Till absolut ingens förvåning fortsätter den oerhört lukrativa superhjälte-boomen även under 2019 och dominerar det haltande bioklimatet till den milda grad att allt fler filmer med lägre budget hamnar utanför biorepertoaren. Då jag älskar allt från de mest kommersiella av Hollywood-filmer till obskyra sydkoreanska thrillers blir jag väldigt kluven över detta, men den tolvåriga superhjältenörden i mig jublar över genrens livskraft.
Nedan har jag listat tretton stora filmer i genren som lär bli snackisar under året.
"Reign of the Supermen" (digital release 15/1)
Den animerade DC Comics-uppföljaren till förra årets "The Death of Superman". Efter Supermans plötsliga död vid Doomsdays hand dyker en hel drös möjliga ersättare upp och oklarheterna kring vem som egentligen är den riktiga "Man of Steel" växer sig starka.
"Glass" (biopremiär 18/1)
Filmen som det fullkomligt förbluffande slutet i "Split" utlovade och den avslutande delen i M. Night Shyamalans oväntade trilogi om David Dunn (Bruce Willis), Mr. Glass (Samuel L. Jackson) och Kevin Wendell Crumb (James McAvoy). Som ett massivt fan av mästerverket "Unbreakable" och ett måttligt fan av "Split" hoppas jag att Shyamalan får till en värdig final, men de första reaktionerna är allt annat än lugnande. MovieZines chefredaktör Alexander Dunerfors tyckte inte heller att det var någon höjdare.
"Captain Marvel" (biopremiär 6/3)
Tack vare det fantastiska lyftet med både "Black Panther" och "Avengers: Infinity War" under 2018 gick jag från att vara cynisk Marvel Cinematic Universe-skeptiker till att bli en fullfjädrad fanboy. Förhoppningsvis fortsätter "Captain Marvel", berättelsen om piloten Carol Danvers (fantastiska Brie Larson) som blir rymdhjälte á la Green Lantern, den trenden. Det faktum att den utspelar sig på 90-talet långt innan allt annat i MCU är väldigt spännande.
"Shazam!" (biopremiär 5/4)
Svenska regissören David F. Sandberg fortsätter sitt segertåg genom Hollywood och bjuder på en superhjältefilm som är med lagd åt det komiska hållet än många andra. Det är lätt att dra paralleller till "Big" med tanke på att storyn kretsar kring unga Billy Batson (Asher Angel) som får krafter och i superhjälteform är vuxen (Zachary Levi), fast med barnasinnet intakt. Som envis försvarare av "Man of Steel" och "Batman v Superman" tycker jag att DC Comics mer lättsamma inriktning är lite tröttsam, men den här verkar onekligen härlig.
"Hellboy" (biopremär 12/4)
Även om jag håller Guillermo del Toros "Hellboy"-filmer nära hjärtat så blev jag väldigt pepp när det gjordes klart att Neil Marshall, regissören bakom ärrande "The Descent", hade en ny film om helvetespojken på gång. En mörkare ton och högre åldersgräns utlovades, men tyvärr verkar trailern ovan tala för raka motsatsen. Om vi har lite tur så är detta en samling av precis alla ruttna skämt i hela filmen, för om det finns mycket mer av den varan så lär det bli problem.
"Batman: Hush" (digital release 16/4)
Ett av de allra bästa Batman-seriealbumen som har släppts de senaste två decennierna får i år en animerad filmversion. Berättelsen kretsar kring hur Bruce Waynes och Batmans förflutna, i form av den mystiska skurken Hush, börjar hinna ikapp honom. Jag ska erkänna att jag är lite orolig över att den här filmen förmodligen kommer se ut som en i raden av alla billigt producerade Warner Brothers Animation-filmer, men samtidigt ska det bli ett sant nöje att dyka ner i den här storyn igen.
"Avengers: Endgame" (biopremiär 24/4)
Som jag skrev i min text om filmens bästa ögonblick tillhör "Avengers: Infinity War" mina favoriter i Marvel Cinematic Universe. Jag älskade Thanos chockerande handlingar i finalen, men hur allt det kommer möta tidens tand hänger mycket på hur "Endgame" hanterar konsekvenserna. Med tanke på Marvels planerade filmer framöver vet vi att de flesta karaktärer som blev till aska sannolikt kommer tillbaka, men de andra dödsfallen i "Infinity War" hoppas jag förblir permanenta. Om inte så lär insatserna ta sig en rejäl törn och eftersmaken förbittras.
"X-Men: Dark Phoenix" (biopremiär 7/6)
Efter två framflyttningar av premiärdatum och diverse produktionsproblem är det lätt att avfärda den här filmen som en given pannkaka redan på förhand. Personligen tycker jag att trailern ovan är riktigt lovande och att dark phoenix-storyn, som kretsar kring hur Jean Grey tappar greppet om sina potentiellt världsförgörande krafter, har så oerhört mycket tematiskt djup och känslomässig potential. Det krävs dock att det görs på rätt sätt och vi har redan sett hur illa det kan gå i filmform ("X-Men: The Last Stand"). Förhoppningsvis blir det annorlunda den här gången.
"Spider-Man: Far from Home" (biopremiär 5/7)
Efter succén med "Spider-Man: Homecoming" är jag grymt spänd på att få se fortsättningen på den nya Peter Parkers (Tom Holland) berättelse. Här tar han sitt pick och pack och åker ut på en skolresa genom Europa tillsammans med flera av de härliga karaktärerna vi lärde känna i "Homecoming" (mer av Zendayas underbara MJ åt folket!). När Sandman, Molten Man och Hydro-Man dyker upp inser Parker att det var en dum idé att ta "ledigt" och lämna sin dräkt hemma. Jake Gyllenhaals Mysterio (jag kan knappt greppa att man nu kan skriva de tre orden efter varandra) är också med på ett hörn.
"New Mutants" (biopremiär 2/8)
Ytterligare en film i X-Men-universumet som har fått tampas med flera framflyttningar (skulle enligt den ursprungliga planen släppas i april förra året) och omstruktureringar genom produktionsprocessen. Detta är dock kanske den på pappret enskilt mest intressanta filmen i franchisen hittills, då det enligt uppgifter är en sorts skräckfilm som utspelar sig på ett mentalsjukhus för mutanter. Om Josh Boone ("The Fault in our Stars") är en lämplig man för jobbet är ännu oklart, men ta mina pengar!
"Justice League vs. The Fatal Five" (digital release 6/8)
I denna Bruce Timm-producerade animerade film ställs allas våra hjältar i Justice League öga mot öga med den dödliga kvintetten Emerald Empress, Tharok, Mano, The Persuader och Validus. Animationsstilen är den som vi såg i "Justice League Unlimited" när den gick på Cartoon Network för över tio år sedan, vilket många fans av serien lär bli helt lyriska över.
"Joker" (biopremiär 4/10)
Med tanke på att Joaquin Phoenix är en av vår tids skickligaste skådespelare är det en underdrift att säga att jag är förväntansfull inför att få se honom axla rollen som Jokern, Batmans nemesis, i denna fristående DC-film signerad Todd Phillips. Heath Ledgers fantastiska prestation har blivit en helig ko bland fansen, men jag tror att Phoenix skulle kunna överträffa även den. Det bjuds på en fullkomligt magisk karaktärsdesign (bilden ovan), 80-talets Gotham City och en otrolig birollslista (Robert De Niro, Shea Whigham, Marc Maron, Zazie Beetz), vad mer kan man önska sig? För mig hänger projektets framgång främst på hur Phillips och hans team skildrar karaktärens bakgrund, för det är oerhört riskfyllt att punktera mystiken och humanisera honom för mycket.
"Wonder Woman: Bloodlines" (digital release 22/10)
Årets sista superhjältefilm från DC och Warner Brothers Animation. Handlingen har inte avslöjats ännu, men det som är glasklart är att den nu omåttligt populära Diana Prince, även kallad Wonder Woman, står i centrum.
BONUS: Det släpps även några riktigt spännande indie-riffar på superhjältegenren som man bör hålla ögonen på under året, och då tänker jag främst på Julia Harts "Fast Color" och David Yaroveskys "BrightBurn". Den sistnämnda är en intressant twist på Superman-mytologin där det utomjordiska barn som kraschlandar på en mycket bekant amerikansk gård visar sig vara ondskefullt.
Vilken av de nämnda filmerna ser du mest fram emot?