Film

Skribent

Alexander Kardelo

4 januari 2015 | 20:30

75 filmer vi ser fram emot under 2015

Från vårens Oscarsfavoriter via sommarens blockbusters till biohöstens och vinterns publikdragare. Låt MovieZine guida dig genom filmåret.
Vilket filmår vi har framför oss! Det blockbuster-tätaste på mycket länge, sägs det, men även utanför storbudgetfilmerna finns det många guldkorn som är väl värda en titt. 

I listan nedan har jag medvetet skippat en rad förutsägbara uppföljare och fokuserat på filmerna som faktiskt har potential att bli riktigt sevärda. 




Oscar Isaac och Jessica Chastain spelar makarna som försöker skydda sin affärsverksamhet under Amerikas mest våldsdrabbade år, 1981. Ny thriller från J.C. Chandor som senast gav oss nagelbitardramat "All Is Lost". 

American Sniper (23 januari)

Sann historia om Chris Kyle, Navy SEAL-soldaten och krypskytten med rekordet i flest dödade. Bradley Cooper spelar huvudrollen i Clint Eastwoods nya drama med Oscarsambitioner.

Ant-Man (17 juli)

I sommar presenterar Marvel Studios en ny serietidningshjälte på bioduken. Här får vi möta biokemisten Dr. Hank Pym som kan krympa ner sig i myrstorlek och kommunicera med insekter. Paul Rudd och Evangeline Lilly i rollistan.


Och på tal om Marvel ska de också följa upp sin mest framgångsrika film någonsin. Med S.H.I.E.L.D. förstört efter händelserna i "Captain America: The Winter Soldier" bygger Tony Stark en beskyddarrobot, men något går snett. Joss Whedon regisserar.

The Babadook (på DVD 30 mars)

Förra årets mest omtalade psykologiska thriller kommer äntligen till Sverige. I Jennifer Kents regidebut möter vi den ensamstående mamman, som drabbad av sorg efter sin mans bortgång får uppleva terrorn från en mystisk barnbok.




Regissör Kenneth Branagh berättar om Askungen i en ny spelfilm från Disney. Här är det Lily James som tar på sig glasskorna och åker till en bal på slottet. Cate Blanchett och Stellan Skarsgård dyker upp på vägen. 

Big Eyes (6 mars)

En Tim Burton-film som känns olik det mesta han tidigare gjort. Det här är en verklighetsbaserad historia om konstnären Margaret Keane, och hennes kamp för att behålla rättigheterna för sina ikoniska målningar. Amy Adams och Christoph Waltz i huvudrollerna.

Big Hero 6 (30 januari)

Mer från Disney och Marvel, som slår sina kloka huvuden ihop för första gången. Resultatet är en animerad superhjältefilm om en pojke som bygger sig en robot. Otroligt charmigt, om man ska tro recensionerna.

Birdman (9 januari)

Michael Keaton gör en bejublad comeback som filmstjärnan som försöker skaffa sig credd och en ny karriär på Broadway. När geniet Alejandro González Iñárritu står bakom kameran väntar som alltid en filmupplevelse utöver det vanliga.

Blackhat (23 januari)

Första actionthrillern från Michael Mann sedan "Public Enemies". Här sätter han Chris Hemsworth i rollen som amerikansk brottsling, som får hjälpa myndigheterna fånga en cyberterrorist. 



Chappie (6 mars)

Neill Blomkamp, mannen bakom "Elysium" och "District 9", är tillbaka med en snällare science fiction-historia om roboten Chappie, som är mer som en liten pojke som försöker lära sig om världen. Med Hugh Jackman och Sigourney Weaver.

Child 44 (17 april)

Svenske filmskaparen Daniél Espinosa ("Snabba Cash") var framgångsrik i Hollywood med sin "Safe House" och följer upp succén med en spionthriller i 50-talets Ryssland. Joel Kinnaman och Noomi Rapace möter Tom Hardy och Gary Oldman i rollistan.

Cirkeln (18 februari)

Den emotsedda filmatiseringen av Mats Strandbergs och Sara Bergmark Elfgrens första bok om tonårshäxorna i Engelsfors. Början på en planerad filmtrilogi, i regi av Levan Akin ("Katinkas kalas"). 

Crimson Peak (23 oktober)

Ett efterlängtat nytt verk från Guillermo del Toros skruvade hjärna. Jessica Chastain och Tom Hiddleston är bland skådespelarna som får utforska en hemsökt herrgård.

En man som heter Ove (25 december)

Ingen jul blir helt komplett utan en svensk julkomedi att dra med tjocka släkten på. I år är det Hannes Holm som står för regi, och berättar om en bitter medelålders man (Rolf Lassgård) och en oväntad vänskap med nya grannen Parvaneh. Vi gissar på årets svenska publiksuccé.



En ny flickvän (20 mars)

En oväntad kärlekshistoria utspelar sig efter en ung kvinnas död. Från den flitige franske regissören François Ozon, senast aktuell med "Isabelle".

Entourage (i sommar)

Kultserien om livet i Hollywood fortsätter i en efterlängtad långfilm. Här får vi återse Vincent Chase, managern Ari Gold och de andra. 

Ex Machina (20 mars)

Alicia Vikander har inte mindre än fem filmer som väntar på premiär under 2015. Hetast är givetvis den här småskaliga sci-fi-historien, där hon spelar androiden som byggts ihop av ett tekniskt geni. Oscar Isaac och Domhnall Gleeson medverkar också i manusförfattaren Alex Garlands regidebut.

Everest (18 september)

Jake Gyllenhaal leder ett team bergsklättrare som råkar ut för en fruktansvärd snöstorm. Regisserar gör isländaren Baltasar Kormakur, hyllad för "Djupet" och senast aktuell med Hollywood-thrillern "2 Guns".

The Fantastic Four (7 augusti)

En så kallad nystart för den Fantastiska Fyran, här spelade av nya unga talanger med Miles Teller i täten. Det ska bli spännande att se vad Josh Trank kokat ihop efter sin annorlunda debut med superhjältefilmen "Chronicle".



Fast & Furious 7 (1 april)

Nä, det är inget aprilskämt. Den fartfyllda actionserien blir bara populärare för varje film, och har nu kommit till sjunde varvet. Jason Statham sägs spela skurken, men framför allt blir filmen känd som Paul Walkers sista roll. Hans två bröder är stand-ins i många av scenerna. 

Fifty Shades of Grey (13 februari)

Lagom till Alla hjärtans dag släpps filmatiseringen av E.L. James "Femtio nyanser av honom". Dakota Johnson och Jamie Dornan spelar kärleksparet som kryddar till det med piskor och sånt. 

Get On Up (27 mars)

Chadwick Boseman spås bli en stor skådis efter sin rolltolkning av soullegenden James Brown. En biografi gjord av Tate Taylor, regissören bakom "Niceville".

Grimsby (31 juli)

Komikern Sacha Baron Cohen har en av huvudrollerna i filmen om en toppspion och hans fotbollshuligan till bror, som tvingas samarbeta på ett fall. Av Louis Leterrier som senast bjöd på magiska tricks i "Now You See Me".


I november blir det världspremiär för Quentin Tarantinos nya western efter "Django Unchained". Channing Tatum och Samuel L. Jackson är två av titelns "hatfyllda åtta", prisjägare som blir indragna i en lömsk plan. Vi räknar med många sköna filmreferenser och lika mycket våld och humor som vanligt. Här är nästan hela gänget:

Large 6d6d5ed54f979e6f0200ea21f194a1a7 hateful

Hitman: Agent 47 (i höst)

Det gick ju sådär sist de försökte filma "Hitman". Nu görs ett nytt försök med Rupert Friend i huvudrollen som lönnmördaren från en framgångsrik spelserie. 


Fjärde och sista filmen på Suzanne Collins boktrilogi om Katniss (Jennifer Lawrence), en upprorisk flicka i en hårt kontrollerad framtidsvärld. Nu ska vi se om hon lyckas överlista president Snow (Donald Sutherland) och välja mellan Peeta eller Gale.

The Imitation Game (16 januari)

Benedict Cumberbatch gör rollen som Alan Turing, den briljante brittiske matematikern som spelade en viktig roll i Andra världskrigets utgång. Oscarshopp i regi av norske Morten Tyldum ("Huvudjägarna").


Spänning baserat på verkliga händelser från år 1820, då en arg kaskelot lämnade en skeppsbesättning strandsatta i tre månader. Ron Howard regisserar bland andra Chris Hemsworth och Cillian Murphy.

Inherent Vice (20 mars)

Paul Thomas Anderson ("The Master") står bakom komedin som kallas för en psykedelisk 60-talstripp. Joaquin Phoenix, Reese Witherspoon och Josh Brolin utgör en del av det färgstarka persongalleriet.

Large 1db42a1646f75bcc22ea1ff10f7fe683 insidan ut

Insidan ut (28 augusti)

Pixars kommande film berättas utifrån alla känslor som tar plats i lilla Rileys huvud. Av Pete Docter, regissören till "Upp".

Insurgent (20 mars)

Uppföljaren till "Divergent". I de dystopiska ruinerna av framtidens Chicago söker Tris (Shailene Woodley) efter svar. Andra filmen av totalt fyra planerade i den senaste i raden av young adult-serier.

The Interview (premiär ej klar)

Komedi där TV-teamet Seth Rogen och James Franco ska ta livet av Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Lite oväntat blev "The Interview" 2014 års mest omtalade film när filmbolaget och biografer hotades med terrordåd om de släppte filmen. Ut kom den till slut, nu väntar vi bara på besked om en svensk premiär.

Into the Woods (1 april)

Rob Marshalls nya musikal "Into the Woods" blandar element och karaktärer från många välkända sagor som Askungen, Rödluvan och Rapunzel. Med Meryl Streep och Johnny Depp, bland många andra.

It Follows (premiär ej klar)

Den där känslan av att du är förföljd… Tänk om den är sann! Mardrömmen blir verklighet för unga Jay som verkar ha fått överta en märklig förbannelse. Skräck av regissören till "The Myth of the American Sleepover", David Robert Mitchell.



Jupiter Ascending (6 februari)

Syskonen Wachowski ("Matrix", "Cloud Atlas") tar med oss ut i rymden där Universums drottning känner sig hotad och anlitar en prisjägare som ska lösa hennes problem. Effektspäckat med Mila Kunis och Channing Tatum. 

Jurassic World (12 juni)

22 år efter händelserna i "Jurassic Park" öppnar dinosaurie-attraktionen på nytt. Nu kan väl ingenting gå fel, eller? Chris Pratt är en av besökarna. För regin står Colin Trevorrow, som slog igenom med indiefilmen "Safety Not Guaranteed". Också det vore en passande titel för "Jurassic World".


Komiska kuppgänget Jönssonligan återföds som en cool actionkomedi för 2000-talet. Med Simon J. Berger som Charles Ingvar, Susanne Thorson som Rocky, Alexander Karim som Vanheden och Torkel Petersson som spränggalningen Harry. Årets mest underhållande svenska film kommer tidigt.


Colin Firth spelar brittisk gentlemannaspion i välskräddad kostym, som får ta sig an en ung ovårdad men lovande förortsgrabb, och lära upp honom till att bli agent. Fartfyllt och vansinnigt underhållande, som väntat av regissören till "Kick-Ass", Matthew Vaughn. Titta efter svenska Hanna Alström i en liten roll.

Knight of Cups (13 mars)

Med Terrence Malick i registolen kan man förvänta sig det oväntade. Här sätter han Christian Bale i huvudrollen som en man som söker efter sanningen och kärleken. I den stjärnspäckade rollistan finns också Joel Kinnaman.




Det är uppföljaren som ingen bad om men som ändå kommer spela in snuskigt bra med pengar. Gerard Butler, presidentens livvakt, är återigen rätt man på rätt plats när ett Londonattentat planeras. Med svenske Babak Najafi ("Snabba Cash II") i registolen.


George Miller är tillbaka med det han gör bäst, nämligen "Mad Max"-filmer. I denna reboot av den apokalyptiska ökenhjälten är det Tom Hardy som tar över rollen. 

Maggie (22 maj)

Skräckthriller där Arnold Schwarzenegger spelar pappa till en zombiesmittad tonåring (Abigail Breslin).

Magic Mike XXL (i sommar)

Det strippande grabbgänget ger sig ut på en roadtrip i sommarens svettigaste guilty pleasure-komedi. Channing Tatum och Matt Bomer kastar kläderna medan Andie MacDowell och Elizabeth Banks hejar på.


Klassisk agentserie från 60-talet behåller tidseran men blir modern actionthriller i Guy Ritchies regi. Här ser vi Henry Cavill och Armie Hammer kämpa för världsfreden, med Alicia Vikander i en bärande roll. 



Masterminds (premiär ej klar)

Actionkomedi med Kristen Wiig, Owen Wilson och en lång rad andra komediveteraner. Handlar om en nattvakt som planerar historiens största bankkupp. Av mannen bakom "Napoleon Dynamite", Jared Hess.


De kom ut ur labyrinten, men nya prövningar väntar Dylan O'Brien, Kaya Scodelario och de andra. Wes Balls "The Maze Runner" spelade in tio gånger sin budget, så uppföljaren lär få betydligt mer pengar att leka med.

Midnight Special (premiär ej klar)

Jeff Nichols ("Mud") nya film är ett drama med sci-fi-underton, om en 8-årig pojke med speciella förmågor. När regeringen vill få tag i pojken tvingas han fly med sin pappa. Sevärd rollista med Joel Edgerton, Adam Driver, Kirsten Dunst och Michael Shannon.

Minioner (3 juli)

Blir det här årets största animerade film? De populära gula minionerna från "Dumma mej"-filmerna har fått sitt alldeles egna äventyr, där bakgrunden berättas till var de kommer ifrån och varför de dras till onda ledare. Sanra Bullock är med och lånar ut sin röst.

Mortdecai (27 februari)

Bär han inte på skojiga hattar så är det knasiga mustascher som gäller för lustigkurren Johnny Depp. Här spelar han rik konsthandlare som söker efter en stulen tavla. Det gör även Gwyneth Paltrow och Ewan McGregor.



Paddington (16 januari)

Makalöst gulligt för hela familjen när nallen Paddington anländer till London i jakten på sina släktingar. 

Paper Towns (premiär ej klar)

Efter framgångsrika "Förr eller senare exploderar jag" ska fler John Green-böcker filmas, först ut är "Pappersstäder". När den mystiska granntjejen Margo (Cara Delevingne) försvinner upptäcker Quentin (Nat Wolff) att hon lämnat ledtrådar, bara för honom. 

Pawn Sacrifice (3 april) 

Edward Zwick ("Den siste samurajen", "Love and Other Drugs") berättar här den sanna historien om mästarmötet mellan schackgeniet Bobby Fischer (Tobey Maguire) och ryssen Boris Spassky (Liev Schreiber) år 1972.

Pitch Perfect 2 (15 maj)

Tro det eller ej men "Pitch Perfect" blev en av 2012 års mest framgångsrika komedier. Snart är Anna Kendrick, Rebel Wilson och de andra tillbaka med nya sångnummer på Barden University. Skådespelerskan Elizabeth Banks långfilmsdebuterar som regissör.

Pixels (24 juli)

Adam Sandler-filmer brukar inte båda gott, men vi är beredda att ge den här en chans. Chris Columbus ("Ensam hemma") regisserar en science fiction-komedi där spelkaraktärer från 80-talet - som PacMan och Donkey Kong - attackerar New York!



Point Break (31 juli)

Kathryn Bigelows actionrulle från 1991 har fått sig en nyinspelning med bland andra Matias Varela ("Snabba Cash"). Det handlar som sist om en ung FBI-agent som infiltrerar ett gäng rånare med intresse för extremsport.

Poltergeist (31 juli)

När vi ändå är inne på remakes: skräckklassikern från 1982 kommer i en ny version. Sam Rockwell spelar pappan i familjen som drabbas av spökbesök.

Robot Overlords (premiär ej klar)

Coola brittiska genrefilmer får man aldrig för mycket av. Här är "Arkiv X"-stjärnan Gillian Anderson med och flyr från en utomjordisk robotinvasion. Jon Wright gjorde senast slemrysaren "Grabbers".

Run All Night (premiär ej klar)

Ny Liam Neeson-action för alla som inte får nog av "Taken"-filmerna. Han spelar lönnmördare som tvingas ge sig på sin gamla arbetsgivare. Joel Kinnaman spelar hans son.

San Andreas (29 maj)

När en förödande jordbävning drabbar Kalifornien är det skönt att ha The Rock att lita på. Här spelar han farsan som ska rädda dotter och exfru undan en naturkatastrof. Nej, det är inte Roland Emmerich som regisserar.



Selma (premiär ej klar)

En av vinterns snackisar i USA är det biografiska dramat om Martin Luther Kings frihetsmarsch från Selma till Montgomery år 1965. David Oyelowo i huvudrollen och Ava DuVernay i registolen. Oscarsgalan nästa?

The Seventh Son (6 februari)

Hoppas ni gillar Alicia Vikander för det blir som sagt mycket av henne på bioduken i år. Här spelar hon ung häxa i ett fantasyäventyr med Jeff Bridges och Julianne Moore och säkert tonvis av dataeffekter. 

Spectre (6 november)

Den 24:e Bondfilmen med det svåra uppdraget att slå "Skyfalls" framgångar. Titeln syftar på den onda organisation som helst av allt ägnar sig åt terrorism, utpressning och hämnd. Christoph Waltz och Monica Bellucci är nya i rollistan.


Ja, som om den behöver någon närmare presentation... Årets mest efterlängtade film 2015, enligt MovieZines läsare.

St. James Place (premiär i höst)

Arbetstiteln på Steven Spielbergs nya film. Tom Hanks spelar advokaten som rekryteras under kalla kriget, för att hjälpa USA att frita en fånge hos ryssarna. Släpps lagom till Oscarssäsongen 2016.



Så ock på jorden (4 september)

För elva år sedan vallfärdade över en miljon svenskar till biograferna för att njuta av Kay Pollaks "Så som i himmelen". Nu kommer fortsättningen, av förklarliga skäl utan Michael Nyqvist i huvudrollen, men med Frida Hallgren, Jakob Oftebro med flera. Vi ska få se hur livet gått vidare för människorna i byn.

Ted 2 (17 juli)

Den älskade teddybjörnen Ted är tillbaka, med lika vass och oförskämd tunga som i första filmen. Seth MacFarlane står åter för röst och regi, och Amanda Seyfried och Liam Neeson gästspelar.


Alan Taylor ("Thor: The Dark World") står bakom den femte filmen om de krigande robotarna från framtiden. Det sägs att filmen försöker skriva om historien från James Camerons "Terminator" och "T2", exakt hur det går ska bli väldigt intressant att se. Arnold är tillbaka, i övrigt ny rollista.


Oscarstippad biografi om fysikern Stephen Hawkings liv och kärleksliv. Med Eddie Redmayne ("Les Misérables") och Felicity Jones ("Breathe In").


En nyfiken tonåring följer med en uppfinnare på en resa för att avslöja hemligheten bakom Tomorrowland. Disneyproducerat äventyr av Brad Bird ("Mission: Impossible: Ghost Protocol").



The Walk (2 oktober)

Titeln syftar på våghalsige lindansaren Philippe Petits försök att gå på lina mellan World Trade Center-tornen. Joseph Gordon-Levitt tar på sig uppdraget under överseende av Robert Zemeckis ("Flight").

The Voices (27 februari)

Skruvad thrillerkomedi där störde Jerry (Ryan Reynolds) talar med sina husdjur och av misstag råkar döda en kollega. Av regissören till "Persepolis", Marjane Satrapi.

Whiplash (6 februari)

Redan tokhyllat drama om en ung lovande trummis och musikläraren från helvetet. Miles Teller och J.K. Simmons gör kanske sitt livs roller.

Wild Tales (27 februari)

När Pedro Almodóvar producerar en Tarantino-doftande film, då vet du att du bör hålla ögonen på den. Argentinas Oscarshopp för i år en thrillerkomedi med hämnd i fokus.

Woody Allens nya film (premiär ej klar)

Sist men inte minst, såklart ska det bli en Woody Allen-film även i år. I väntan på titeln kan vi berätta att Joaquin Phoenix spelar filosofiprofessorn som faller för sin student, Emma Stone.

Vilka filmer ser du mest fram emot 2015? Kommentera nedan.
| 4 januari 2015 20:30 |