HBO Max har äntligen etablerat sig i Sverige och såklart kastade vi oss över filmutbudet för att se vad den nya streamingtjänsten har att erbjuda. Efter att ha synat över 600 titlar på HBO Nordics efterträdare har vi plockat ut 25 sevärda titlar att njuta av – från gamla klassiker och dolda pärlor till HBO-original och splitternya blockbusters!
“Casablanca” (1942)
Filmklassikernas filmklassiker behöver ingen närmare presentation. Den bitterljuva berättelsen mellan Rick och Ilsa har fängslat filmälskare sedan 1942 och det är inte svårt att se varför. Passa på att återse detta oförglömliga mästerverk eller gör din kulturella gärning och se den för första gången!
“Pianisten” (2001)
Isabelle Huppert gör en av sin karriärs bästa prestationer i Michael Hanekes mörka romantiska drama om en ung man som faller för sin masochistiska pianolärarinna. Ljuv musik blandas med hopplös besatthet när Haneke står för noterna.
“Allt om min mamma” (1999)
HBO Max är fylld av godbitar ur den spanske auteuren Pedro Almodóvars filmografi, vilket passar utmärkt inför den stundade premiären av hans senaste film “Parallella mödrar”. Allra bäst i utbudet är denna berättelse om Manuela som är med om en obeskrivbar tragedi och äntrar en oväntad ny period i livet.
“Bright Star” (2009)
En annan regissör som är på gång med nytt är Jane Campion som snart är aktuell med nya “The Power of the Dog”. Mest känd är hon kanske för mästerverket “Pianot”, som lyckligtvis också finns på HBO Max, men passa även på att se hennes mer undangömda “Bright Star” – ett fängslande romantiskt kostymdrama om poeten John Keats med Ben Wishaw och Abbie Cornish i huvudrollerna.
“Dröm vidare” (2017)
En av de starkaste svenska debuterna de senaste åren är signerad Rojda Sekersöz som 2013 landade som en bomb med denna kaxiga käftsmäll om grupplojalitet och svårtillgängliga drömmar. Förövrigt filmen som kickade igång karriärerna för Evin Ahmad ("Snabba Cash") och Gizem Erdogan ("Tunna blå linjen").
“No Sudden Move” (2021)
Bland de större originaltitlarna vid lansering hittar vi bland annat Steven Soderberghs senaste film – ett noirdoftande mysterium om ett enkelt jobb som går fruktansvärt fel. Fullspäckad rollista med bland andra Benicio del Toro, Don Cheadle och David Harbour i huvudrollerna.
“Tvivel” (2008)
Meryl Streep, Philip Seymour Hoffman och Amy Adams (som alla Oscarsnominerades för sina roller) gör åttor runt varandra i detta religiöst laddade kammarspel. Ett av filmhistoriens bästa exempel på filmer baserade på pjäser.
“Malignant” (2021)
En av årets mest uppseendeväckande rysare kommer från skräckmästaren James Wan, som här bjuder på lika en lika nervkittlande som actionladdad berättelse om en kvinna som får visioner av brutala mord samtidigt som de händer.
“Bad Education” (2019)
En förskingringsskandal på en skola på Long Island låter kanske inte som jättespännande stoff för en långfilm, men regissören Cory Finley förvaltar denna sanna berättelse på ett oväntat rafflande sätt. Hugh Jackman gör en topprestation som den moraliskt dubiöse skolinspektören Frank Tassone.
“Shame” (2011)
Med ett lika närgånget som blottande öga skildrar regissören Steve McQueen sexmissbrukets mörker genom en svettig odyssé ner i den mörka spiral som New Yorkaren Brandon befinner sig i. Michael Fassbender gör en fenomenal prestation i detta djupdyk kring självdestruktivt beteende.
“År 2001 - Ett rymdäventyr” (1968)
En av filmhistoriens främsta klassiker och absoluta mästerverk när det kommer till episka science fiction-berättelser finner man i detta Stanley Kubrick-epos från 1968. Lika banbrytande då som fortsatt imponerande nu. Missa inte heller andra Kubrick-klassiker som “The Shining” och “A Clockwork Orange”.
“Frank” (2014)
Skruvad dramakomedi med Michael Fassbender i papier-maché-huvud som frontman i ett excentriskt band som tar sig an den nya medlemmen Jon (Domnhall Gleeson). Regissören Lenny Abrahamson (som året efter kom att göra Oscarsnominerad “Room”) bjuder på musikalisk quirkyness och oväntad svärta om plågade konstnärssjälar.
“God’s Own Country” (2017)
Francis Lees långfilmsdebut satte inte bara framtida “The Crown”-stjärnan Josh O’Connor på kartan utan gav oss också ett av de bästa queerguldkornen de senaste åren. Här växer oväntat kärlek fram mellan sonen till en döende fårbonde och en rumänsk migrantarbetare i en “Brockeback Mountain”-doftande berättelse på den brittiska landsbygden.
“The Tale” (2018)
Dokumentärfilmaren Jennifer Fox regisserar sin egna berättelse om hur hon som 13-åring utsattes för sexuella övergrepp och hur minnesbilden över vad som egentligen hände förändrades med åren. Oerhört starkt och viktigt drama om att våga tro på sig själv.
“What We Do in the Shadows” (2014)
Taika Waititis och Jemaine Clements fenomenala komedi om en grupp vampyrer på Nya Zeeland som tvingas tampas med vardagliga saker och problem som moderna vampyrer måste ägna sig åt – från vems tur det är att diska till vem som städar upp efter det senaste blodsoffret. Missa heller inte tv-serien med samma namn som också finns att streama på HBO Max.
“München” (2006)
Det är lätt att glömma bort “München” bland alla dinosaurier, hajar, arkeologer och andra världskrig som genomsyrar Steven Spielbergs filmografi. Kanske är denna berättelse om efterdyningarna av Svarta september regissörens minst lovsjunga guldkorn?
“Lady M” (2016)
Filmen som satte allas vår favorit Florence Pugh på kartan skildrar en feministisk kamp 1800-talets England, där den unga Katherine har gifts bort men finner tycke för gårdshanden Sebastian istället.
“Only Lovers Left Alive” (2013)
En vampyrkärlekshistoria signerad Jim Jarmusch om musikern Adam som återförenas med sin älskarinna Eve efter att ha tröttnat på mänsklighetens begränsningar. Tom Hiddleston och Tilda Swinton är coolheten personifierad i Jarmusch intressanta tolkning av vampyrmyten.
“Scream” (1996)
Wes Cravens lika tydliga hyllning som uppenbara dissekering av tonårsslashern står sig lika bra idag som för 25 år sedan. Perfekt att värma upp med inför den stundande uppföljaren som kommer nästa år.
“Sauls son” (2015)
Med en extremt närgången kamera hamnar vi på första parkett när den ungerska regissören László Nemes dyker ner i det nattsvarta mörker som är 1944 års Auschwitz. En fenomenal Géza Röhrig gör huvudrollen som en ungersk fånge på lägret som satsar allt på att ta kroppen av en pojke han misstar för sin egen son till en rabbin för att bli begravd.
"There Will Be Blood” (2007)
Paul Thomas Andersons obestridda mästerverk om familjerelationer, girighet, religion och olja i sekelskiftets Texas, där allting kretsar kring den hänsynslöse Daniel Plainview (en makalös Daniel Day-Lewis) och hans projekt i oljeindustrins barndom.
“Fish Tank” (2009)
Brittisk diskbänksrealism i ordets sanna bemärkelse där 15-åriga Mia hamnar i en svår sits när hennes mamma träffar den nya killen Connor. Den svåra balansen mellan svårtolkad kärlek och ung lust står i centrum i Andrea Arnolds fenomenala drama.
“Tyrannosaur” (2011)
I skådespelaren Paddy Considines regidebut möts den plågade och självdestruktiva Joseph och den till synes empatiska Hannah, och ett oväntat band uppstår. Den brittiska skådespelareliten Peter Mullan, Olivia Colman och Eddie Marsan utgör en lysande trio i denna film om skoningslös misär.
“Una” (2016)
Baserad på David Harrowers pjäs “Blackbird” skildrar långfilmsdebutanten Benedict Andrews en mörk och komplicerad kärlekshistoria där den unga kvinnan Una (Rooney Mara) konfronterar en man från hennes förflutna (Ben Mendelsohn) och hotar rasera det liv han byggt upp.
“Dune” (2021)
Det går inte att tipsa om de bästa filmerna på HBO Max utan att lyfta ett av de allra senaste tillskotten – Denis Villeneuves storslagna science fiction-epos “Dune”. Även om tv:n hemma inte gör filmen lika stor rättvisa som bioduken så är det väldigt smidigt att kunna bege sig till Arrakis när man helst känner för det.
Ett abonnemang på HBO Max kostar 89 kr/mån. Just nu kan nya kunder ta del av ett erbjudande som ger halva priset på HBO Max livet ut! Läs mer på hbomax.com...
Vilka filmer kommer du att kolla in på HBO Max? Har du hittat något guldkorn som inte fanns med bland tipsen ovan? Kommentera nedan!