Det går fort när man har roligt. Särskilt när man driver Sveriges största och bästa filmsajt. Under 2023 fyller nämligen MovieZine hela 20 år! För att uppmärksamma födelsedagen har vi valt att blicka tillbaka på de 20 år som gått på en rad olika sätt.
Nu har turen kommit till att se tillbaka på vad komedigenren har bjudit på under de två senaste decennierna. För att avgränsa utbudet en gnutta har jag valt en film från varje år, samt sållat bort sånt som inte är renodlade komedier.
Med det sagt, här är de 20 bästa komedierna från de senaste 20 åren!
2003 – "Smala Sussie"
Den bästa komedin från MovieZines födelseår hittar vi faktiskt på svensk mark. Ulf Malmros värmländska gangsterkomedi har blivit en kultklassiker vid det här laget, och det är inte svårt att förstå varför. Med ett älskvärt karaktärsgalleri, skruvade situationer och lite värmländsk charm skrev "Smala Sussie" in sig rätt i den svenska filmhistorien.
2004 – "Shaun of the Dead"
Edgar Wrights zombiekomedi (zomedi?) hör inte bara till det bästa i komedigenren, utan även till de bästa zombiefilmerna någonsin, trots sin skojfriska tolkning av de levande döda. Kanske hamnade han precis rätt i tiden innan genren började kännas urvattnad.
2005 – "The 40 Year-Old Virgin"
Judd Apatows debutfilm om den nördiga oskulden Andy står sig fortfarande som en av regissörens bästa. Visste du att filmen är baserad på en sketch som huvudrollsinnehavaren Steve Carell gjorde under sin tid på improvisationsteatern The Second City?
2006 – "Borat"
En film och karaktär som kanske inte åldrats perfekt så här i backspegeln (även om han nyligen gjorde comeback), men det populärkulturella genomslag som Sacha Baron Cohens kazakstanske reporter fick går inte att förneka.
2007 – "Hot Rod" och "Walk Hard: The Dewey Cox Story"
Okej, vi måste tyvärr frångå reglerna lite för det går inte att välja mellan The Lonely Island-gängets utsökta debutfilm "Hot Rod", om den aspirerande stuntmannen Rod (Andy Samberg), och "Walk Hard", som kom att ödelägga strukturen i musikbiopics á la "Walk the Line" för all framtid. Två personliga komediguldkorn.
2008 – "Dumpad"
Med ett år som innefattar filmer som "Step Brothers" och "Tropic Thunder" så lyssnar hjärtat ändå mest till Nicholas Stollers "Dumpad" (eller "Forgetting Sarah Marshall" som den mindre intetsägande originaltiteln lyder). En till synes traditionell romcom lyfts av en underbar Jason Segel, både framför kameran och bakom pennan.
2009 – "I Love You, Man"
Jason Segel strikes again, denna gång tillsammans med Paul Rudd i en romcom om manlig vänskap - en "bromantic comedy" om man så vill. Just kemin mellan Rudd och Segel är en av filmens största styrkor, men den bjuder även på ett nyanserat porträtt av manlig vänskap.
2010 – "Scott Pilgrim vs. the World"
Även om man inkluderar samtliga superhjältefilmer så hör nog Edgar Wrights skildring av Bryan Lee O'Malley karaktär Scott Pilgrim till en av de främsta serietidningsadaptionerna som någonsin gjorts. Med en säregen stil som verkligen fångar serie-estetiken och en cast som känns som klippt och skuren för sina roller skapade Wright en oförglömlig filmupplevelse.
2011 – "Bridesmaids"
Tillsammans med Judd Apatow är Paul Feig nog mannen som har fingrarna i flest komedikakburkar i Hollywood. Hans bästa beslut i karriären var dock att satsa på detta (sedermera Oscarsnominerade!) manus av Annie Mumolo och Kristen Wiig, som ledde till en film som på många sätt ritade om kartan för hur kvinnor kunde agera i komedier.
2012 – "21 Jump Street"
Vem hade kunnat tro att en remake av den gamla 1980-talsserien med Johnny Depp skulle bli ett sådant lyckat komediguldkorn? Kanske var det för att duon Phil Lord och Christopher Miller tog ett helt annat angreppssätt på den i grund och botten rätt fåniga premissen.
2013 – "Pain and Gain"
Okej, vi frångår reglerna ytterligare en gång eftersom detta inte riktigt är en renodlad komedi. Men ser man till filmårets övriga utbud är det inte direkt att välja och vraka bland bra komedier (om man inte gillar "Grown Ups 2"). Michael Bays absurda film om tre bodybuilders som blir involverade i en utpressningsliga är i alla fall extremt underhållande, och kanske en av regissörens bästa.
2014 – "What We Do in the Shadows"
Den må ha lett till en ännu bättre tv-serie med samma namn, men Taika Waititi och Jemaine Clements originalfilm var det som startade allt. Världens bästa mockumentär om vardagen hos ett gäng hundraåriga vampyrer på Nya Zeeland.
2015 – "Trainwreck"
Listans andra film signerad Judd Apatow, här med manus av Amy Schumer som också gör filmens huvudroll som en obotlig partytjej som faller för sportläkaren Aaron (Bill Hader). Precis som tidigare nämnda "Bridesmaids" vänder även "Trainwreck" på steken och visar att kvinnor också kan få vara destruktiva.
2016 – "The Nice Guys"
Även om det var med "La La Land" som Ryan Gosling rönte störst framgång under detta år får man inte glömma hans ypperliga insats i Shane Blacks kriminalkomedi. Både Gosling och Russell Crowe visar upp en oväntat träffsäker komisk timing i vad som blivit något av en kultfavorit på senare år.
2017 – "The Big Sick"
Om man gillar sin komedi med lite hjärtevärmande kärlek och träffsäkra kulturkommentarer, så är det svårt att slå fel med denna charmiga romcom. Skriven av huvudrollsinnehavaren Kumail Nanjiani och hans fru Emily V. Gordon navigerar de snyggt mellan det allvarliga och roande.
2018 – "Game Night"
Efter filmer som "Baksmällan", "Girls Trip" och "Date Night" har temat "en vild kväll" blivit populärt i komedigenren. Men frågan är om någon gjort det bättre än "Game Night", där en simpel brädspelskväll spårar ur i kidnappningar och droguppgörelser.
2019 – "Booksmart"
Olivia Wildes regidebut beskrevs som en kvinnlig version av "Supersugen", och även om det kanske inte är en helt missriktad jämförelse så är det en film som står på helt egna ben. En fräsch spinn på coming of age-filmen där Kaitlyn Dever och Beanie Feldstein glänser i huvudrollerna.
2020 – "Palm Springs"
Många filmer har försökt göra sin egen spinn på timeloop-konceptet som "Måndag hela veckan" populariserade, men få har lyckats (se bara svenska Netflix-försöket "One More Time" från i år). Långfilmsdebuterande Max Barbakow lyckades dock bjuda på tankeväckande tidsresande och träffsäker underhållning, det senare mycket tack vare huvudrollsinnehavarna Andy Samberg och Cristin Milioti.
2021 – "Bo Burnham: Inside"
Regelboken hittar inget som talar emot att "Bo Burnham: Inside" kvalificerar sig för denna lista, särskilt eftersom komikerns karantänprojekt inte bara är bland det roligaste som gjorts på den här sidan millennieskiftet utan även en av de mest kreativa produktionerna som gjordes under pandemin.
2022 – "Bros"
Den absolut roligaste filmscenen 2022 måste faktiskt tillskrivas Damien Chazelles "Babylon", men pratar vi renodlade komedier var det "Bros" med Billy Eichner i huvudrollen som blåste in som en frisk och färggrann fläkt i romcom-världen.
Avslutningsvis kan man konstatera att det kommit en uppsjö sköna komedier de senaste tjugo åren. Efterforskningen som gjordes i samband med den här artikeln visar dock att det ofta är svårare att hitta en enda bra komedi från ett visst år snarare än att behöva rensa bland ett gäng kvalificerade titlar.
Näst efter skräck är nog komedi den filmgenre där ration mellan skräp och guldkorn är som allra störst. Med det sagt visar denna lista att det i alla fall fanns en hel del som fått oss att dra på smilbanden de senaste 20 åren.
Var det någon komedi du saknade i listan? Kommentera nedan!
Kommentarer (10)