Film

Skribent

Mats Karlsson

7 januari 2013 | 20:30

Filmer för sci-fi-nörden under 2013

2013 är fyllt av science fiction och fantasy och inget tyder på att Hollywood har tröttnat på verklighetsflykten. MovieZine guidar dig igenom årets magnifika utbud.

Actiondåren har fått sitt och nu är det dags för andra listan som tillägnas två spektakulära genrer, nämligen science fiction och fantasy.

Sci-fi-nörden - När man ska beskriva sci-fi-nörden är det lika bra att stoppa orden verklighet och realism i soppåsen. Surrealism och verklighetsflykt är något som passar bättre. Ju fler superhjältar, utomjordingar, troll och monster i fantasieggande äventyr, desto bättre trivs sci-fi-nörden.

Här är science fiction- och fantasyfilmerna du inte får missa under 2013.

Universal Soldier: Day of Reckoning  - 16 januari (DVD)

Vad händer när man sätter Jean-Claude Van Damme och Dolph Lundgren i samma film? Jo, det är upplagt för trubbel, i alla fall för de som kommer i deras väg. Här kretsar  allt kring hämnd, där man givetvis kan räkna in Lundgren och Van Damme per automatik.

Grabbers - 20 februari (DVD)

Föreställ er några irländska fyllon som får tampas med utomjordiska monster. Ja, då har ni upplägget i denna indie-rulle med Richard Coyle, Ruth Bradley och Russell Towey. Bisarrt och udda är bara förnamnet. Bara idén att man måste supa ner sig för att kunna kämpa mot monstret lyfter jag på hatten för.

Cloud Atlas - 22 februari

Lana och Andy Wachowski vände upp och ner på världen med "Matrix" och nu gör de ett nytt försök med detta science fiction-äventyr. De tar denna gång  hjälp av Tom Tykwer och vi tas med på resa fördelat på sex historier, alltifrån 1800-talets Söderhav till en avlägsen framtid.

Vanishing Waves - 22 februari

Här snackar vi billig fylla så det förslår. Regissören Kristina Buozyte överskrider alla våra begränsningar för en hallucinogen seans vi sent kommer att glömma. Filmen beskrivs som en erotisk metamorfos som lär få våra innersta fantasier att få spel.

Hansel and Gretel: Witch Hunters - 27 februari

Norrbaggen Tommy Wirkola ("Död snö") ger sig på den gamla klassiska sagan av bröderna Grimm och självklar tar han som sig bör vissa friheter. Här har Hans och Greta morskat upp sig, minst sagt och har blivit professionella häxjägare. Syskonen har verkligen mord i blicken denna gång.

The Bay - 13 mars (DVD)

Barry Levinson letar febrilt efter den form han hade när han gjorde mästerverken "Rain Man" och "Good Morning Vietnam". Här ger han sig in i en skräck och science fiction-historia där en ekologisk katastrof inträffar.  

Oz: The Great and Powerful - 15 mars

Saim Raimi har lagt superhjältegenren på hyllan för att ge sig i kast med något så klassiskt som trollkarlen från Oz. Till skillnad från originalet från 1939 är detta en prequel där historien berättas ur trollkarlens perspektiv.

Jack the Giant Slayer - 22 mars

Från den ena klassiska sagan till en annan. Bryan Singer gör här en variant på "Jack och bönstjälken" där vi får se Jack försöka  stoppa jättarna han oavsiktligt har släppt in till vår värld. Denna saga lär vara aningen våldsammare än den klassiska sagan än med bönstjälken.

The Host - 29 mars

Det blev ett hårt slag för filmvärlden när Stephenie Meyers Twilight-böcker tog slut, men som tur är har hon flera strängar på sin lyra. I denna science fiction-historia får vi följa Melanie (Saoirse Ronan) som tas över av utomjordingen Wanderer och resulterar i en väldigt annorlunda kärlekshistoria.

Oblivion - 12 april

Joseph Kosinski har laddat batterierna efter "Tron Legacy". Denna historia är inte en filmatisering av det välkända dataspelet utan är ett helt nytt science fiction-äventyr med Tom Cruise i huvudrollen. Filmen utspelar sig på Jorden, efter årtionden av krig och hela hans tillvaro förändras när han räddar en vacker främling i ett nedskjutet rymdskepp.

About Time - 19 april

Inget år är komplett utan en film om tidsresor.  Richard Curtis som gjorde den fenomenala "The Boat That Rocked" tar här fram baksidorna med tidsresande, nämligen de oundvikliga sorgerna och humörets upp och nedgångar.

Iron Man 3 - 26 april

Jon Favreau har lämnat över registolen till ingen mindre än Shane Black, killen som skrev den oerhört underhållande "Dödligt vapen". I denna tredje film kommer Iron Man få ta itu med en av hans äldsta fiender, The Mandarin, spelad av Ben Kingsley. Upplägget går sannerligen inte att klaga på. Leverera nu, Black.

Star Trek Into Darkness - 17 maj

Hemlighetsfullare filmmakare än J.J. Abrams går inte att uppbringa. Det är så pass att inte ens skådespelarna knappt vet vad filmen handlar om. I första filmen fick vi se lite "Star wars"-vibbar och vad vi får se här kan vi bara sia om. Törs vi hoppas på en cameo av William Shatner?

After Earth - 7 juni

M. Knight Shyamalan har gjort många besvikna med sina senaste filmer, men här kan bli den efterlängtade upprättelsen. Det som talar för en klar förbättring är att Shyamalan inte har skrivit manus själv. Handlingen kretsar kring en pappa och hans son som utforskar en planet som övergavs av människorna för tusen år sedan.

World War Z - 12 juli

Det kan ses som negativt när huvudrollsinnehavaren och regissören bråkar så att tidningsrubrikerna vibrerar, men jag ser bara det som positivt. Det tyder nämligen på att man brinner för sitt arbete och kompromiss är inte ett alternativ. Filmen baseras på Max Brooks bok och utspelar sig efter det stora zombiekriget.

Pacific Rim - 17 juli

Det var många som blev besvikna när Guillermo del Toro hoppade av "Hobbit", men när det handlar om en kille som del Toro vet man att han har något annat läckert att ge oss. Här får vi se stora monster som reser sig ur havet och människan skapar jättelika robotar för att kunna försvara Moder Jord. Nu håller vi tummarna för att det blir lika fantastiskt som det låter.

R.I.P.D. - 19 juli

Robert Schwentke har gjort sitt med "Red" och nu är det dags att visa han går för med Peter M. Lenkovs serieroman. Filmen handlar om en polis som ansluter sig till Vild-i-frid-roteln när han blir dödad i tjänsten. Det låter helt enkelt som ett dödskul upplägg.

Elysium - 9 augusti

Neill Blomkamp gjorde succé med "District 9" och nu testar han att göra da capo med denna egenskrivna science fiction-historia. Handlingen utspelar sig år 2159 där människorna försöker ta sig till den rena och icke korrumperade planeten Elysium.

The Mortal Instruments: Stad av skuggor - 23 augusti

Holländaren Harold Zwart inledde karriären med "Hamilton" 1998 och senast gjorde han "Karate Kid". Här gör han film om en tjej och hennes mamma som blir attackerade och bortförd av en demon.

Gravity - oktober

Som vi har väntat, men nu är äntligen "Cast Away" i rymden här. Alfonso Cuaróns film om de enda överlevande efter ett misslyckat uppdrag i rymden och astronauterna försöker desperat ta sig hem till Jorden igen.  

Thor: The Dark World - 8 november

Kenneth Branagh är inte tillbaka, men Chris Hemsworth är definitivt det. Denna gång får åskguden tampas med Dark Elves och deras ledare Malekith som hotar att förvandla Asgård till en mörk plats. Men det var innan Tor slog hammaren i bordet och visade vem det var som bestämde.

Hobbit: Smaugs ödemark - 13 december

Peter Jackson har gjort det omöjliga. Han har förvandlat en bok på 400 sidor till tre mastodontfilmer. Första filmen är avklarad och det är dags att blicka framåt mot nästa del i filmserien. Denna gång har vi fått löfte av Jackson att vi ska få se Mikael Persbrandt som Beorn.

Dark Skies -2013

Kommer ni ihåg "Priest" med Paul Bettany? Nej, men det gör inget. Både Bettany och regissören Scott Stewart gör sitt bästa för att förtränga den. Nu gör Stewart ett försök med att berätta historien om en utomjording som går omkring förklädd till människa och som väljer ut en pojke att föra bort.

Ender's Game - 2013

Gavin Hood fick kämpa hart med den forne Fox-chefen Tom Rothman med "X-Men Origins: Wolverine" och nu slipper han de bataljerna. Handlingen i detta science fiction-äventyr kretsar kring en väldigt begåvad pojke som efter 70 års krigande mot utomjordingar skickas till en rymdbaserad militärskola.

Europa Report - 2013

Michael Nyqvists internationella karriär fortsätter med en resa ut i rymden, närmare bestämt till Jupiters fjärde måne. Nyqvist och resten av rymdbesättningen har fått i hemligt uppdrag med att försöka hitta utomjordiskt liv.

The Prototype - 2013

Killarna bakom "Act of Valor" har en prototyp de vill visa upp för omvärlden. Filmen regisseras av Andrew Will ("Homeland") och handlar om en humanoid på rymmen som jagas av armén.

The Purge - 2013

När fängelserna blir överfulla, vad gör man då? Jo, då skapar man en ny lag som gör att alla brott blir lagliga under 12 timmar åt gången. Men under den tiden gäller det sannerligen att hålla sin ytterdörr låst.

Riddick - 2013

Vin Diesel är tillbaka som antihjälten Riddick. Vi har sett honom i "Pitch Black" och i "Chronicles of Riddick" och nu är det dags för honom att komma tillbaka än en gång. Här kämpar han både mot blodtörstiga rovdjur och pengatörstiga prisjägare.

The Seventh Son -2013

Alicia Vikander följer upp Hollywood-debuten "Anna Karenina" med detta fantasyäventyr av ryska regissören Sergey Bodrov. Handlingen utspelar sig på 1700-talet där sjunde sonens sjunde son får lära sig att bekämpa spöken och häxor.

Upside Down - 2013

När allt känns upp och nervänt kan det krävas en upp och nervänd film för att hamna rätt på banan igen och då är detta science fiction-drama helt rätt. Filmen handlar om Adam (Jim Sturgess") som söker igenom ett alternativt universum för att hitta sin förlorade kärlek.

MovieZines fem heta sci-fi-tips

Oblivion

Star Trek Into Darkness

Pacific Rim

Europa Report

Riddick

| 7 januari 2013 20:30 |