
Large b61d083030a7534144cf00a9678e3062 littlewomen3
 
Greta Gerwigs varma nytolkning av Louisa May Alcotts klassiska roman har inte bara oändligt hög mysfaktor, utan gör också briljanta narrativa val som höjer hela berättelsen. Den omkastade kronologin stärker den emotionella kraften och finalen krossar dåtidens normbojor kring Alcotts handleder. Ett modernt mästerverk, makalöst välspelat ut i minsta biroll och med en finstämdhet som gör mig gråtfärdig.
 

1. 1917 (Sam Mendes)

 
Large ed777d1885b4a0469f137b55e7548b60 1917
 
Sam Mendes spar knappast på krutet i sin hisnande första världskrigs-åktur. En befriande stjärnfri storfilm på kvicka fötter vars största stjärna – den Oscarsbelönade mästerfotografen Roger Deakins, fångar stridens skönhet och sorg i till synes en enda lång tagning. Bortom historiska avhandlingar och brusiga tv-dokumentärer paketeras "kriget som skulle stoppa alla krig" här i form av en berg-och-dalbana. Resultatet är omskakande.
| 23 december 2020 14:00 |