Tiden kring halloween kan nog vara den absolut bästa perioden på året. Mörkret faller utanför vardagsrumsfönstret, de färgglada höstlöven ligger som ett täcke över marken och det popkulturella utbudet tar en härligt otäck riktning. Många filmälskare och cineaster, inklusive undertecknad, ser nämligen till att under oktober månad pressa in så många skräck- och halloweenfilmer i schemat som möjligt och vältra oss i det underbara rus som bara skräckgenren kan ge. Det är aldrig trevligt att vara rädd, men att känna rädsla i en kontrollerad och säker miljö kan verkligen få en att känna sig riktigt levande.
Nedan har jag plockat fram tolv riktiga guldkorn ur utbudet hos streamingjätten Netflix som framkallar just den härliga känslan.
Klassiker:
"The Shining" (1980)
Stanley Kubricks ikoniska skräckklassiker om hur vaktmästaren Jack Torrance (Jack Nicholson) tar med sin familj till det avlägsna Overlook Hotel för lågsäsongens isolerade övervintring håller än idag. Sakta men säkert kryper väggarna närmare och Jack sjunker stegvis ner i galenskapens abyss tillsammas med oss som tittar. Stephen King som skrev romanförlagan hatar den här filmen, men gud så fel han har. En av filmhistoriens största mästare opererar här på toppen av sin förmåga och ger oss en helt perfekt film med en obehagsnivå som få kan slå.
"The Thing" (1982)
Få filmer skriker (på bästa sätt) 80-tal som John Carpenters "The Thing", där en grupp amerikaner på en forskningsstation i Antarktis terroriseras av en utomjordisk varelse som kan ta vems skepnad som helst. När ingen går säker och alla är misstänkta stegrar paranoian till en ohållbar nivå och MacReady (Kurt Russell) försöker navigera sig genom kaoset utan att tappa förståndet. Ett mästerverk i allt från regi och manus till foto, musik och de ljuvliga praktiska specialeffekterna som kan resultera i mardrömmar även för de mest nervstarka. Carpenters magnum opus, vilket säger en del.
"Exorcisten" (1973)
Bilden ovan, på Max von Sydow under lyktstolpen, känns som något man skulle kunna hitta om man slår upp ordet "skräckfilm" i ordboken, så pass synonyma är de med varandra. Även om "Exorcisten" idag kanske inte riktigt lever upp till "den läskigaste filmen någonsin" så bjuder William Friedkins film på en gripande och emotionellt rik berättelse om kampen mot en ung flickas (Linda Blair) envisa demoner, bokstavligen.
Nytt & fräscht:
"Annihilation" (2018)
Det här är främst en scifi-film, men av flera anledningar tycker jag att man även kan klassa den som skräck. Dels innehåller den en del "creature feature"-doftande sekvenser som fullkomligt skrämde skiten ur mig, och sen dryper den även av ren existentiell terror. Med en expedition in i mystiska "the shimmer" med Natalie Portman i spetsen som grund utforskar Alex Garland (mannen bakom den nästan lika fenomenala "Ex Machina") depression, ångest och självdestruktion på finstämt, tankeväckande och allmänt mästerligt vis. Årets hittills bästa film.
"Apostle" (2018)
Efter succén med de två banbrytande martial arts-filmerna "The Raid" och "The Raid 2" gör Gareth Evans här något helt annat och tar med oss till en avlägsen ö utanför Wales i början av 1900-talet. Thomas (Dan Stevens) letar där efter sin syster som har blivit bortrövad av en sekt som givetvis håller på med diverse groteskerier. Mystiken tätnar, allt mer blod spills och den råa brutaliteten skruvas upp till max. En snygg, oförutsägbar och djupt obehaglig film.
"Det" (2017)
Det är en omöjlighet att leva upp till Stephen Kings helt otroliga tegelsten "Det", men med den här första filmdelen av två gör Andy Muschietti ett mycket kompetent jobb. Att se barnen i "Losers' Club" slå ihop sina färdigheter för att ta striden mot den onda clownen (bland annat) Pennywise (storspelande Bill Skarsgård) gjorde mig rentav rörd, samtidigt som skräckelementen mestadels är riktigt effektiva. 80-talskänslan för tankarna till Amblins storhetstid, något jag gärna kapitulerar inför.
Skräckinjagande intensitet:
"Evil Dead" (2013)
Med sin remake av Sam Raimis splatterklassiker med samma namn stormade regissören Fede Alvarez, som tidigare bara hade gjort kortfilmer i sitt hemland Uruguay, in på skräckscenen för fem år sedan. Med mer allvar och mörker tog han sig an Raimis cabin in the woods-berättelse och levererade ett helt briljant resultat som utan tvekan kan utmana originalet. Huvudrollen spelas av Jane Levy, som dränks i blod, smuts och blandade kroppsvätskor när hon tas till helvetet och tillbaka. Fullkomligt grotesk och skamlöst underhållande.
"Don’t Breathe" (2016)
Fede Alvarez följde upp sin "Evil Dead"-succé med ett originalprojekt som är den bättre versionen av John Krasinskis "A Quiet Place" (som också är fantastisk). När tre ungdomar bryter sig in i en blind mans (iskalla Stephen Lang) hus för att genomföra vad de tror ska bli en barnsligt enkel stöt hamnar de i klorna på en slipad galning med fler än ett skelett i garderoben. Precis som i Krasinskis film är tystnad det enda vapnet de har och allt som håller högre decibelnivå än ett försiktigt andetag kan leda till döden. Olidlig spänning rakt igenom, med härliga vändningar och David Fincher-vibbar.
"The Invitation" (2015)
När Will (Logan Marshall-Green) får en inbjudan för sig själv och sin flickvän till en middag som anordnas av hans före detta fru anar han någon form av ugglor i mossen, men bestämmer sig ändå för att åka. Väl där dröjer det inte länge innan han inser att inget är som det verkar och att han har begått ett minst sagt ödesdigert misstag. Regissören Karyn Kusama bygger upp smärtsamt klaustrofobisk stämning och får en idyllisk villa i Los Angeles att kännas som en isoleringscell, väldigt imponerande.
Halloween-mys:
"Låt den rätte komma in" (2008)
Med filmatiseringen av John Ajvide Lindqvist roman om den mobbade pojken Oskar som blir kär i den milt sagt speciella grannflickan Eli har Tomas Alfredson skapat en av de tveklöst bästa svenska filmerna genom tiderna. Skildringen av 80-talets Blackeberg är helt underbar och den oskyldiga förälskelsen som är filmens hjärta och själ är inget annat än odödlig. Balansen mellan skönhet och rå grymhet är mästerligt avvägd och jag blir rörd bara av att tänka på den här filmen.
"Coraline" (2009)
Laikas stop motion-animerade filmer har jag alltid varit ett stort fan av, och en av deras absolut vassaste filmer är adaptionen av Neil Gaimans bok "Coraline". Det centrala konceptet är att det finns en spegelvänd parallell verklighet där alla har en dubbelgångare. Allt står dock inte riktigt rätt till med dessa obehagliga dubbelgångare, som bland annat har fastsydda knappar istället för ögon. Titelkaraktärens nyfikenhet tar henne dit, men hon inser snabbt att hon riskerar att fastna där för all framtid. En härlig äventyrsfilm för hela familjen, kryddad med flera otäcka sekvenser och tydliga skräckinfluenser.
"Zombieland" (2009)
Ruben Fleischers försök att blåsa liv i Spider-Mans eminenta fiende "Venom" i år gick sannerligen inte särskilt bra, men för mig kommer han alltid ha en given plats i hjärtat på grund av den här underbara filmen. Den pricksäkra skräckkomedi som han (tillsammans med manusförfattarna bakom "Deadpool") konstruerar här bjuder på adrenalinpumpande underhållning från första sekund till sista och Jesse Eisenberg, Emma Stone, Woody Harrelson och Abigail Breslin utgör en magisk kvartett. På 88 rappa minuter levererar den allt från mysiga romanser till köttigt zombievåld, vad mer kan man önska?
Övriga tips i samma anda: "Gremlins" (mer av en julfilm, men ändå), "Sinister", "The Conjuring", "The Woman in Black", "Abraham Lincoln: Vampire Hunter", "1922", "Gerald's Game", "World War Z", "The Mist", "Under the Shadow" och "Fright Night".
Tyck till! Vilka är dina halloween-favoriter?