I morse presenterades vårens svenska biofilmer på Filmhuset i Stockholm. Det blir en dokumentär-stark vår, där bröderna Gerttens "Den unge Zlatan" tippas bli den stora publikmagneten.
Vi blickar fram längre än så och presenterar samtliga svenska filmer som hittills är klara för premiär (på bio, DVD eller digitalt) under 2016. Listan kommer att uppdateras löpande under året - bokmärk gärna om du gillar svensk film!
(Artikeln har uppdaterats sedan den först publicerades i början av 2016, för att samla årets alla premiärer.)
Beck - Gunvald (digitalt 1 januari)
Ett nytt och personligt fall för Martin Beck som involverar den gamle kollegan och vapendragaren Gunvald Larsson. Första av vårens fyra nya Beckfilmer finns sedan nyårsdagen att streama på C More. Släpps på dvd 21 mars.
The Swedish Theory of Love (8 januari)
Dokumentär. Regissören Erik Gandini undersöker den ”svenska teorin om kärlek” och varför Sverige är världens ensammaste land.
Martha & Niki (22 januari)
Dokumentär. Filmskaparen Tora Mårtens har följt de fantastiska hiphop-dansarna Martha Nabwire och Niki Tsappos på vägen mot att bli världsmästare i street dance.
Palme - Sista timmarna (23 januari)
TV-dokumentär om mordet på Olof Palme.
Under pyramiden (5 februari)
Äventyrsthriller av Axel Petersén (”Avalon”). När konstgalleristen Katarinas pappa försvinner spårlöst börjar hon gräva i hans hemliga affärer men hamnar själv snart i fara. Med Stine Fischer Christensen och Johan Rabaeus.
Inbrottet (5 februari)
Thriller av Marcus Ovnell.
Beck - Steinar (digitalt 6 februari)
Årets andra Beckfilm introducerar en ny norsk kollega, Steinar (spelad av ”Game of Thrones”- och ”Turist”-skådisen Kristofer Hivju). Streamingpremiär på C More. Släpps på dvd 18 april.
När molnen skingras (8 februari)
Dokumentär om Ulla Billquist, krigsårens mest berömda röst i Sverige. Men när hon tog sitt liv 38 år gammal tystades det ner. Lasse Zachrisson gör filmen om ett kvinnoöde som inte berättats tidigare.
Bajsfilmen - Dolores och Gunellens värld (12 februari)
Animerat. Linda Hambäck regisserar, Mia Skäringer och Klara Zimmergren lånar ut röster till en animerad film fritt efter Pernilla Stalfelts underfundiga och filosofiska böcker om livet, kärlek, hår, döden, skräck och bajs.
Den unge Zlatan (17 februari)
Dokumentärfilmare bröderna Magnus och Fredrik Gertten mötte fotbollslöftet Zlatan Ibrahimovic redan för femton år sedan, långt innan han blev ”Ibra” med hela världen. Nu visas materialet på bio.
Pojkarna (19 februari)
Fantasy/drama. Tre tjejer förvandlas till killar nattetid och får upptäcka världen ur ett helt nytt perspektiv. Av Alexandra-Therese Keining, som gjorde ”Kyss mig”.
Lea och skogspiraterna (26 februari)
Animerad kortfilm.
Beck - Vid vägs ände (digitalt 5 mars)
Den tredje av vårens nya Beckfilmer, med Peter Haber och Kristofer Hivju i huvudrollerna. Streamingpremiär på C More. Beräknas på dvd i maj.
Den sista generationen? (6 mars)
Dokumentär. Petri Storlöpares film ger en inblick i vardagen hos en renskötarfamilj i Norrbotten.
Granny’s Dancing on the Table (8 mars)
Drama med Blanca Engström (”Flickan”) och Lennart Jähkel. Eini växer upp med sin pappa isolerad från övriga samhället. Den våldsamme fadern har övertygat henne om att världen är en ond plats.
Paradissviten (11 mars)
Drama. Svensk-holländsk samproduktion som skickades in som Hollands Oscarsbidrag 2015. Sex livsöden vävs samman, med bland andra Magnus Krepper och Eva Röse i rollerna.
Yarden (11 mars)
Drama. Måns Månsson regisserar fritt efter Kristian Lundbergs roman. En författare inser att han hamnat djupt ner i en skuldfälla. För att lösa sin situation tvingas han ta det föga glamourösa jobbet som timanställd i Malmö hamn.
Say Something! (18 mars)
Beskrivs som en syster-dokumentär till fjolårets ”My Life My Lasson” (som nominerats till en Guldbagge). Åsa Ekman har följt Isabell och hennes mamma som kämpar med att förstå och förlåta varandra.
MonaLisa Story (25 mars)
Dokumentär. Filmskaparen Jessica Nettelbladt möter Monalisa som förlorade sin familj när depressionen och drogerna tog över hennes liv.
Beck - Sista dagen (digitalt 2 april)
Jörgen Bergmark regisserar vad som kan bli den sista Martin Beck-filmen någonsin. Peter Haber och Kristofer Hivju löser nya mord och tackar för sig med premiär på C More. Beräknas på dvd i juni.
Fonko (8 april)
Musikdokumentär av Göran Hugo Olsson.
Flickan, mamman och demonerna (15 april)
Drama av Suzanne Osten. En ensamstående och psykotisk mamma låser in sig i en lägenhet tillsammans med sin dotter.
Överlevarna - Det tionde året (15 april)
Dokumentär om fyra svenska familjer som drabbades av tsunamin på Khao Lak år 2004.
Hotellet (29 april)
Dokumentär av Kristian Petri. Under tio år har regissören samlat på sig material, och skapar här en personlig betraktelse över hotellets roll och betydelse.
Sophelikoptern (27 maj)
En roadmovie på romani av Jonas Selberg Augustsén. Tre personer ska leverera en gammal väggklocka till sin mormor.
Min faster i Sarajevo (27 juli)
Zlatans enda kontakt med Bosnien sen kriget är pengarna han skickar till sin gamla fasters hemhjälp. Zlatans dotter Anja vill veta mer om sina bosniska rötter. Zlatan vill stoppa Anja från att resa till Sarajevo, men tvingas själv följa med.
John Hron (29 juli)
Verklighetsbaserat drama om mordet på tonårige John Hron år 1995.
Alena (19 augusti)
Thriller på flickpensionat där mobbning får allvarliga konsekvenser. Daniel di Grados novellfilm, som sändes på SVT sommaren 2015, har klippts om till långfilm. Med bland andra Felice Jankell och Molly Nutley.
Kiki (19 augusti)
Genom en intim och visuellt utmanande kameralins får vi här en komplex inblick i kiki-scenen – en subkultur och rörelse bildad av HBTQ-ungdomar i New York.
Förbjuden kärlek (26 augusti)
Anders Wahlgrens dokumentär berättar om relationen mellan drottning Victoria och hennes läkare Axel Munthe.
Speglingar (2 september)
Filmaren Sara Broos bjöd sin mamma, konstnären Karin Broos, på en semesterresa i samband med hennes 60-årsdag. Ett försök att komma varandra närmare som i stället blev en djupt personlig film.
Den allvarsamma leken (9 september)
Drama. Pernilla August filmatiserar Hjalmar Söderbergs klassiker om förbjuden kärlek i Sverige kring 1900-talets början. Med Sverrir Gudnason och Liv Mjönes.
Det moderna projektet (9 september)
Skörheten (16 september)
Jag älskar dig - En skilsmässokomedi (30 september)
Christine Meltzer och Björn Kjellman spelar paret som inser att det är dags att gå skilda vägar.
Siv sover vilse (30 september)
Familjefilm. Ett magiskt äventyr om att sova borta, som bygger på Pija Lindenbaums populära barnbok med samma namn. Regi: Catti Edfeldt och Lena Hanno Clyne.
Mad Dog (7 oktober)
Medan vi lever (7 oktober)
Jätten (14 oktober)
Upp i det blå (21 oktober)
Rymdkomedi för barn med Adam Lundgren, Ida Engvoll och ett gäng egensinniga figurer från ”Allram Eest”-skaparen Petter Lennstrand.
Morran & Tobias - Som en skänk från ovan (26 oktober)
Tjuvjägaren (29 oktober)
Flykten till framtiden (11 november)
Ulf Malmros nya film följer 22-åriga Svante, som reser i tiden från år 1973 till 2015.
Summerburst The 3D Movie (25 november)
Konsertfilm från Summerburst-festivalen sommaren 2016.
I Remember When I Die (9 december)
Dokumentär av Maria Bäck, som med en konstnärlig blick utforskar existensiella frågor om livet och döden.
Bamse och häxans dotter (25 december)
Animerat. På juldagen kommer uppföljaren till en av de mest framgångsrika svenska barnfilmerna på länge: ”Bamse och Tjuvstaden”.
Hundraettåringen som smet från notan och försvann (25 december)
Succéfilmen "Hundraåringen" med Robert Gustafsson har fått en uppföljare.