Ända sedan filmens barndom har den verkat i symbios med modevärlden vilket filmstjärnor tillika stilikoner som Grace Kelly, Greta Garbo, Katherine Hepburn, Louise Brooks, Audrey Hepburn, Elizabeth Taylor och Brigitte Bardot är exempel på. De har med sina kläder, på både vita duken och privat, kopplats både till filmvärlden och till modeindustrin.
Dagens stora stjärnor som Scarlett Johansson, Diane Kruger, Cate Blanchett, Mila Kunis, Tilda Swinton, Angelina Jolie och Charlize Theron fungerar numera som levande skyltdockor för olika varumärken och inspirerar ständigt, oavsett om det är i en film, på ett magasinomslag, på modevisningarnas första rad eller på en helt "vanlig" vardagsbild.
Filmer om mode kan delas in i två kategorier. Vi har filmerna som handlar om mode och modeprofiler, exempelvis "Djävulen bär Prada", "Coco - livet före Chanel", "The September Issue" och "Yves Saint Laurent" där kläder har en självklar huvudroll. Men sen finns de andra filmerna, som likt bioaktuella "Grace of Monaco" handlar om något annat men där kläderna är minnesvärda och det är dessa vi ska fokusera på här. Här är våra favoriter.
10. Fucking Åmål (1998)
Slutet av 90-talet innebar buffaloskor, jazzbyxor, champion-tröjor, snäva spaghetti-linnen, namnhalsband och rufsig knut för mig, Elin (Alexandra Dahlström), Spice Girls-tjejerna och många andra 90-talister. Flanellskjortor á la grunge (Agnes/Rebecca Liljeberg) var en annan trend som Lukas Moodyssons debutklassiker innehöll. Detta nostalgiska mode som många av oss har en hatkärlek till kommer ständigt tillbaka och har av flera anammats som sin vardagliga stil (läs: Rebecca & Fiona).
9. Fönstret åt gården (1954)
I sina filmer bar Grace Kelly ofta kläder av Edith Head, bland annat i "Fönstret åt gården". Den kändaste kostymen från filmen är den vackra svartvita kreationen med svart sammetsliv och den vita kjolen bestående av ett flertal meter chiffong och svart brodyr som pryder kjolens övre del. Denna klassiska tyllklänning efterapas ständigt, nu senast på Sarah Jessica Parker på världen största modegala "The Met Gala".
8. Annie Hall (1977)
Diane Keatons Annie Hall skapade ett nytt mode i filmen med samma namn. Hennes Ralph Lauren-kläder var typiskt manliga med hatt, slips, långbyxor och väst. Regissören Woody Allen inspirerades av Katherine Hepburn som hade en androgyn stil. Det var Yves Saint Laurent som revolutionerade tanken att kvinnor kunde bära manskläder, men Diane Keaton gjorde det hippare än någonsin och det maskulina modet som blandas upp med mer feminina plagg är idag en självklarhet på dagens fashionistas.
7. The Great Gatsby (1974 och 2013)
Till Baz Luhrmanns film skapade den italienska modeskaparen Miuccia Prada, i nära samarbete med kostymören Catherine Martin, ett 30-tal charlestonklänningar. Ett lyxigt filmmode med raka skärningar på klänningarna som består av paljetter eller fjädrar, välskräddade kostymer och glamourösa accessoarer som juveler, stenar, pärlor och plymer av strutsfjädrar är ögongodis på Robert Redford, Mia Farrow, Leonardo DiCaprio och Carey Mulligan.
6. Almost Famous (2000)
Camerons Crowes fantastiska film består inte bara av ett riktigt bra manus, magisk musik och fina skådespelarprestationer (R.I.P. PSH) utan innehåller också galet snyggt 70-talsmode som är hippie chic och rock. Några snygga karaktärer är Anita (Zooey Deschanel), Sapphire (Fairuza Balk) och killarna i Stillwater men snyggast är Penny Lane. Hennes boho-chic garderob med päls, fransar, virkade toppar, mockakjolar, utsvängda jeans, lockiga hår och John Lennon-glasögon inspirerar ständigt, inte minst Kate Hudson själv.
5. Inglourious Basterds (2009)
Tarantinos filmer är fyllda av så pass coola stilar att de skulle kunna fylla en helt egen lista. Vem minns inte Uma Thurmans Mia Wallace i "Pulp Fiction", som med sitt kortklippta, svarta hår, och lugg ner till ögonbrynen efterapade Louise Brooks, stumfilmsstjärnan från 1920-talet. Andra med snygga looks är Thurmans "The Bride", Daryl Hannah som Elle i "Kill Bill" och kostymnissarna i "Reservoir dogs". Min favorit-Tarantino i klädväg är "Inglourious Basterds" där framförallt Mélaine Laurents Shoshanna i sin franska bohem-look och coola hämndröd-outfit sticker ut (och så Brad Pitts mustasch förstås).
4. A Clockwork Orange (1971)
Alex och hans vänner är skräckinjagande och stilrena i Stanley Kubricks klassiker. Oscarbelönade italienska designern Milena Canonero har jobbat mycket med Kubrick (vann bland annat en Oscar för "Barry Lyndon" 1976) och ville skapa ett tidlöst mode för det sadistiska gänget. Med cricketinspirerat helvitt, svarta bowlers och pagefigurer har de inspirerat designers och regissörer i årtionden. Jag tänker främst på Michael Haneke och hans minst lika skräckinjagande och stilrena "golfspelare" i "Funny Games".
3. Taxi Driver (1976)
"The costume of the character is the character-the tie a man wears can tell you more about him than his dialogue" är Martin Scorseses ord och kostymdesign är något han verkligen lyckats med i sina filmer, särskilt i "Taxi Driver". Ruth Morley klädde filmens stjärnor i kläder som är lika mycket kult som filmen i sig. Jodie Fosters Iris inspirerar ständigt designers med sin rebelliska outfit: hotpants, små toppar, stora accessoarer som hattar och höga klackar. Trots sin utsatthet som barn och prostituerad vägrar hon låta någon annan ta ifrån henne sin självkänsla vilket denna klädsel förkroppsligar. Travis Bickles (De Niro) transformation till militärgrön jacka, Aviator-solglasögon och mohikanfrisyr berättar att han är redo för att "gå ut i krig".
2. The Royal Tenenbaums (2001)
Kostymdesignern Karen Patch ingjuter 60- och 70-tals vibbar med filmen och alla i den här filmen är värda att nämnas (Ben Stillers Adidas-dress, Luke Wilsons tennisoutfit) men mest minnesvärd är Gwyneth Paltrows Margot. Med sin bob-frisyr, svartmålade ögon, Lacostes pikéklänning och päls är hon en av de filmkaraktärer som kopieras mest på maskerader (kanske särskilt på hipsterfester på Söder). Hennes stil kan beskrivas i en mening "det ska se ut som att du inte bryr dig om ditt utseende men i själva verket har du planerat varje detalj minutiöst, inklusive cigaretten".
1. The Talented Mr. Ripley (1999)
Ett måste för alla stilintresserade filmälskare är denna snygga, spännande och skickliga Hitchcock-influerade thriller som utspelar sig i Italien på 1950-talet. Den är inte bara fylld av pittoreska miljöer utan också vackra män och kvinnor i medelhavs-outfits. Ann Roth lyckas verkligen fånga filmens stämning med kläderna. Gwyneth Paltrows Marge bär inledningsvis romantiska och ljuva kläder som långa kjolar och knytblusar men under historiens gång blir hennes stil, likt hennes personlighet, mycket hårdare. Jude Laws rika playboy-stil med backslick, uppknäppta skjortor, hattar och alldeles för korta shorts, Matt Damons fulsnygga rutiga skjortor och glasögon och Cate Blachetts vackra 50-tals outfits, som påminner om gamla filmstjärnor, är andra pärlor som gör den till en värdig vinnare i kategorin mode + film.
Bubblare: En kärlekshistoria, Rosemary's Baby, En enda man, Thelma & Louise, Clueless, Breakfast at Tiffanys, American Gigolo, American Psycho, Brokeback Mountain, Kocken, tjuven, hans fru och hennes älskare, Bonnie och Clyde, Belle de Jour - Dagsfjärilen, Fåglarna, Vertigo, Pulp Fiction, Marie Antoinette, Wall Street, Moulin Rouge, American Hustle, Paraplyerna i Cherbourg, Grease, Millenium-trilogin, Lost in Translation, Leon, In the mood for love, Changeling, Kill Bill, The Virgin Suicides, Sex and the City, Försoning, Titanic, Borta med vinden, An Education, L.A. Konfidentiellt.